Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жан Виденов се поддаде на натиска на авторите на писмото и хвърли оставка.
Жан Виденов се поддаде на натиска на авторите на писмото и хвърли оставка.

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП

Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин, а днес - Пирински, Гергов, Овчаров

Срещу Корнелия Нинова е в ход сценарий, който наподобява плана, с който Жан Виденов бе свален от председателския пост в БСП, съобщиха източници от "Позитано" 20.

Опозицията твърди, че Нинова владее “Дума”, новата партийна телевизия, парламентарната група и Изпълнителното бюро, а има дразнители само в Националния съвет.  СНИМКИ:ВАСИЛ ПЕТКОВ И АРХИВ
Опозицията твърди, че Нинова владее “Дума”, новата партийна телевизия, парламентарната група и Изпълнителното бюро, а има дразнители само в Националния съвет. СНИМКИ:ВАСИЛ ПЕТКОВ И АРХИВ

Преди две седмици 50 знакови лица в столетницата написаха писмо до членовете на Националния съвет, които наброяват 180 души. Поводът е уволнението на главния редактор на партийния в. "Дума" Таня Джаджева и назначаването на нейно място на живеещия доскоро в Лондон журналист Йордан Мичев. Мотивите за рокадата са неодобрявано от ръководството решение за публикуване на снимката на Ахмед Доган на първа страница на вестника.

В протестното писмо

първото име е

на евродепутата Георги Пирински.

След повече от 40 г. на ръководни постове Георги Пирински е недоволен от ръководството и е първият, подписал писмото.
След повече от 40 г. на ръководни постове Георги Пирински е недоволен от ръководството и е първият, подписал писмото.

Следват Велислава Дърева, Костадин Паскалев, Румен Овчаров, Михаил Миков, Георги Гергов, Дора Янкова, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Емил Райнов, Петър Мутафчиев и други известни социалисти. Това, което ги обединява, е, че всичките те са представители на вътрешнопартийната опозиция.

Формалното им искане е отстраняването на Мичев и връщането на Джаджева начело на червения вестник. Но всъщност целта на групата отдавна не е тайна - а тя е Корнелия Нинова да бъде свалена от лидерския пост.

"Смяната на главния редактор на "Дума" е тревожен пример за подмяна на колективния принцип на ръководство на партията в лицето на нейния Национален съвет с еднолични решения на неговия председател в разрез с устава", пише в писмото.

Бунтарите не искат БСП да показва агресивно политическо поведение,

настояват за по-улегнало,

по-последователно и да се заяви по-сериозно, че са алтернатива на управляващите. При това в групата са не само опозиционери на Нинова, но и неутрални досега фигури като бившите министри Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, както и депутатката Дора Янкова.

Това не е първият случай, в който висши партийци си общуват епистоларно. Има подобен прецедент в столетницата преди 22 г., който предизвика скандал и словесни битки.

Тогава опозицията набра скорост срещу Жан Виденов и

след два месеца натиск той подаде оставка на конгрес

навръх Коледа. Схемата беше същата - в писмото си знакови социалисти заявиха несъгласието си с лидера и премиер. Тогава 19 души написват критичен документ и директно искат оставката му.

Заверата придобива популярност под името "писмото на 19-те" и първият подпис е на Стратега Александър Лилов. Разликата е, че в онзи момент БСП е управляваща, а сега е в опозиция и е заявила желание да влезе във властта.

Друго знаково лице на столетницата - Андрей Луканов, месец преди бунта на 19-те е застрелян показно пред дома си в София. Но хората от неговото лоби участват в заговора и тогава, и сега.

Дясната му ръка Георги Пирински е инициатор на документа срещу Нинова, а през октомври 1996 г. е подал оставка като външен министър в правителството на Виденов и не се появявал в дипломатическото ведомство изобщо.

Крилото на Луканов е широко застъпено в групата на 19-те.

Под писмото стоят подписите на Нора Ананиева, Чавдар Кюранов, Ивайло Калфин, както и представителите на другото основно червено лоби - Александър Лилов и Янаки Стоилов. Сред заговорниците са и напуснали БСП малко след това политици като Елена Поптодорова, Росен Карадимов, Николай Камов, Филип Боков, Александър Маринов.

Вестник "Дума" и тогава е трън в очите на ръководството. Макар и без да е положил параф под документа, главният редактор Стефан Продев е от хората, които се борят за свалянето на Жан Виденов. Срещу пловдивчанина е и другият партиен вестник - "Земя", чийто главен редактор Коста Андреев е подписал писмото. На страниците на двата печатни органа се появяват предимно критични към Виденов и приятелския му кръг статии.

"Камъкът е хвърлен. Прашката я опънаха 19 отговорни хора, които, искат или не искат, поставиха партията в положение на война", написа тогава Стефан Продев в "Дума" преди заседание на Висшия съвет, на което двете групи трябваше да кръстосат шпаги и да се разбере ще падне ли Виденов. Тогавашният премиер

изненада всички

с оставката си

само месец и половина по-късно. И като министър-председател, и като лидер на БСП.

Така де факто 19-имата постигнаха целта си.

Към същото се стремят и сегашните 50 социалисти - да сменят Корнелия Нинова. Но днес реалностите са други. С писма трудно ще я отстранят.

"Има един много отчетлив стремеж да се утвърждава силният лидер - коментира Георги Пирински в интервю пред в. "24 часа". - Безспорно е, че една партия има нужда от водач, който да проектира решителност, настъпателност, да притеснява опонента. Но ако тази сила не е подплатена с широко съгласие в ръководните среди и в по-широките среди на партията, това се превръща в началничество, в административно-командна система".

И добавя, че никога не е бил склонен към участие в съзаклятия, но този път направил изключение, защото чувал недоволство от редовите социалисти от опитите на "Позитано" да контролира структурите чрез специални групи по райони. "Намерението е тези фигури да са водещи при съставянето на кандидатските листи за следващите избори например - такива, каквито биха били приемливи за ръководството".

Може би заради това обкръжението на Корнелия Нинова предполага, че

личният мотив

на Пирински е да включи дъщеря си

Ана в листата за евродепутати, след като е ясно, че той самият вече не може да се кандидатира за Брюксел.

Отношенията му с лидерката са в точката на замръзване, но участвалият във властта повече от 40 години политик не би искал да приключи кариерата си. Въпреки че вече е на 72 г. Или поне да види дъщеря си в Европарламента. Но и на това не би могъл да се надява, поне доколкото зависи от Корнелия Нинова.

Според източници от "Позитано" 20 други от заговорниците също имат своите лични мотиви. Като Михаил Миков, който търсел реванш от наследницата си. Той успя безпрецедентно да падне от върха на червената партия, при положение че държеше апарата. Нещо невиждано и нечувано в историята на столетницата.

Аргументите на Георги Гергов пък също не са тайна.

Той бе изгонен от Изпълнителното бюро и от предизборния щаб. Скандалът между него и Нинова стана публичен след прочутата среща в ЦУМ със Сашо Дончев и Сотир Цацаров. Сега червената фурия

обвини пловдивския бизнесмен, че се договаря с ГЕРБ

зад гърба на БСП, за което показвала сделката да получи 43 млн. лв. от община Варна за УдупкатаФ в морския град. За това решение не били гласували соцсъветниците, а само управляващите.

Гергов е особено обиден, защото миналата година

помогнал на

Нинова да спечели

председателското

място

и не получил очакваните благодарности и партийни почести. След скандала за ЦУМ пловдивчанинът обвини Р. Овч., че диктува действията на лидерката. Уж противниците обаче сега са заедно в групата, подписала писмото срещу нея. Румен Овчаров също защитава с подписа си отстранената главна редакторка на в. "Дума" Таня Джаджева.

"Няма да коментирам защо съм го направил", заяви бившият енергиен министър пред "168 часа". Но според него нямало нищо общо между случая днес и този преди 22 г.

Проблемът на групата заговорници срещу Корнелия Нинова е, че

нямат избистрена стратегия кого

искат да изберат

на нейно място. Лидерски амбиции са заявявали във времето и Георги Пирински, и Румен Овчаров, и Георги Гергов, и Ангел Найденов. Михаил Миков пък е бил начело на столетницата. Няма как да стигнат до едно единно решение кой от тях да бъде лицето на опозицията.

Засега твърдят, че не са се събирали, за да обмислят цяла завера как да свалят Корнелия Нинова. Но едва ли е така. Сигурно е, че са се срещали поне на групички - най-малкото за да подпишат писмото. Но не само за това.

Те формално твърдят, че демокрацията в партията е в опасност и се грижат за нея.

"Корнелия се справи с всяка опозиция. Обезличи парламентарната група, като я напълни с млади и неопитни политици - коментираха участници в заговора пред "168 часа". - Контролира в. "Дума" чрез новия главен редактор. Ще започне да излъчва партийна телевизия. И й остава една единствена пречка - Националният съвет."

Затова конспираторите искали в партията да има място, където да се чуват различни мнения.

"Като че ли мисията на Корнелия Нинова е да ликвидира БСП и демокрацията в България", допълват още източниците на "168 часа".

Потърсихме и самата председателка за коментар по въпроса, но до редакционното приключване на броя тя не отговори.

Хора от нейното обкръжение обаче смятат, че инициативата на 50-имата сега няма нищо общо с тази на 19-имата противници на Жан Виденов преди 22 г.

"Тогава

имаше заявки

за политика, принципи, идеи.

Сега наблюдаваме единствено лични интереси. Опозиционерите през 1996 г. напуснаха БСП и основаха Евролевицата. Не виждам как Пирински, Гергов и Овчаров ще формират нова партия в настоящето", заявиха от "Позитано" 20.

Само след една година обаче предстои изборът на нов председател на столетницата. Този път по нов начин - чрез допитване до целия членски състав. Нинова като действащ лидер владее апарата и лесно би могла да организира преизбирането си.

Освен това има една хватка, от която се притесняват опозиционерите - че в централата има на хартия определен брой членове, но де факто половината от тях или са починали, или са напуснали, защото БСП не е на власт вече 9 г. Опозицията се опасява, че може да гласуват и тези "мъртви души".