Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветелина Бранкова, Мария Райчева, Мария Георгиева, Мария Кавлакова, Стела Огнянова, Елена Ангелова и Огняна Рейзмунд (от ляво на дясно)
Цветелина Бранкова, Мария Райчева, Мария Георгиева, Мария Кавлакова, Стела Огнянова, Елена Ангелова и Огняна Рейзмунд (от ляво на дясно)
  • Хубавите жени дефилираха в ревютата на "Дизайнер на годината"
  • Днес те работят в различни сфери и имат вече пораснали деца

50 е новото 30. 70 е новото 50. Няма правила, които определят как да изглеждаме или да се държим. Думите са на Тина Търнър и ако тя не греши за възрастта, защо ние се притесняваме, че годините се трупат?!, пита се Мария Георгиева – едно от онези пораснали момичета, които за последно са се качвали на подиума преди има-няма 20, че даже и 30 години. Но от речника си е изключила израза “бивш модел”. “Една манекенка (както наричаха моделите едно време) може да дефилира и на подиума, и в реалния живот – просто публиката се сменя с годините”, твърди Мария. Тя бе един от BG топмоделите от 90-те, които се върнаха на подиума като специални гости в ревютата на “Дизайнер на годината” на 25 април. Появата им предизвика бурни овации, а те показаха, че все още са с перфектни манекенски мерки и могат отново да превземат подиума.

Всички те са вече със сериозни професии, майки на пораснали деца, но модата си остава тръпка, която не може да бъде забравена. Отдавна не се срещат за ревюта, но пък приятелството от почти детските години, когато за първи път са излезли пред публика, ги събира непрекъснато.

Сравняват Стела Огнянова с Брижит Бардо 

Стела Огнянова с короната на “Мис България” през 1994 г.
Стела Огнянова с короната на “Мис България” през 1994 г.

Стела Огнянова е Мис България за 1994 г. В онези години заедно с короната победителките получаваха и чисто нов автомобил, с какъвто се сдобива и тя. Красива и много секси, в модните среди често я сравняват с Брижит Бардо. Стела прави първите си стъпки на подиума на 16-годишна възраст, след като се записва в курс за манекенки. Визията ѝ не остава незабелязана и много бързо започва да получава покани за всички ревюта. Като модел работи също във Франция и Италия.

Избира да учи психология заради увлечението си по тази наука, но не я превръща в професия. В момента работи в голяма компания, а всяка свободна минута разделя между грижите за двете си деца и многобройните си спортни занимания. Голямата ѝ дъщеря Мина е на 16 г., нейно пълно копие, и вече върви по стъпките на майка си. По-малката се казва Ева и е на 12 г. 

Сега
Сега

Стела поддържа фигурата си активно с йога, запалена е по колоезденето, включително екстремно в планината. Зимата кара ски и практикува ски туринг (пантене) - тя обожава най-вече да катери нагоре по склонове. Лятото пък пробва различни водни спортове. А за чувството ѝ за хумор все още се носят легенди сред бившите модели.

Цветелина Бранкова учи журналистика в САЩ 

Преди
Преди

Цветелина Бранкова влиза в света на модата на 19 г., след като минава курс за менекенки. Преди това дълги години е състезателка по художествена гимнастика. Много бързо се превръща в едно от любимите лица на модните дизайнери, а извън страната ни работи в Италия, Германия и Австрия.

Цвети учи журналистика в САЩ и довършва обучението си по същата специалност в България. Модата обаче се оказва голямата ѝ страст и през 2001 г. създава първата си модна къща - “Зебра”, с която се занимава повече от 10 години. През 2013 г. прави нов бранд, който е насочен изцяло за чужбина. С Divisione Protagonista стъпва на пазара в Япония, Египет, Русия, Саудитска Арабия, Италия, Великобритания. 

Сега
Сега

Зад крехкия ѝ и нежен вид се крие много борбен характер. Наред с бизнеса, който движи, тя се грижи и за трите си деца. Най-големият, Георги, е на 22 г. и вече е студент по икономика. Близнаците Мартин и Радея скоро ще станат на 17 г. и учат във Втора английска гимназия. Точно като майка си, Радея доскоро тренира активно художествена гимнастика, сега вече помага на майка си, когато пътуват за международни изложения. Въпрос на време е да стъпи и на модния подиум. А Мартин тренира лека атлетика.

Елена Ангелова вече дълги години е адвокат 

Преди
Преди

Елена Ангелова е Мис България '99. “Явих се на конкурса, надявайки се да вляза в тройката и да мога да замина някъде на световен конкурс. По онова време много трудно се издаваха визи, а аз исках да пътувам”, разказва тя. С мода започва да се занимава покрай Огняна Рейзмунд, с която са приятелки от деца. Елена е на 15 г., когато отива с Оги на курс за манекенки. Бързо влиза в полезрението на дизайнерите и фотографите, а след време се сбъдва и мечтата ѝ да пътува, работи в Италия, Турция, Германия. 

Сега
Сега

Винаги с широка усмивка с приятелите си, тя се преобразява в работата, където всява респект и уважение. Елена е с дългогодишна практика като адвокат и трудно успява да намери свободно време. Все пак е подредила графика си така, че задължително всяка сутрин тренира пилатес. В почивните дни играе тенис, ските са нейна много голяма страст, заедно с пътуванията. Категорична е, че е трудно човек да се раздели с модата, и продължава да дефилира и да се снима до 30-31-годишна възраст, след като вече е родила големия си син Александър, който сега е на 16 г. и тренира баскетбол и тенис. Малкият Кристиан е на 9 г.

Огняна Рейзмунд - правоспособен водач на кораб 

Преди
Преди

Огняна Рейзмунд е сред най-популярните лица на модния ни подиум от 16-годишна възраст и дефилира почти 10 години. Известно време работи като бранд мениджър, след което става моден редактор в списание ELLE. 6-7 години по-късно се прехвърля в киното и телевизията като главен художник костюми. “Мюзик айдъл”, “Денсинг старс”, “Пей с мен”, “Танцувай с мен”, първи сезон на “Х фактор” и “Мастър шеф”, “Музикална академия”, “Гласът на България” са сред риалити форматите, записани в богатата ѝ професионална биография. Оги работи също за сериалите “Стъклен дом”, “Столичани в повече” и “Под прикритие”. 

Сега
Сега

Сега рязко сменя посоката на развитие и се подготвя за психотелесен терапевт. Огняна продължава да е със същите перфектни манекенски мерки, които поддържа с фитнес, ски, плуване и разходки с любимото куче, порода “Бигъл”. Има свидетелство за правоспособност за водач на кораб до 40 БТ по море. И всяко лято кара лодката си край бреговете на Гърция. Има 10-годишна дъщеря - Оливия.

Мария Кавлакова спец в дигиталната реклама

Преди
Преди

Мария Кавлакова става модел на 16 г., а кариерата ѝ продължава до 27-годишна възраст. След като печели трето място в българското издание на конкурса на американската модна агенция “Форд моделс”, тя получава ангажименти в Турция, Гърция, Франция, Германия, Италия, Япония. Успява да вмести дефилетата между лекциите по икономика на масмедиите, след което завършва магистратура “Връзки с обществеността”. Сега Мария се занимава с дигитална реклама и е консултант за софтуер на тв програми.

Сега
Сега

С музиканта от група “Ревю” Васил Гюров имат три деца - 17-годишния Борис, Вяра - на 13 г., и Андрей - на 5 г. В голямото семейство важен член е и варшавската овчарка Джара.

Мария обожава планината и често прави походи, а лятото прекарва на каравана на Корал. И за нея спортът е важна част от всекидневието ѝ - плува, играе тенис, прави кондиционни тренировки.

Мария Райчева - модното перо на “24 часа” 

Преди (по средата)
Преди (по средата)

Мария Райчева започва да дефилира на 15-годишна възраст, след като спира да се занимава с класически балет. Още от 8-и клас обаче, когато става репортер в младежко предаване в БНР, е категорична, че иска да стане журналист. И след гимназията записва именно тази специалност. Още след края на първия семестър в университета става стажант във вестник “24 часа”, но продължава да дефилира и на модния подиум. Известно време работи за различни предавания в БНТ и Нова телевизия, но “24 часа” е мястото, където се чувства най-добре и става част от екипа, превърнал се в нейното второ семейство. Избира да слезе от подиума, за да мине от другата страна - да отразява модните ревюта и не само. Мария следи за медията светски и културни събития. Но музикалните ѝ носят най-хубавите емоции. Влиза в бекстейджа на концерти на звезди като Ерос Рамацоти и Роджър Уотърс. Правила е интервюта със звезди от ранга на Брайън Мей, Брайън Адамс и Стивън Тайлър.

Сега
Сега

Мария има две дъщери, които са абсолютни нейни копия. 20-годишната Кристин е студентка в Нидерландия. А 15-годишната Евелин тренира волейбол.

След първи стъпки в "24 часа" Мария Георгиева е главен редактор на ELLE

Преди
Преди

Мария Георгиева не се откъсва от модата до ден днешен. Първо е на подиума, а днес е главен редактор на ELLE и изпълнителен директор на бизнес център. През 1994 г. започва като стажант във в. "САЩ 94", минава през отдел "Оживление" на "24 часа", още няколко печатни медии и тв предавания за БНТ, а от 2006 г. до сега заема поста на главен редактор на модното списание. Правила е интервюта с жени като Сесилия Саркози, Мей Мъск, Елизабет Хърли, но най-дълбоки следи у нея оставя разговорът с Емил Димитров.

От близо година Мария не е влизала във фейсбук, но в инстаграм не липсват първите седем, защото е там от 2012 г. Става едно от лицата на голяма козметична марка в социалните мрежи. "Живеем във време, в което най-лесно е да изглеждаме идеални и най-трудно – да останем себе си", твърди тя. "Технологиите и естетичната индустрия ни показват и добри, и лоши примери, а възрастта ни притиска като похлупак над кипващо мляко. Ще оберем ли каймака, или ще се задоволим с изкипялата пяна? Имах честта да срещна Брижит Макрон, която със своята харизма и неподправено чувство за хумор ни разходи из Елисейския дворец. Невероятна жена! От онези, които на всяка възраст са млади, държат се естествено, не се вземат на сериозно и са жив пример, че луксът днес е да бъдеш себе си!"

Сега
Сега

През 2023 г. Мария Георгиева получава приза "БГ модна икона". "Най-голямата ми награда обаче е моето семейство, колкото и клиширано да звучи", признава тя. Омъжена е за сина на художника Сава Савов – Ясен Савов, има син на 21 г., който е студент в Нидерландия, и 13-годишна дъщеря.

Ирина Папазова избира красивите момичета за “Мис България”

Ирина Папазова бе едно от любимите лица на една от най-големите световни агенции от близкото минало “Форд моделс”.
Ирина Папазова бе едно от любимите лица на една от най-големите световни агенции от близкото минало “Форд моделс”.

Ирина Папазова и до днес не слиза от модната сцена, първо като модел, а след това като организатор на конкурси за красота. Започва като манекенка още в ученическите години, печели конкурса у нас на “Форд моделс” и заминава за САЩ. Превръща се в любимка на покойната вече собственичка на агенцията Айлин Форд, която е категорична, че Ирина ще стане първият български световен топмодел.

Сега
Сега

Връзката с България обаче се оказва по-силна за красивата тийнейджърка и тя загърбва световния подиум. След появата на големия ѝ син - Йордан, който вече е на 28 г., става шеф на “Интермоделс” и “Интерсаунд” и наред с менажирането на модели започва да организира конкурси за красота. Най-големият от тях безспорно е “Мис България”. Нейни са също “Малка Мис и Малък Мистър България”, “Дизайнер на годината”, “Супермодел на България”, “Мисис Планет”, Артфестивал “Нови звезди”.

Ирина има и по-малък син - Самуил, който е на 13 г.

Наталия Гуркова с Ирина Папазова на "Дизайнер на годината"
Наталия Гуркова с Ирина Папазова на "Дизайнер на годината"

Наталия Гуркова - дизайнер със собствена линия

Преди
Преди

Наталия Гуркова спечели короната на Мис България през 1998 г. и продължава да е една от най-популярните носителки на титлата. Нейна достойна наследничка е дъщеря ѝ Джорджия, която от съвсем малка дефилира на модния подиум. Наталия има и син - Кристиян.

Преди години Наталия се отказа от модата заради любовта. Омъжи се и замина за Южна Африка, където се родиха двете ѝ деца. Завършила е право, но професионалният ѝ път тръгва в съвсем различна посока. Въпреки че спира да дефилира, модата остава част от живота ѝ. В Йоханесбург има луксозен бутик за бижута, но решава да се върне със семейството си в България и приключва с този бизнес. Миналата година прави дебюта си като дизайнер, създавайки собствена линия - Queen by NG.

Сега
Сега