Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой ще влезе тук след 9-и юни
Кой ще влезе тук след 9-и юни

Ще има ли сглобка? Кой ще получи първия мандат от Радев? 

Петото за последните дни социологическо проучване преди началото на официалната предизборна кампания затвърждава двете противоположни тези сред политически ангажираните избиратели. Едната е, че няма нищо ново и неочаквано и другата – че възникват много следизборни въпроси.

Аз съм привърженик на втората група. Всъщност данните и то от различни агенции говорят за много неща. Първото от тях е, че дистанцията между ГЕРБ и ПП/ДБ остава постоянна (между 8 и 10%) дори след разкритията за връзки на политици и висши служители на МВР със заподозрени в контрабанда, арести и обвинения в корупция и т.н. Припомням, че първите две изследвания бяха реализирани преди това. Тоест – очакванията, че ерозията на доверието в партията на Кирил Петков и Асен Василев ще се задълбочи поне засега не се забелязва.

Данните дават отговор и на въпроса за влиянието на „Възраждане". Ще излязат прави онези коментатори, които твърдяха, че партията на Костадинов е достигнала своя електорален максимум и отклонения там са възможни в рамките на десети от процента.

Не се наблюдава и някакъв хипотетичен спад в подкрепата за ДПС след промените в ръководството на партията и подновените атаки срещу Пеевски. Обратното, Движението е на път да регистрира сериозен резултат на фона на очакваната ниска избирателна активност.

Поне засега данните опровергават очакванията за силна изява на новата формация „Солидарна България" с основен двигател Ваня Григорова. А в изборите за Европарламент се очертава катастрофална загуба за БСП, която със сигурност ще изпрати в Брюксел само един свой представител, пряко сили двама.

И петте „предстартови" проучвания не дават отговор на въпроса дали и как ще се състави парламентарно мнозинство, но очертават някои нови нюанси. Първият е дали ГЕРБ и ПП/ДБ изобщо ще успеят да съберат 121 гласа и въпреки поредната канонада от обиди, обвинения и червени линии да излъчат правителство. Досега възможността да имат мнозинство се приемаше като даденост. Вторият е дали при силно представяне ГЕРБ и ДПС могат да съставят самостоятелно правителство. Струва ми се много малко вероятно, Доган е достатъчно добър стратег, за да го поиска, а Борисов не би рискувал нови негативи от нова непопулярна коалиция.

Така поне моментната снимка на политическото влияние очертава и една трета възможност за бъдещо управление – правителство на малцинството, подкрепяно от ДПС, без партията да участва пряко в управлението. Звучи почти екзотично на фона на отношението на ПП-ДБ към Пеевски, но в такива случаи припомням колко абсурдно изглеждаше „сглобката" само преди година. Както е казал народът: „Има ли желание ще се намери начин". Аз лично не бих отдал особено значение на заканите на Борисов, че „никога повече с Промяната", нито пък, че либералната коалиция повече няма да погледне към Пеевски, по-скоро обратното. Защото както преди броени месеци по пътя на конституционните промени беше необходимо ДПС, така ще бъде и сега, когато трябва да се реализират на практика.

В този смисъл е особено важно какви знаци ще си дадат партиите на 10-ти, когато видят изборните резултати.

И ако приемем, че днес е 10 юни и резултатите са такива, каквито сочат социолозите, за мен най-голямата въпросителна е накрая, след клетвата на новите депутати, кой кандидат за премиер от ГЕРБ ще отиде да получи първия мандат от Радев.