Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Николай Денков, Кирил Петков и Христо Иванов излизат от "Дондуков" 2 след разговора с президента.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И РУМЯНА ТОНЕВА
Акад. Николай Денков, Кирил Петков и Христо Иванов излизат от "Дондуков" 2 след разговора с президента. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И РУМЯНА ТОНЕВА

Кирил Петков така успокоил своите след разговорите при президента

Предварителната дискусия за министри между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е започнала през уикенда. Разговорите били конструктивни и двете формации договорили механизъм за регулаторите, съдебната реформа.

Това разбрали депутати от кратко съобщение, с което Кирил Петков е информирал колегите си от “Промяната” за хода на разговорите с ГЕРБ. Подробности обаче не е дал. Единственото, което е уверил хората си, е, че министри няма да се сменят, ако няма съгласие и от двете страни.

От ПП-ДБ настояват след ротацията да няма смяна на министри, а само Николай Денков и Мария Габриел да си разменят постовете.

Откъм ГЕРБ първо отправиха критики към някои министри, след това Бойко Борисов поиска разделение 50:50. Между депутатите дори вече се въртели имена.

Партийци са убедени, че оставането на Асен Василев в правителството след ротацията ще е червена линия за преговорите от ПП. Отстраняването на финансовия министър беше поискано от Борисов в края на миналата седмица, но тогава той уточни, че окончателното решение ще е на Мария Габриел.

Запознати разказаха, че в ПП-ДБ имало опасения, че реално не знаят какво е договорено, след като в преговорите не е участвал лично Бойко Борисов. Затова изчакват подновяването на разговорите, за да видят каква ще е позицията на Габриел и екипа на ГЕРБ, след като вече са докладвали на лидера и са получили нови указания.

Двете формации се видяха в неделя за около 11 часа. Запазиха мълчание какво са се разбрали дори и на консултациите при президента в понеделник. Мария Габриел поиска от Румен Радев още време преди връчването на първия мандат.

Причината Денков да обяви, че няма да се бъркат в решението на президента кога да даде мандата, е, че в ПП-ДБ искат процесите да се развият по-бързо, за да няма време ГЕРБ да им се налагат, както е станало преди 9 месеца.

“Когато се водеха разговорите за това правителство миналото лято, с всеки забавен ден ГЕРБ предоговаряха някакви министри, докато се стигна до този кабинет с 5-6 явни наши имена”, напомни депутат от “Промяната”.

“Разговорите вървят и са конструктивни”, бе единственият коментар на Кирил Петков преди снощното заседание на парламентарната група на ПП-ДБ. Той, както и останалите депутати от коалицията отказаха да отговарят на журналистически въпроси.