Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът оправда Илко Семерджиев Илко Семерджиев СНИМКА: Архив

Съдия Вера Чочкова от Софийски градски съд оправда бившия министър на здравеопазването в служебното правителство Илко Семерджиев. 

Той бе обвинен, че е заплашвал с уволнение шефката на изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова в случай не назначи Боян Доганов за неин заместник. 

Прокурор Михаел Райдовска обяви, че ще протестира оправдаването на бившия министър.

"Очаквах това решение от самото начало. Днес катастрофира както г-жа Стоименова, така и прокуратурата", заяви след решението Илко Семерджиев. 

Според него, тя се оплаквала, че той я заплашва с уволнение, защото не е искала да има заместник. Семерджиев посочи, че по време на нейното управление разходите за лекарства се увеличили многократно. 

По-рано днес бяха разпитани двама заместник министри по негово време. Самият Боян Доганов, който е бил предложен за заместник на Стоименова, както и Михаил Стоянов, който е бил шеф на дирекция "Медицински одит", а през март 2017 г. е станал шеф на надзорния съвет на НЗОК. 

Те са били свидетели на телефонния разговор на Семерджиев със Стоименова. Всички до 1 обясниха, че той не е отправял заплахи с уволнение. Самият Семерджиев също даде подробни обяснения по време на които прочете разговора си с шефката на изпълнителната агенция по лекарствата. Той разказва каква е била ситуацията на фармацевтичния пазар, когато е оглавил министерството като служебен министър.

Не съм отправял заплахи. Целта ми не е била да я уволнявам, каза той в обясненията си.

Коментара ()

Вашият коментар