Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костадин Чакъров до последно защитава Живков и решенията му.
Костадин Чакъров до последно защитава Живков и решенията му.

Костадин Чакъров се вижда с Първия 2 дни преди да почине

В интервюта и статии той държи да излезе неговата истина за управлението и предателството

Каква е истината за преврата през 1989 г.? Вярно ли е, че Живков е искал да се оттегли от високия пост година преди това? Какви са най-дълбоките тайни на фамилия Живкови? Това са малка част от темите в новата книга, посветена на бившия съветник на Тодор Живков - Костадин Чакъров. В "Последният съветник" съпругата на Чакъров – Здравка, и Емил Керемидчиев са събрали най-ярките и знаковите му статии и интервюта, които разкриват в дълбочина механизмите на управление в комунистическата държава.

Историята винаги е през призмата на участниците в събитията, тя е лично преживяване, наситено с емоциите и настроенията им. Чакъров до края на живота си критикуваше начина, по който става превратът през 1989 г., и обвиняваше в предателство Андрей Луканов и Петър Младенов. Разбира се, той има своите аргументи. "168 часа" проведе много интервюта с близки на Луканов и те представиха неговите основания да постъпи точно по този начин с риск за живота си, ако бъде арестуван.

Какво би станало, ако историята не се бе развила по този начин? Това е от забранените въпроси, но истината е, че преходът можеше да се отложи, да се развие по

много

по-черен сценарий

и сега България да е в позицията на Украйна и на много бивши съветски републики, които не са членове на ЕС и НАТО. Но пък кой знае, при по-драматичен сценарий можеше в смяната на режима и в последвалия преход да сме по-близо до по-напреднали бивши съветски сателити като Чехия и Унгария.

Да приемем фактите и аргументите на участниците в тези събития безпристрастно и да се опитаме да разберем защо в едни или други периоди те са мислели и постъпвали по определен начин. Истината винаги е някъде по средата и тежките присъди и хейтът никога не са помагали за разкриването й.

В първата глава, първата статия бе публикувана в "168 часа" през 2017 г. и е озаглавена "Костадин Чакъров pазкpи заговоp cpещy Тодоp Живков и почина".

Съпругата на Чакъров Здравка положи неимоверни усилия, за да събере материала,

но самата тя както винаги иска да остане в сянка. Тезата й е, че това винаги е било така и тя и децата му винаги са били далеч от медийното внимание.

Здравка Чакърова бе така любезна да предостави на "168 часа" книгата, чиято премиера ще се състои на 2 юни в клуб "Перото".

Тодор Живков и премиерът на Бавария Франц Йозеф Щраус обсъждат как България да стане член на Европейската икономическа общност.
Тодор Живков и премиерът на Бавария Франц Йозеф Щраус обсъждат как България да стане член на Европейската икономическа общност.

Ето кратък откъс от нея: "6 дни преди да почине, бившият политически съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров бе на път да направи изненадващи разкрития пред вестника за бившия Първи. Той свързва екипа с близък до Живков, който разказа, че година преди преврата той е имал стряскащо точна прогноза за падането на соцрежимите

в Европа и за бъдещата преориентация на България.

Една от идеите била да се върви към смесена икономическа система, като се даде по-голяма свобода на дребния бизнес - казва в статията близкият до Чакъров шеф на Съюза на комунистите Павел Иванов. - Смятал, че структуроопределящите предприятия и средствата за производство трябва да останат държавна собственост, за да има контрол."

Затова Живков и Чакъров усилено работели по Указ 56 и Постановление 35, които щели да разрешат бизнеса на малките фирми и да увеличат

икономическата

им свобода

"В този процес Коста имаше голям принос", казва Иванов. Подготвил прехода към новите икономически релси, Живков искал да се оттегли още през 1988 г. "Той си внася предложението, то се обсъжда от Политбюро, но в крайна сметка останалите молят Живков да изчака известно време", обяснява Иванов.

Вероятно защото това е щяло да отприщи битка между лобитата кой да го наследи на поста. Отделно не се е знаело какви ще са директивите от Москва.

Оттам смятали, че Луканов или Младенов трябва да поемат партията. Противниците им лансирали Александър Лилов. Кремъл обаче не се доверил на тези стихийни процеси и взел страната на ръчно управление.

"Имало е голям натиск от съветското посолство кой да е новият председател - казва Иванов. - Освен това оттам настоявали да се демонстрира,

че желанието да

се оттегли

не е от страна

на Живков,

а е искрен стремеж към демокрация от средите на партията."

"Според Чакъров Живков през цялото време разчитал партията да вземе общо решение и да се обедини около една фигура за генерален секретар на БКП", казва Иванов. Интригите и вътрешнопартийните борби обаче били изведени в принцип на действие и са задействани всички позволени и непозволени лостове.

Чакъров бил убеден, че Петър Младенов е бил лично инструктиран от Горбачов за сценария около свалянето на Живков.

Благодарение на това Петър Младенов е избран за наследник на Живков, а лобито му с Андрей Луканов постепенно овладява цялата партия.

"Седмица по-късно те се сещат, че могат да обвинят Живков за абсолютно всичко, все едно тях не ги е имало, все едно не са били дългогодишни дейци и не са участвали във всички процеси и решения", възмущава се Иванов.

Чакъров смятал, че всичко това е

под натиска

на Горбачов

"От Москва намериха подходящи вътрешни хора от обкръжението на Живков и тогавашния Централен комитет, които да предадат България, и жертвите бяха за сметка на народа. Затова като комунисти ние отхвърляме членството на Младенов и Луканов, защото предателството не бива да се поощрява."

На Чакъров му било болно, като гледал как двамата и обкръжението им

хвърляли вината

на доскорошния си шеф

Претърсвали дори захарниците на Живков, търсейки ключове от сейфове, от куфарчета или следи към някакви скрити съкровища.

"Но Живков е бил ръководител, а не комисионер", казва Иванов.

Затова Чакъров в последните си дни интензивно работел, за да изобличи предателството.

В следващите тези представяме някои от най-любопитните му тези, разкриващи гледната точка на Чакъров към фамилия Живкови.