Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно от убежищата, проектирани по времето на Енвер Ходжа в Албания.
Едно от убежищата, проектирани по времето на Енвер Ходжа в Албания.

В периода на Студената война комунистическото правителство на бившия албански министър-председател Енвер Ходжа строи около 175 000 стоманобетонни бункера и провежда редовни учения, за да практикува отблъскване на въображаема инвазия.

"Тези убежища трябваше да са подготвени в случай на инвазия, но също така да напомнят на хората, че могат да бъдат нападнати", казва Емили Глас, британски археолог и изследовател на бункери. Това постоянно чувство на заплаха, пише Глас, помогна да се оправдае потушаването на бъдещи въстания и подхрани "ксенофобския национализъм", който характеризираше управлението на Ходжа.

За албанския министър-председател казват, че целта му е била не просто да строи бункери в случай на заплаха, а да създаде подземна държава. Албанската армия и населението години наред живеят в постоянни военни тренировки. Бункерите са разположени в цялата страна, строежът им изисква огромни усилия и ресурс, но Ходжа бил категоричен, че не трябва да остане населено място без скривалище. В други социалистически държави като Полша също може да се открие цяла мрежа от скривалища, подготвена за властта, която да намери убежище, за да продължи управлението при евентуална война.

"Може би тук говорим повече за постоянен страх от страна на държавниците, отколкото за реални действия за защита”, твърди Фарбоел.