Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По силата на държавните си интереси в одиозното тържество в Централноафриканската империя е ангажирана и Франция. Много от предметите, използвани при коронацията, са дело на френски майстори.

Още през ноември 1976 г. представителят на посолството на Централна Африка във Франция поверително информира скулптора Оливие Брис, че президентът Бокаса би искал да го включи в работата по украсата на катедралата "Нотър Дам" в Банги. В допълнение Брис е инструктиран да разработи проекти на императорския трон и карета. Императорският трон, изработен от позлатен бронз, е проектиран като седнал орел с разперени крила. Размерът му е 3,5 на 4,5 метра и тежи около два тона. Той е произведен в Нормандия от 300 работници, а

общата му цена с драпериите

достига 2,5 млн. долара

За каретата, в която Бокаса трябва да премине по улиците на Банги в деня на коронацията, скулпторът Брис купува стара каляска в Ница, реставрира я и частично я украсява със злато. Осем бели коня, които е планирано да бъдат впрегнати в каретата на императора, са набавени от Белгия.

Повечето от костюмите също са направени във Франция. Френската компания Guiselin, която някога е извършвала подобна работа още при Наполеон, в сътрудничество с Пиер Карден се заема със създаването на костюм за императора. Императорското облекло се състои от дълга тога, достигаща до пода, която е украсена с хиляди малки перли, обувки, също украсени с перли, и деветметрова мантия от пурпурно кадифе, украсена със златни емблеми във формата на орли и поръбена с хермелинова кожа. Всичко това заедно струва на централноафриканската хазна 145 000 долара.

Още 72 400 долара струва роклята на императрица Екатерина, която украсена с 935 000 бляскави метални пластини. Императорската корона също е изработена от известен френски бижутер. Тя цялата е инкрустирана с диаманти, най-големият от които - 80 карата, е в центъра на фигурата на орел. Стойността й се оценява на не по-малко от 2,5 млн. долара. За императрицата е предназначена и отделна корона под формата на венец, украсена с 25-каратов диамант. Освен това за коронацията са изработени скиптър, меч и няколко бижута, които заедно с короните струват около 5 млн. долара.

Повече от 240 тона храни и напитки, които трябва да бъдат сервирани на банкета след коронацията, също са доставени в страната със самолети от Европа. И накрая, за да бъдат добре приети чуждестранните гости в Банги, Бокаса нарежда закупуването на 60 нови мерцедеса.