Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков със семейството си на плаж Корал.
Кирил Петков със семейството си на плаж Корал.

Прокуратурата разследва сигнал от бивш приятел на лидера на ПП, че Лена и Никола Минчев фалшифицирали подписи на сдружението за Корал, “Биволъ” разказва случката, участниците ще се съдят

Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали документи, за да може Кирил Петков да бъде освободен от управата на сдружение “Да запазим Корал” и да заеме министерския пост преди 3 г., обявиха членовете на управителния съвет на организацията Атанас Русев и Асен Йорданов.

Съпредседателят на ПП отговори във фейсбук в понеделник, че Русев е приближен на Румен Николов-Пашата от СИК. Разбрал това от негово гневно обаждане, когато като премиер Петков внесе в прокуратурата списък с фигури от “дълбоката държава” за разследване. (Виж по-долу.) Оспорил включването на Пашата в списъка. Русев отвърна, че ще съди Петков.

Прокуратурата пък обяви, че се води разследване от юли 2023 г. и се чакат експертизи, за да се прецени фалшифицирани ли са документи и ще има ли обвинения. Целият разказ и обвиненията на Русев първо бяха описани в сайта “Биволъ”. А докато замесените в сюжета се “замеряха”, зам.-председателят на парламента Никола Минчев категорично отрече да има нещо общо.

Кулминацията на поредния скандал в навечерието на изборите обаче дойде в понеделник вечерта, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със симпатизанти в столичния район “Оборище”.

Днес Петков каза - Пашата казал... Ще си го съдят хората. 20-30 години не съм го и чул. С Алексей Петров, който направи сглобката, бяха в един отбор. Бащата на сглобката беше покойният Алексей Петров.

Той беше гарант пред мен за тези хора

С тези думи Борисов завъртя сюжета към времето, когато невъзможно се случи - най-големите опоненти ГЕРБ и “Промяната” се събраха да управляват, а неофициално се говореше, че посредничеството е било на убития половин година по-късно Алексей Петров. Лидерите в крайна сметка признаха, че бизнесменът е бил посредник, за да се срещнат, връзка била през бащата на Кирил Петков - Петко и общото им минало като създателите на карате спорта в България. Но нищо повече.

Вместо да се разберат, той пак - кой каквото направи, Бойко Борисов му е виновен. И накрая - “ще преговаряме само с Бойко Борисов за нова сглобка”. Ние виждаме начин на мислене, който не знам дали да го коментирам изобщо, продължи по адрес на доскорошните партньори Бойко Борисов. Все пак отново остави вратичка: “В политиката никога не се казва никога! Може да правим някакви действия за стабилност.”

След което се върна на историята с Алексей Петров, Румен Николов и други митични фигури от 90-те, станали големи и дискретни бизнесмени.

Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години. Кирил

Петков заподозря, че едва ли не аз през Пашата, “Биволъ” и “Корал” имам участие в това. Категорично не е вярно,

и аз научих от разследващите сайтове. Но зад това прозира как можеш да се явиш в един момент като свидетел и да арестуваш хора незаконно (казано от департамента на САЩ). И българският съд също се произнесе на две инстанции, но ние с колегите от първия ред лежахме в ареста.

Ние никога не сме казвали, че сме идеални. Връщали сме назад, извинявали сме се. Дори оправданията им звучат нелепи. Аз и Кирил Петков взехме решенията за Корал, за Иракли. Направихме всичко, което поиска, за защитата на тези плажове. Правихме добри неща заедно. Никога не е ставало на въпрос. Сега се сетиха за списъци.

В понеделник сутринта председателят на сдружението “Да запазим Корал” Атанас Русев вече и пред национални медии - БНР и Би Ти Ви, заяви, че фалшиви документи, подписани с електронния подпис на Лена Бориславова, са използвани, за да се смени УС на сдружението. Двамата с Петков някога бяха приятели и съратници в него.

Петков му отвърна с поста във фейсбук, споменаващ Румен Николов. Прокуратурата потвърди, че сигнал от Русев е внесен в ДАНС и се разследва.

Драмата между Русев и Петков има дълга предистория

На 12 май 2021 г. Кирил Петков става министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев. Дотогава той е бизнесмен, участник в протестите, но най-вече е известен именно с каузата за запазването на плажа Корал до Китен. Петков е и член на УС на сдружението с идеална цел, както и дългогодишният му приятел Русев.

За да стане министър обаче, трябва да напусне управлението на търговски дружества и организации с нестопанска цел, което и прави. Според Русев и Асен Йорданов от “Биволъ”, който също е в управителния съвет на “Да запазим Корал” - с фалшификации. В разследването на “Биволъ” се твърди, че на 13 май след полунощ Лена Бориславова е подала електронно документи в Агенцията по вписванията, за да замени Кирил Петков с друг в управителния съвет. Изготвила фалшиво пълномощно от името на Атанас Русев, с което може да се разпорежда със сдружението. Русев обяви, че не я е познавал, за да ѝ подпише такова пълномощно. “Биволъ” пише още, че Бориславова дала в агенцията протокол от общо събрание на “Да запазим Корал”, проведено на 6 май. На него Петков бил освободен и на негово място е избран Мартин Драгулев, който имал общ бизнес с лидера на ПП. Цитират и метаданни от агенцията по вписванията.

Русев разказа още, черазривът с Петков дошъл през 2022 г., когато научил, че бившият шеф на Агенцията по горите и ексдепутат от ПП Александър Дунчев бил нападнат физически в кабинета на Петков като премиер заради незаконна сеч.

Признава, че познава Румен Николов-Пашата. Виждали се “няколко пъти”. Познавал и други герои от прехода, но нямал бизнес с тях. И отрича да се е карал на Кирил Петков за включването му в списъка от 20 души, които са свързани с корупцията на високо ниво и не са били разследвани за това.

“Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание”, заяви Лена Бориславова и обеща да съдейства на ДАНС и прокуратурата.

Кирил Петков: Режисирано - тръгна, когато сложих Пашата в списъка с хора на “дълбоката държава”

Познавах Атанас Русев като кайтист и активист на каузата за плаж Корал.

За пръв път разбрах, че Атанас Русев има и друго лице, през 2022 г.

През февруари 2022-а, тогава като премиер, подадох списък от 19 лица на Иван Гешев - в този момент главен прокурор. В списъка е и Румен Николов – Пашата – една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов.

В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който тази сутрин така артистично се възмущаваше от “неправдите”, ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък.

Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер точно за да променя дълбоката държава и че хора като Пашата трябва за бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.

След това се обади на баща ми, който познава също от Корал, и му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпници на дълбоката държава. В онзи момент баща ми не е сам, има още един човек с него, който става свидел на този разговор и може да го потвърди.

И сега питам - кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?

Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?

Бойко Борисов
КАДЪР: Facebook/Бойко Борисов
Бойко Борисов КАДЪР: Facebook/Бойко Борисов
Атанас Русев
Атанас Русев
Лена Бориславова
Лена Бориславова