Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще гладуваме ли?

Мозъчен тръст и ООН алармират за опасна продоволствена криза

Сушата, затрудненията, свързани с пандемията и войната в Украйна могат да изправят света пред продоволствена криза и глад.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН-FAO предупреди, че 300 милиона души в света страдат от глад и броят им нараства.

По този повод мозъчният тръст "Маккинзи" проведе дискусия, която стигна до извода, че война от такъв мащаб не е имало в Европа и това ще има съкрушителни ефекти върху износа на

торове,

зърнени култури и поскъпването на хранителните продукти.

Регионът Украйна-Русия е отговорен за приблизително 30% от световния износ на пшеница и 65% от този на слънчоглед, дори леко прекъсване на доставките влияе върху цените, констатират от "Маккинзи". С уточнението, че не знаят каква ще е продължителността и мащаба на този конфликт, те прогнозират три сценария. Първият е, че тази година от пазара ще липсват между 19 и 34 млн. тона продукция. А през 2023 г. липсите могат да са между 10 и 43 млн. тона. Египет разчита на Украйна и Русия за 60% от своя внос на тези продукти, тъй като ги перработва и ги експортира за Източна Африка.

Ситуацията се усложнява поради факта, че поне 50 държави са зависими от руската и украинската пшеница. Делът на двете страни в световния експорт е съответно 16% и 10%.

Според екипа на "Маккинзи" има голяма неяснота и доколко

украинските фермери

са се справили със засаждането на пролетните култури.

Именно затова FAO посочи, че през март цените на храните са се повишили с 12,6%, в резултат на скока в цените на растителните масла с над 23% и на зърнените култури с над 17%.

Неслучайно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отдавна алармира, че има опасност от продоволствена криза заради дефицита на торове и зърнени култури от Русия и Украйна. По последни данни за миналата година само Русия е изнесла торове за над 12 млрд. долара.

Проблемът е, че най-бедните страни не могат да си позволят да купуват скъпи хранителни продукти, а повишението на цените в тази ситуация е неизбежно.

Инфлацията

расте

заради огромното количество пари в обръщение и помощите заради пандемията. От друга страна никой не знае нито дали ще бъде прибрана реколтата в Украйна и Русия, нито как тя ще бъде транспортирана до международните пазари при положение, че Русия е блокирала украинските пристанища.