Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС

За да посетят индийското село Малана, сгушено дълбоко в Хималаите, екипът за ваксинация срещу COVID-19 бе принуден да остави автомобилите си и да поеме пеша към района. Причината е, че предишния ден свлачище е блокирало пътя. Със сини кутии, пълни с ваксини, на раменете си, лекарите първо изкачили подпорната стена и след това поели на тричасов преход по пътеката, минаваща покрай реката, за да стигнат до местността.

Въпреки враждебния терен северният щат Химачал Прадеш, където се намира селото, по-рано този месец стана първият в Индия, въвел поне една доза ваксина срещу COVID-19 при всичките си жители.

Суровата планина не отказа здравните работници, въпреки че понякога се налагаше с дни да вървят, за да ваксинират хората. Другото предизвикателство, пред което бяха изправени и се пребориха с него, бяха религиозните вярвания. Преди инжектирането местно индуистко божество четял молитви. Това помогнало за няколко дни да се ваксинират 1100 души. Хората първоначално се страхували, че ще се разболеят или ще умрат. Наложи се да им се обяснят ползите от лекарството, които ще помогнат на държавата да имунизира местните около 5 млн. души, за да не спира туризмът - основното им препитание.

В края на септември екип от 5 души отново тръгна към Малана, за да приложи и втората доза на ваксината.