Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Стоянов СНИМКА: Архив
Никола Стоянов СНИМКА: Архив

България, благодарение и на усилията на служебното правителство, е на път да се окаже остров на енергийна стабилност, заяви икономическият министър Никола Стоянов и обеща бум на чуждестранни инвеститори

"Арсенал" е най-големият завод от военно-промишлен комплекс. Веднага след като разбрах за случилото се, имах разговор със събственика му и предложих всичката помощ, която държавата може да окаже, включително и специалисти, ако има нужда, тъй като държавният завод ВМЗ е сравнително близо до тях. Собственикът благодари и каза, че на този етап нямат нужда от помощ. В следващите дни предстоят разговори с какво можем да помогнем. Разговаряхме буквално половин час след инцидента и той не знаеше повече неща".

Това каза служебният министър на икономиката и иновациите Никола Стоянов в предаването "Лице в лице" по bTV.

Той обеща бум на инвеститори в България. В близките дни ще бъдат обявени конкретни имена на големи компании, които идват у нас. Според министъра първото, което ги привлича, са талантите.

"Тази криза представлява и голяма възможност за България. Ковид кризата накара много компании да преместят по-близо своите производства или да сменят плановете си за откриване на такива далеч от дома. България и Източна Европа като цяло е интересна дестинация. България, благодарение и на усилията на служебното правителство, е на път да се окаже остров на енергийна стабилност. След откриването на интерконектора в голяма степен сме обезпечени с газ за зимата - нещо, с което далеч по-развити държави от нас не могат да се похвалят. Тие сме и сериозен производител на електричество, там също нямаме проблеми. Това ще се окаже втора притегателна точка за много компании. Не става дума само за надежда, интересът на инвеститорите е много голям", допълни той.

Мнистърът смята, че няма да има нужда от помощи за бизнеса: "Цената на микса на газта ще може да слезе под прага, който ни бе поставен от бизнеса - 250 лв. Цената няма да надвиши тази сума". "Ако цената задържи тези нива, същото ще важи и за топлофикациите", добави Стоянов.

За него проблем за чуждестранните инвеститори обаче би била политическата нестабилност у нас. "Като служебен министър уверявам инвеститорите, че нашата политика по отношение на привличането на инвестиции няма да се промени, независимо кой ще е следващият премиер. Това са национални интереси и те ще останат", заяви Стоянов.

"Навсякъде, където съм сменил някой в министерството, вървят конкурси. Новите ръководства ще бъдат избрани по прозрачен начин, както е по закон", обясни той. 

"В това министерство съм много преди г-жа Нинова да ме уволни. Имам опит и знам огромна част от администрацията. И по времето на Бойко Борисов са ме уволнявали", допълни служебният министър.