Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама учени, открили как да стимулират имунната система, така че сама да се пребори с рак, са носителите на тазгодишната Нобелова награда за физиология или медицина. Тя бе връчена преди дни и отиде при професор Джеймс П. Алисън от САЩ и при професор Тасуку Хонджо от университета в Киото.

Учените, достигнали до пробив в лечението на рак, не работят в екип, но са открили сходни терапии, за които се смята, че може да се окажат решаващи в бъдеще, съобщават от Би Би Си. Специалисти изказват твърдения, че до 30 години ракът ще е напълно лечимо заболяване.

Конкретно Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо работят в областта на имунната терапия – един от най-новите и обещаващи методи за борба с болестта. При него по различни методи се стимулира имунната система така, че тя да е в състояние сама да се справи с рака и да унищожи туморите. Според Кралската шведска академия на науките и двамата учени са

постигнали забележителни резултати

и са открили терапии, които са “поразително ефективни”. Затова наградата се връчва и на двамата, въпреки че те не са от един научен екип. Тяхната разработка се състои в това, че откриват как да активират имунната система така, че да бъдат атакувани и унищожени туморите. В последните години проблемът, с който се сблъскваха учените, разработващи имунна терапия, се състоеше основно в това, че

имунната система действа така, че атакува клетките,

които разпознава като опасни, но не и тези, които смята за свои.

След множество изследвания учени установяват, че някои видове рак умеят да “заблудят” имунната система така, че тя да не разпознава опасните клетки.

Революционната терапия се нарича Immune checkpoint therapy и се състои в това, че се дава начин на имунната система сама да унищожи туморите. Професор Алисън открива как

да неутрализира действието на протеин,

който е като “спирачка” на имунната система и по този начин да я “освободи” да атакува раковите клетки. А професор Хонджо изследва друг подобен протеин, който също понякога се оказва “пречка” пред имунната система.

Джеймс П. Алисън
Джеймс П. Алисън

Опитите на Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо доказват, че Immune checkpoint therapy е изключително ефективна дори при пациенти с напреднал стадий на рак. Най-големи успехи са постигнати с пациенти, страдащи от меланом. Надеждите са за лечение и на рак на белите дробове, както и на бъбреците. 

Би Би Си цитира професор Чарлз Суонтън от Cancer Research UK, който е категоричен: “Благодарение на откритията на тези учени е доказана вродената сила на собствената ни имунна система срещу рака. И е насочена към развитието на терапии, спасяващи живота на множество пациенти. За тези с напреднал рак на кожата, белите дробове и бъбреците, изчерпали всякакви други варианти за лечение,

тези имуностимулиращи терапии се оказват последна надежда.

Имунотерапията предстои тепърва да бъде развивана, но сегашните открития ни дават доказателства за множеството възможности, които тя крие.”

Професор Алисън и професор Хонджо ще трябва да си разделят наградата от девет милиона шведски крони, която се равнява на малко над един милион долара. И двамата са категорични, че парите ще отидат за доразвитие на терапиите им. Професор Хонджо заявява, цитиран от Би Би Си: “Ще продължа изследванията си. Моята мечта е да прилагаме все по-обширно терапията, така че тя да спаси колкото се може повече пациенти с рак.”

Тасуку Хонджо
Тасуку Хонджо

Нобеловите награди ще бъдат връчени официално на церемония на 10 декември. Тази за физиология или медицина винаги е обявявана първа. Миналата година нейни носители бяха Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за техните открития на молекулярния механизъм, контролиращ циркадния ритъм – т.нар. биологичен часовник.

Необичайното тази година е фактът, че

награда за литература няма

да бъде връчена.

Причината е, че съпругът на една от членките на Шведската академия на науките, бе обвинен в сексуално насилие. Става дума за фотографа Жан-Клод Арно, омъжен за поетесата Катарина Фростенсон. 18 жени обвиниха Арно за редица сексуални посегателства между 1996 г. и 2017 г. Това бе причина съпругата му да напусне Шведската академия. Заради скандалите още шестима членове заявиха желание да не са част от институцията.

Затова академията реши за първи път от 70 години наградата за литература да бъде отложена. В официалното съобщение се казва: “Кралската шведска академия на науките възнамерява да обяви Нобеловата награда за литература за 2018 г. през следващата - 2019 г., успоредно с назоваването на следващия лауреат.