Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До 15 дни ще се установи болно ли е кучето, разкъсало Тошко, агресивно ли е, или е било провокирано.
До 15 дни ще се установи болно ли е кучето, разкъсало Тошко, агресивно ли е, или е било провокирано.

Детето било обезобразено до неузнаваемост, разследващите едва разбрали дали е момче или момиче

 Четириногият, завлякъл и разкъсал детето в колибката си, остава в двора на къщата на ужасите поне още 2 седмици

Питбулът, който брутално обезобрази и умъртви 3-годишния Тошко от с. Мокрище, Пазарджишко, все още е в двора на фаталната къща. Кучето ще остане там поне още 15 дни, за да бъде наблюдавано и да се установи дали е агресивно по природа или е било провокирано.

Такава е практиката, когато на животното не е поставен чип и няма данни дали е болно и какво е обичайното му поведение. Едва после според резултатите може да бъде умъртвено или отведено в кучкарник.

Кървавата сцена, която прилича на ужасяващ трилър, се разиграла на 29 януари около 14 часа. Малчуганът бил на гости в къщата на леля си, която има бебе на 2 месеца. Тодор често посещавал дома им, за да се радва на новороденото.

По време на гостуването на детето му се доходило до тоалетната, а лелята му казала да излезе на двора и да си свърши работата. Без да се замисля,

Тодор хукнал сам навън и не се върнал

Това притеснило жената и тя решила да го потърси. Тя повила бебето и отишла направо на улицата, където предполагала, че ще го открие. Там обаче нямало и следа от 3-годишното момче.

Тогава лелята изтичала до къщата, където Тошко живеел с баба си, с надеждата, че той се е прибрал.

Когато видяла, че детето не е и в дома си, се върнала заедно с възрастната жена в двора на оказалата се по-късно къща на ужасите. Там те започнали да се оглеждат дали малкото момче не се е скрило някъде. При търсенето лелята забелязала, че кучето, което било вързано на каишка, е с окървавена муцуна. Тя тръгнала към него, за да разбере какво се е случило, но животното я нападнало. Скочило право върху нея и започнало яростно да я хапе. Жената продължително опитвала да се измъкне, но не успяла заради силния захват на питбула.

Тогава на помощ се притекъл роднина на семейството, ударил четириногия с дърво, за да отърве собственичката му. След като тя се освободила,

мъжът забелязал парчета от дрехите на детето по земята

Това го накарало да погледне в колибката на питбула и там се натъкнал на зловеща гледка.

"Пред очите си видях обезобразеното тяло на детенцето. Цялото беше разкъсано. До последно се надявах да е живо, но когато го издърпах от там, разбрах, че това едва ли е възможно", разказа пред "168 часа" покрусеният мъж, открил трупа на Тошко.

Въпреки смъртоносните рани семейството извикало линейка с надеждата, че детето още диша и може да бъде спасено. Медиците от Пазарджик пристигнали моментално в селото, което е само на 2 км от града, но се оказало, че не могат да направят нищо и само констатирали смъртта.

Следовател, който работи по зверския случай, свидетелства за "168 часа":

"Детето е отишло без страх при кучето, защото е било спокойно, че

и друг път е ходило при него, за да играят

Този път обаче питбулът е бил изключително агресивен. В момента, в който момчето е посегнало да го погали, кучето е скочило и директно е отхапало долната му челюст. Откъсва му части от врата и гръкляна, а след това го е завлякло в пристройката, където спи. До такава степен го беше въргаляло и обезобразило, че не можахме да разберем дали детето е момиче или момче."

Оказва се, че домашният любимец е прибран от улицата преди две години. Оттогава живее в двора на къщата, за да пази собствениците. През цялото време е държан вързан, но до този момент никога не е проявявал подобна агресия. Не може да се каже категорично какъв е поводът за поведението му в злощастния ден. Според разследващите полицаи кучето било озверяло от глад и затова нападнало малкото момче.

“Животното беше останало кожа и кости,

когато отидохме на мястото на произшествието, ребрата му се брояха. Със сигурност не е яло от минимум пет дни. Отделно е и фактът, че постоянно е държано вързано на каишка. Смятаме, че тези обстоятелства са довели до поведението на кучето", коментират пред "168 часа" от следствието.

Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 35-годишния Димитър М. за недостатъчната грижа и контрол върху кучето, вследствие на което е последвало смърт на дете.

Ако мъжът бъде признат за виновен го очакват до 5 години затвор и глоба от 10 хил. лв.

Още в деня на трагедията бяха задържани лелята, мъжът й и бащата на момчето, но животното е оставено на същото място, на което е разкъсало и умъртвило детето.

Според Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните,

не е опасно кучето да остане на това място, защото е вързано

"Законът разписва задължения на собственика. Там ясно е казано какво трябва да бъде извършено по отношение на чипирането, на ветеринарно-медицинските дейности", обясни д-р Митев.

Малкият Тошко е отглеждан от баба си, тъй като майка му работи в Германия, а работата на баща му е на дълги смени, заради които не можел да се грижи за сина си. Сега цялото семейство се е събрало в селото и очаква обезобразеното тяло на детето да бъде върнато от съдебна медицина, за да може да бъде организирано погребението му.

След кървавата драма цялото пазарджишко село е потресено. Някои смятат, че подобни нападения са в природата на питбулите, други отдават случилото се на лошото отглеждане на животното, а трети - на безотговорното отношение на семейството към детето.

"Момчето често се скиташе само, дори са го виждали в центъра на Пазарджик без придружители", коментират хора от село Мокрище.

Къщата на ужасите в село Мокрище.
Къщата на ужасите в село Мокрище.