Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

БСП и "Възраждане" поставиха ултиматум на президента Румен Радев - или сменя служебния премиер Димитър Главчев, или внасят вот на недоверие в правителството.

"Ако президентът не смени Главчев като служебен премиер, се ангажираме, и заедно с "Възраждане" внасяме вот на недоверие", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. 

"Президентът по новата конституция може да го направи, той може да избира премиер и да реши да не назначава новите министри", обясни Нинова по повод искането на служебния премиер да смени външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов и на земеделския Кирил Вътев с Георги Тахов. Президентът трябва да подпише указ за смяната. 

"В конституцията пише, че парламентът продължава работа и упражнява парламентарен контрол, който включва въпроси, питания, слушания и вот на недоверие", обясни Нинова как може депутати да искат вот на недоверие, след като служебното правителство не е излъчено от парламента. 

На въпрос как може президентът да освободи служебния премиер тя отговори: "Който назначава, той освобождава".

"Президентът има избор от списъка от новата конституция. Главчев категорично е политическо лице. Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, това е кабинет на ГЕРБ, персонално реден от Бойко Борисов. Подлагаме под съмнение честността на изборите, това е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред, на законите. Нямаме сигурност как ще работи това служебно правителство", допълни още соцлидерката.

"Смятаме, че няма да бъдат проведени честни избори. При положение, че този служебен кабинет е доминиран от ГЕРБ и ДПС, с някои от Продължаваме промяната, от които те в момента се отричат. В тази връзка ние от "Възраждане" смятаме, че думите трябва да се подкрепят с действия . Имате възможност да се присъедините към вота на недоверие, който искаме ние от ГЕРБ и ДПС", обърна се към групата на ПП-ДБ и депутатката от "Възраждане" Искра Михайлова по-късно от трибуната на Народното събрание. 

"Гласовете на Възраждане, БСП и ПП-ДБ са достатъчни този кабинет да не организира изборите в България", допълни още Михайлова. 

"Има решение на КС, което противоречи на такъв тип вот на недоверие и в момента разглеждаме дали решението важи и за промените в действащата конституция. Решението на "Възраждане" и БСП не е обосновано", коментира и депутатката Павела Митова от парламентарната група на "Има такъв народ". 

"Юристите ни проверяват в момента това решение, не може да го подпишем, просто защото е опозиционно добре. Становищата на Конституционния съд трябва да се зачитат, а в момента клоним към това, че решението на КС е приложимо и в този момент.", допълни депутатката.