Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Журналистът Любчо Нешков
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Журналистът Любчо Нешков СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
  • Трябваше да се срещнат премиерите на Гърция, България и Сърбия, но президентът спря в последния момент Димитър Попов, разкрива журналистът 
  • Когато бе ясно, че македонската църква се откъсва от сръбската и получава самостоятелност, един достоен българин каза: „Искам един ден да разкажете цялата истина
  • Тепърва ще разбираме колко са жертвите на Тито – 1,7 млн. са избити само през 1952 - 1953 г

На 18 април бе представянето на филма на журналиста Любчо Нешков Привлечен от историческата истина за българската съдба на Балканите, той тръгва по следите на легендарни българи. Именно те създават най-старата политическа организация в САЩ и Канада – МПО. Целта на Нешков е историята на тяхната саможертва и героизъм да достигне до повече хора.

- Как е възможно Румъния толкова интелигентно да работи с Молдова, донякъде Полша с Украйна и защо ние все не налучкваме пътя с Македония? Сърбия ли e причината, или слабата ни дипломация?

- Ще се върна към филма, имало е хора, които са били готови да помагат. Примерно Симеон Радев се среща като посланик във Вашингтон с американския президент, за да го информира за тази трагедия. Но след 1945 г. и за съжаление след промените през 90-те ние оставихме нещата на самотек и не пожелахме да се разкрие истината пред света. Но за това, което се случва, ние носим отговорност и пред нашите европейски партньори. Не се длъжни французите, англичаните и испанците да знаят какъв е проблемът в Македония, ние сме тези, които трябва да им обясним. Но ние не го направихме. Нещо повече, ние дори не обяснихме как спасихме тази държава, защото днешна Македония нямаше да съществува, ако България нямаше президент като Желю Желев. Не е само признаването на Македония, Желев участваше активно в международното признаване и налагане на независимостта на Македония. Нито Демирел, нито Елцин, нито Буш-старши щяха да признаят Македония под нейното конституционно име. Защото тя само допреди 2 - 3 години имаше международен проблем с наименованието Република Македония. Желю Желев направи още нещо - в началото на 90-те той предотврати среща за подялба на Македония между стария Мицотакис и Милошевич, които са искали да включат и българския премиер Димитър Попов. Доколкото знам, Попов е бил върнат по средата на пътя, когато българската държава разбира за какво става дума.

През април Любчо Нешков представи филма си „МПО – Сто години борба за Независима Македония".
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
През април Любчо Нешков представи филма си „МПО – Сто години борба за Независима Македония". СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

- Тоест Желев го е върнал?

- Желю Желев с дипломатически и политически средства е предотвратил разпарчетосването на Македония и е провалил срещата.

- Питам само от любопитство - каква част от Македония е щяла да бъде наша?

- Илюзията, че нещо ще вземем. Гърция и Сърбия са щели да си я поделят, а Димитър Попов е бил поканен, за да понесем историческата отговорност. 

Жельо Желев Снимка: 24 часа (Архив)
Жельо Желев Снимка: 24 часа (Архив)

Тук не бива да пропускаме и факта, че България спасява Македония по време на гръцкото ембарго в продължение на 3 години. Нека да си припомним, че Бургас беше най-голямото й пристанище. В Македония нямаше нищо, нямаше дори мляко за децата, да не говорим за петрол. При депортацията на над 300 000 косовски албанци в Македония от режима на Милошевич България отново се намеси. И кой подаде ръка на Македония, когато тя въстана срещу режима на премиера Никола Груевски, свален от власт през 2016 г.? Коя беше държавата, приела Зоран Заев като лидер на опозицията? Не съм чувал да е бил в Атина или в Белград. Тоест ние имаме поредица от стъпки, които са в полза на Македония, но в момента други държави се възползват от материализирането на политическите дивиденти от всички тези наши стъпки. 

Премиерът Димитър Попов
Премиерът Димитър Попов

- Освен всичко това, да не забравяме, че патриарх Неофит и българската църква дадоха самостоятелност на македонската.

- Тъй като съм запознат с всички тези процеси, пътят към независимостта на македонската православна църква нямаше да бъде повдигнат във Вселенската патриаршия, ако не бяха изявени български фигури, участващи активно в този процес. Те и към днешна дата си мълчат за това, което са направили. Знам, че на една от последните срещи, когато вече се тръгва към нейното „откъсване" от сръбската, достоен българин казва: „Искам едно нещо – някой ден да разкажете цялата истина как се е случило всичко това". Случката е от преди 3 - 4 години в храм в Македония. В това дело ние също имаме участие, защото въпросът за македонската православна църква никога нямаше да бъде повдигнат във Вселенската патриаршия, ако България не беше активна. Дали трябваше да бъде църква майка, аз не съм експерт по църковни въпроси, едни твърдят, че донякъде може, донякъде не може. Има и такива екстремисти, които плашеха нашите държавници, че щели сме да изпаднем в схизма и така нататък. Вижте, нещата се променят. В момента това е геополитическа битка.

- Изглежда освен филма е необходима и цялостна стратегия, за да обясним на Европа и света за какво става дума.

- Ние сме длъжни да го направим. Преди 30 години колко хора в България смятаха, че е възможно да има геноцид на Балканите? Че е възможно да бъдат избити 15 000 души? Но това се случи. Кой е вярвал преди 30 години, че може да бъдат депортирани за 3 дни 300 000 души? Но го направиха и тези хора в момента управляват Сърбия. Александър Вучич беше министър на информацията на Милошевич. Ивица Дачич, който бе премиер, външен министър, шеф на парламента, му беше шеф на партията. В момента организират терористични атаки в Косово, дестабилизират Черна гора. Лидерът на „Република Сръбска" Милорад Додик твърди, че Сараево не е неговата столица, а Белград. Той де факто не признава държавните граници.

Затова е важно да го направим. В Държавния департамент има различни мнения, както и навсякъде. Там има хора, които казват, че в Западна Европа и във Вашингтон подценяват случващото се в Сърбия - този „сръбски свят". Че това желание за единство, за етнически чисти държави може да предизвика отново драматични събития. Аз смятам, че София е длъжна да разкрие същността на целия този проект. В противен случай ще извърши престъпление спрямо целия европейски континент. Ние нямаме проблеми с това, че те се наричат македонци. Кой от нас може да забрани те да се определят както искат, но защо ми забраняват на мен? Защо преименуват баща ми? Отивам да запаля свещ на гроба на дядо ми, ами там той вече не е Нешков, а Нешковски. Гоце Делчев не е бил наясно, а президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е наясно. Моля ви се! Хората взимали български паспорти, за да стават тираджии? Вие знаете ли, че София е осеяна от македонци, които работят на висши постове в образованието, в здравеопазването - нямате представа колко много македонски лекари имаме. Някой да е чул тук тези хора да имат някакви проблеми, с тях да стават инциденти? Едни от най-успешните рекламни клипове са създадени от македонци и е нелепо да се твърди, че са дошли тук, за да стават тираджии. Проблемът в Северна Македония е, че това е държава под робство. 

- Допускате ли, че този великосръбски шовинизъм не е умело манипулиран от Москва?

- Разбира се, Русия винаги е залагала на сърбите. Това е категорично, всички са чували за „руския свят" и копието му „сръбски свят".

- И „лошия Запад", който е срещу тях.

- Защото иска да унищожи православието. Извинявам се, в Македония какви са? Да не се будисти? Нали са православни, тогава защо ги избивате? Като отворите сръбските медии, какво виждате – Мария Захарова, Путин, оръжие, Дмитрий Медведев какво бил казал, на какво прилича това? Единствената държава, която не е въвела санкции срещу Русия. Единствената държава в региона, която продължава да се въоръжава с руска техника.

- Искат да са в Европа и посрещат Путин с плакати.

- Така са решили, ОК. Но тук има един друг въпрос – ако тази държава утре посегне отново на Македония, ще се задейства член 5 от договора за НАТО. Ние даваме ли си сметка какво може да ни очаква? Македония е член на НАТО и съюзник на България. Ако стават инциденти, както направиха в Косово, а сърбите са способни на това, някой в София задава ли си въпроса какво ще стане? Тогава ние ще сме първите, които трябва да се намесим.

- Интересно как македонският елит бързо забравя какво стана след 1990 г.

- През 1991 г. Македония е напълно плячкосана държава. За броени месеци банките са унищожени и ограбени, каквото е имало в брой – динари, марки – в чувалите и директно се отнася в Белград. Сами си казват, че в армията са извадили щепселите, кабелите, изкъртили са мивки, прозорци, за въоръжението да не говорим. Това е било една федерация, една държава. Всичко е било конфискувано, говори се за 700 - 800 млн. долара, представяте ли си за Македония какви цифри са това? Има десетки хиляди македонци, работили в Либия, в Алжир, в Щатите, във Венецуела, които никога не са получавали заплатите си, изплащани им години наред. И те очакват да седнат да разговарят със сърбите, които разпарчетосват една държава? Абсурдно е.

- Но македонският елит защитава Сърбия?

- Християн Мицкоски, който е кандидат да управлява Македония, отива на предизборна среща в Сърбия и агитира за президента Александър Вучич. Представяте ли си Бойко Борисов, Кирил Петков или Корнелия Нинова да отидат в Румъния и да кажат, че трябва да спечели еди-кой си. Директна намеса. На свой ред Вучич отива в Скопие. Но крайната цел на всички тези селски, примитивни и пошли прийоми е Македония да бъде блокирана по европейския си път, да бъде прикрепена към Сърбия и във всеки един момент там да има потенциал за дестабилизация и конфликт.

- Нас могат да ни обвиняват за какво ли не, но е факт, че по-толерантна нация едва ли има. Когато почти цяла Европа се поддава на лудостта на фашизма, да се избиват невинни хора и деца, ние сме единствените, на които не са могли да ни промият мозъците. И това го пише не някой друг, а Валтер Шеленберг, който се оплаква как българите бойкотират депортацията на евреи на всички нива – цар, църква, министри. Токът загасвал, за да не правят фабриките значки, министри ходели да успокояват хората, че нищо няма да им се случи. В същото време лудостта вилнее на максимум в страни като Австрия и Германия.

- Ние не участваме в това избиване на десетки хиляди. Ние сме длъжници на поколенията, за да се чувстват по-горди.

- И сме длъжни да им предадем тази толерантност?

- Да, да разберат истината за Димитър Пешев, за него малко хора знаят.

- Правих интервю с една много възрастна българска еврейка, която разказа, че цялата й фамилия в Македония е изпратена в концентрационни лагери. Беше й мъчно и казваше, че родът й е бил изоставен от България. Това ли отчасти провокира ненавистта към нас? Това ли е факторът, който помага на Тито за геноцида?

- Първо, териториите на Егейска и Беломорска Македония не са присъединени към българската държава, там има само българска администрация, подчинена на германската. Второ, в депортацията на евреите участват германски войски. Трето, направена е фалшификация, когато там се появява вагон уж от българските железници, а истината е, че дори сега, през 2024 г., все още няма жп линия между София и Скопие. Общо 11 700 евреи от тези части на Македония отиват в лагерите на смъртта, но има една истина, изречена през 1994 г. от германския посланик в Скопие. Той казва, че цялата вина и отговорност за случилото се е на Германия. Затова аз смятам, че България не е имала възможност да спаси тези евреи, отделни личности са избегнали злата участ с личната намеса на цар Борис, има такъв случай в Солун, с някои известни семейства. Но тук има още един нюанс. Част от Македония е била под италианско управление, но Италия е предала всички евреи. Ако само България е виновна, тогава къде са били партизаните на Тито? Те защо не са защитили тези хора? Нали е имало съпротива, защо не са направили един протест, да гръмне поне една пушка, защо не са спрели депортирането на тези хора? Всичко е сръбска пропаганда, която използва драмата на евреите от тези части на Македония, за да продължи тази асимилация и македонизация на обществото.

- Какво мислите за договорките между Георги Димитров и Тито за създаването на Балканска федерация и заличаване на историята ни? Каква е вината на Димитров?

- В края на 30-те години начело на Коминтерна е Георги Димитров, а в ръководството са изявени българи - сериозни фигури. За съжаление, макар да не е тяхно творение, те приемат измислицата на Стоян Новакович за македонизма и македонската нация, създадена 50 - 60 години преди това. Тоест че тези хора са нещо отделно. Дали извършват престъпления? Да. Дали са го осъзнавали? Да. Още през 1944 г. комунисти информират, че в Македония става нещо страшно, че се възражда антибългарската пропаганда и идеология, която е ужасяваща. Че избиват всички – включително и комунисти. Този процес очевидно е бавен, България е под брутален натиск от страна на Москва. Всички българи в Македонската комунистическа партия до един са избити, защото са българи. Тоест проблемът там не е комунизъм, монархия или нещо друго – няма значение кой е на власт, дори сега, защото това е един великосръбски проект, който има за цел да откъсне тази част от населението и да я контролира. Когато македонците към днешна дата говорят за „дълбоката държава", тази дълбока държава си има име и тя се казва сръбска държава.

- Тито създава цялата тази стратегия, но той е в конфликт със Сталин, който се чуди как да го убие. Как Сърбия и Русия извървяват целия този път до днес?

- След 1945 г. в югославското вътрешно министерство всички ключови постове са поверени на НКВД – на руснаци. В най-зловещия им вид и те приемат сталинисткия модел на избиване на противниците. Второ, Словения, която е най-цивилизованата, най-демократичната държава - знаете ли колко масови гробове са открити там до момента? Близо 200 с над 170 000 избити. В мина са били зазидани живи хора. Откриват се писма, жена, която пише до неродената си дъщеря. В Сърбия се говори за 60,000 души, които са убити. Предполагам, че още десетилетия наред ние ще разбираме колко българи са ликвидирани в Западните покрайнини и в Македония. Те самите се хвалят през 1952 - 1953 г., че са убили 1,7 млн. души в Югославия – това е режимът на Тито. А за избитите политически емигранти в Западна Европа да не говорим. Семейството ми по чудо оцелява. Ние не успяваме да се спасим в България, първо отиваме в Белгия и след промените идваме в България. Там стотици са убити. В досието на баща ми намерихме документ, че техен агент в Брюксел пише, че иска да получи патрони, на които да пише ЮНА - Югославска народна армия, с които да убие баща ми. Това става през 80-те години и е отбелязано в досието му, за мен това е по-жесток режим дори от сталинизма, защото продължава. Бивш шеф ИНА, аналог на „Нефтохим" тук - бяга в Германия и е разфасован с чук в апартамента си, снимките са ужасяващи.

Този режим е бил подценяван, той може да е бил срещу Русия, но това не е причина – понеже съм срещу еди-кой си, ще ми позволят да коля всички. Това се геополитически интереси и България носи гигантска отговорност да разкрие всичко това, защото в противен случай „сръбският свят" може да се превърне в ново престъпление на Балканите.