Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Духовникът е съден за неизгодна покупка на луксозен имот в Лондон и престъпно сдружаване

В разговор преди процеса Анджело Бечу моли светия отец да потвърди, че е разрешил плащания към консултантка по сигурността 

Папа Франциск е бил записан тайно в телефонен разговор с един от своите кардинали, стана ясно от текущ процес във Ватикана. Ватиканският съд изслуша аудиозаписа между папата и обвиняемия кардинал Джовани Анджело Бечу. В него кардиналът моли Негово светейшество да потвърди, че е разрешил плащания през посредник за подпомагане на освобождаването на отвлечена колумбийска монахиня в Африка.

Обаждането е станало три дни преди началото на процеса във Ватикана, в който Бечу е обвинен в присвояване и злоупотреба. На журналистите не е позволено да слушат записа, но впоследствие препис от Италианската финансова полиция е публикуван от информационната агенция Adnkronos. Трима защитници, участвали в процеса, по-късно потвърждават съдържанието на разговора пред присъстващите журналисти, съобщава Си Ен Ен.

Записът е направен от трета страна в стаята по време на телефонния разговор на кардинал Бечу, проведен на 24 юли 2021 г., само 10 дни след като папа Франциск е изписан от болницата след операция. В разговора Бечу моли папата да потвърди, че го е упълномощил за плащанията, които кардиналът е направил на самоопределяща се консултантка по сигурността на име Сесилия Мароня, която също е обвиняема за злоупотреба.

Тя, от своя страна, е платила на британската фирма Inkerman, за да помогне за освобождаването на монахиня, отвлечена от ислямски бойци в Мали през 2017 г., се посочва в стенограмата.

Платените суми, според кардинал Бечу, който по това време е бил вторият човек в Държавния секретариат на Ватикана, са били 350 000 евро за британската фирма и 500 000 евро – за откуп за монахинята. Според стенограмата папата е казал по време на разговора, че си спомня смътно и моли кардинала да напише в писмена форма това, което би искал той да потвърди.

В изявление на адвокатите на Бечу, изпратено до Си Ен Ен, не се коментира тайно записания телефонен разговор с Франциск.

Кардинал Бечу, който беше уволнен от папа Франциск от работата си и лишен от повечето права като кардинал през септември 2020 г., винаги е твърдял, че всички финансови трансакции, които е предприемал, са били напълно одобрени от неговите началници, включително от папа Франциск.

Кардинал Анджело Бечу
Кардинал Анджело Бечу

Бечу и Мароня, наричана в италианските медии "Дамата на кардинала", по чиято сметка в Словения са били преведени около 575 хил. евро, използвани за охолен живот и покупка на подаръци, пледират, че са невинни по всички обвинения в процеса. Тя също така отрича да е любовница на кардинала.

В законите на Ватикана няма разпоредба папата да бъде призован като свидетел в съдебен процес, припомня Си Ен Ен.

Тайно записаният телефонен разговор и това, което папа Франциск е знаел за финансовите трансакции на Ватикана, са последните разкрития в дълъг и сложен процес, който мнозина наричат “процеса на века” във Ватикана.

Той се съсредоточава върху покупката от Ватикана на луксозна сграда в Лондон, за която кардинал Анджело Бечу, бивш началник на администрацията на папата, и девет други лица са обвинени в измама и злоупотреба.

Първата фаза на сделката започва през 2014 г., когато Бечу все още е "заместник" административен началник при Франциск. Според Vatican News следователите твърдят, че измамата, свързана с имота в Лондон, е започнала, когато стойността на сградата е била силно надценена в дискусии с Държавния секретариат.

Тя е била оценена на 350 млн. британски лири (около 483 милиона долара) и секретариатът се е съгласил с цената за покупката. Преди началото на процеса във Ватикана през 2021 г. прокурорите излагат обвиненията си в обвинителен акт от 500 страници, подкрепен с повече от 20 000 страници прикачени файлове.

Твърдението е, че покупката на бивш склад към веригата универсални магазини Harrod's в луксозния лондонски квартал "Челси", е била организирана от мрежа от непрофесионални италиански финансисти със съучастието на съюзници в Държавния секретариат, включително Бечу, с цел получаване на големи комисиони.

Случаят предизвика широка реакция, отчасти защото средствата, използвани за финансиране на сделката в Лондон, за някои от които се твърди, че са били откраднати от обвиняемите, са от годишно събиране на дарения по целия свят. Чрез тях редовите католици подкрепят папските благотворителни организации. Ватиканските прокурори нарекоха сделката за закупуването на лондонския дворец пример за "гнила хищническа и доходоносна система", оформена под наблюдението на Бечу. През юли т.г. сградата в Лондон бе продадена за 186 млн. британски лири. Понесената капиталова загуба бе изцяло прехвърлена в резервните фондове на Държавния секретариат, за да не бъде засегната папската благотворителна организация – "Пенса на Питър” (Peter’s Pence}, която включва дарения от вярващите.

Бечу е първият кардинал, който някога е бил обвинен и съден пред ватикански наказателен съд, както и първият кардинал, който ще бъде съден от юристи, които не са духовници. Папа Франциск направи реформа, която лишава кардиналите от привилегията да бъдат съдени изключително от други кардинали.

През ноември, когато започна същинският процес, Ватиканският покровител на справедливостта съобщи, че кардинал Бечу е разследван и за престъпно сдружаване, като обясни, че "това е паралелна тенденция на процеса" за противоречивата инвестиция, направена от Държавния секретариат за имота в Лондон.