Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно преди 2 години вестник "168 часа", както и кандидат-президентът тогава на Съединените щати Доналнд Тръмп, познаха какви ще са глобалните процеси в климата за следващите 15-20 години, а авторитетната НАСА излезе с точно обратната прогноза.

След консултации с български и международни учени вестникът излезе с голяма статия с аргументирана информация за предстояща ледникова епоха. В същия момент представител на американската агенция за космически изследвания посочи в коментар, че ни чака все по-топло време.

Днес, 24 месеца по-късно, НАСА се обърна на 180 градуса в прогнозата си за времето и така дефакто призна, че българският седмичник е бил много по-точно информиран за процесите и тенденциите в климата и читателите му съответно са получили много по-полезни и достоверни данни.

Изследването на агенцията за бъдеща ледникова епоха е направено в началото на октомври. Причината според американските учени е, че Слънцето ще навлезе в период на минимална активност и така температурите ще се понижат. Това съобщи сайтът "Ню Америка", цитирайки данни от сателита на НАСА "Тимед". Апаратурата засякла първите признаци на дълбокия соларен минимум, който ще настъпи през 2020 г.

А само преди 2,5 г. учени от НАСА твърдяха, че Земята става все по-гореща и по-гореща.

"Не очакваме рекорди всяка година, но дългосрочният тренд за затопляне е ясен", коментира през 2016 г. Гавин Шмид, шеф на института за космически изследвания към НАСА "Годдард".

По тогавашните данни повишението на температурите е засечено от 2001 г. насам с 16 от 17-те най-горещи години.

Интересното е, че точно през изборната за САЩ 2016 г. Доналд Тръмп твърдеше, че специалистите от НАСА нищо не разбират и глобално затопляне няма. То било конспирация, измислена от Китай.

Учените се опитваха да се противопоставят на американския президент. "Няма изненада в това, че 2016-а е най-горещата, откакто се правят измервания. Затоплянето на планетата не се интересува от избори", написа Гавин Шмид в туитър.

И само 2 г. по-късно в мнението на НАСА настъпи обрат. На какво се дължи той, е трудно да се каже. Дали е в резултат на натиск от страна на администрацията на Тръмп, или данните са се променили коренно за толкова кратко време?

Истината е, че 2016 г. наистина е била най-горещата, откакто се правят измервания - от 1880 г. Средните температури в световен мащаб са били по-високи с 0,13 градуса по Целзий в сравнение с 2015 г., което се смяташе за рекорд в последните 140 г. Подобен пик за 12 месеца е имало само веднъж - през 1998 г.