Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хитлер
Хитлер

Часовник, за който се смята, че е бил притежаван от нацисткия лидер Адолф Хитлер, бе продаден на критикуван търг в САЩ за $1,1 млн., предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

Ръчният часовник "Хубер" с гравирани свастика и инициали AH бе продаден на анонимен купувач.

Търгът на аукционната къща "Аликзандър хисторикъл окшънс" (Alexander Historical Auctions) в Мериленд бе остро критикуван от еврейски лидери,

Но аукционната къща, която и в миналото е продала нацистки предмети, заяви пред германска медия, че нейната цел е за съхрани историята.

Адолф Хитлер бе начело на нацистка Германия от 1933 до 1945 г, като организира систематично убийство на около 11 милиона души, като 6 милиона от тях са убити защото са евреи. Той започва нахлуване в чужди страни, което ще се превърна във Втората световна война, довела до смъртта на десетки милиони от цял свят.

Оценката на аукционната къща твърди, че часовникът е бил взет като сувенир от френски войник при щурма на Бергхоф – вилата на Хитлер в Баварските Алпи през 1945 г. Смята се, че оттогава е препродаван няколко пъти.

Въпреки броените $1,1 млн. сумата е по-малка от очакваните между 2 и 4 милиона щатски долара, посочва Дойче веле.

Преди търга в открито писмо 34-има еврейски лидери нарекоха продажбата на нацистки предмети "отвратителна" и призовата за изтеглянето им от аукциона.

Равин Менахем Манголин – председател на Европейската еврейска асоциация, каза, че такива продажби "подпомагат онези, които идеализират нацизма".