Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Официално гранд дамата на българската музика Лили Иванова е родена на 24 април 1939 г. Въпреки това споровете около истинската възраст на неувяхващата ни естрадна звезда се надигнаха с нова сила.

Макар за истинските й почитатели въпросът за възрастта й никога да не е бил от голямо значение, при срещи на изпълнители, а и в интернет форуми продължават да се разпространяват най-различни версии за годината, през която е родена обичаната певица. Без да иска да обиди Лили, “168 часа” се опита да провери доколко битуващите версии (някои от които наистина са доста невероятни) имат някакви сериозни аргументи, както и да се опита да сложи веднъж завинаги край на мистификациите с идола на повече от три поколения българи.

Тодор и Лидия Станчеви кумуват на сватбата на Лили Иванова с Иван Пеев
Тодор и Лидия Станчеви кумуват на сватбата на Лили Иванова с Иван Пеев

1934 – Според Лидия Станчева, бивш директор на „Естрадна дирекция“ и кума на Лили в брака й с композитора Иван Пеев. Че това е истинската година, през която се ражда Лили е казвала и покойната изпълнителка на латинопарчета Снежана Кратовска.

1935 – Според известния ни музиколог Владимир Гаджев, както и по данни на справочника "Taschenbuch der Kunste/Unterhaltungskunst A-Z", издаден в Берлин през 1975 г.

В естраден справочник издаден през 1975 г. в бившата ГДР е записано, че Лили е родена през 1935 г.
В естраден справочник издаден през 1975 г. в бившата ГДР е записано, че Лили е родена през 1935 г.

1936 – Твърди се, че майката на Лили - Мария Дамянова назовала тази година за рожденна на дъщеря си в свое интервю за известен наш таблоид, малко преди да си отиде от този свят през 2006 г. Свещеник от родния град на естрадната прима също свидетелства пред „168 часа“: „В нашата епархия винаги сме смятали, че Лили е родена през 1936 г.“

1937 – Композиторът Митко Щерев, на базата на свои проучвания, както и международен интернет справочник, в който пише: Lili Ivanova was born on Saturday April 24th 1937 Версията, че е родена в съботен ден се споделя и от някои нейни съграждани, а 24 април се пада в събота именно през 1937 г. Дъщерята на неин покоен съученик, на базата на разкази от баща си, също казва че Лили е родена през тази година.

1938 - Марин Бончев и Личо Стоунса твърдят, че е било тогава, виждали били стария паспорт на певицата, когато го давала за да си получи хонорарите. Бончев го е писал и в биографията й, Макар и не съвсем сигурна, певицата Мими Николова, е склонна да приеме, че това е истинският набор на Лили. Някои хора от Кубрат също мислят така.

1939 - на 24 април - официална дата според ЕГН и други документи свързани с Имотния и Търговския регистър. Самата Лили Иванова в свои публични изяви винаги е твърдяла, че тези данни са меродавни.

1943 – Бившият съпруг на Лили Янчо Таков в свое интервю разказва за тази интересна версия, Историята за подправения документ се отнася към явяването на Лили на конкурса в Чили през 1973 г., когато току-що се е омъжила за сина на член на Политбюро. Условието за участие е било 31 години максимум, а тя е била на 34. Затова, мълви се из естрадните среди, й бил издаден документ, според който е родена не през 1939-а, а през 1943-а.

 Кариерата и животът на Лили Иванова са сред най-коментираните теми в публичното пространство. По сайтовете най-често може да срещнете ожесточени словесни схватки, които завършват с неминуемото - "Майка ми (или баща ми) са седяли на един чин с нея и е сигурно, че е родена през... и тук отново няма съгласие. В онлайн дискусиите пък явно по-възрастни юзъри често изтъкват, че по време на първите телевизионни изяви през 60-те години е имало представяне и се кълнат, че тогава певицата сама е казала, че е родена през 1935 г.

Всъщност се назовават поне седем различни набора. Самата Лили веднъж се шегува: "Абе, на всеки мой рожден ден ми приписват по някоя петилетка отгоре. Както е тръгнало, скоро ще премина стоте."

Всъщност официалните данни на Лили, в които фигурира датата 24 април 1939 г., присъстват в редица документи и дори онлайн регистри. Според Търговския регистър например под това ЕГН тя е собственик на две фирми - ЕТ "Лили Иванова" и "Ли-1" ЕООД.

Идентична е информацията и в имотния регистър на Агенцията по вписванията, където на нейно име се водят няколко имота.

Въпреки това, все пак някои от твърденията за сменена самоличност не изглеждат съвсем голословни. Освен това в кръщелното  свидетелство имената  са Лиляна Иванова Петрова.

Това е така, тъй като според биографиите  тя е кръстена на починалата си по-голяма сестра, която се е казвала Лиляна. В един момент обаче и те претърпяват лека корекция -  Лиляна е заменено от галеното “Лили”, под което тя открай време е позната сред народа. Този факт също навява на мисълта, че е възможно данните от акта за раждане да са претърпели известни метаморфози и по отношение на рождения й ден. Има голяма вероятност произходът на мита за сменените паспортни данни да води началото си от един конкретен случай.

За него разказвал третият съпруг на Лили - Янчо Таков. Било през далечната 1973 г. и Лили трябвало да замине на прочутия фестивал във Виня дел Мар, Чили. Появил се обаче сериозен проблем.

Според изискванията на организаторите възрастта на участващите изпълнители не бивало да надхвърля 31 години, а по това време Лили вече била на цели 34. За целта се наложила промяна в паспортните данни, които били "коригирани" с четири години назад. Известно е, че обичаната певица винаги е изглеждала много по-млада и по време на гастрола така и никой не се усъмнил в извършената подмяна.

Друг е въпросът, че самото участие на конкурса в далечната южноамериканска страна преминало много драматично, разказват запознати. Музикалното събитие в четвъртия по големина град в Чили се състояло през февруари, само няколко месеца преди преврата на генерал Пиночет.

Изнервената от идеологическото противопоставяне публика в началото приела участието на певица от страна от соцлагера на нож. Още със самото появяване на сцената се чули освирквания и недоброжелателни подвиквания: "Вън, комунистическа кучко!"

Но станало чудо - още на първата песен публиката притихнала, а при второто изпълнение хората, обезоръжени от таланта на българската певица, започнали въодушевено и бурно да я аплодират.

Оказва се, че проверката за личните данни на певицата не е никак лесна. Институциите в родния град също не дават никаква информация.

"По закона за личните данни нямаме право да предоставим исканата информация. Още повече че се касае за Лили Иванова. Мога само да кажа, че е несправедливо да я изкарват много по-възрастна, отколкото е", заяви служителка от отдел ЕСГРАОН в община Кубрат пред вестника.

В Каспичан обаче живее жена, която е била състудентка на Лили Иванова в Института за медицински сестри във Варна.

Колежката била съпруга на един от партийните величия, управлявал града преди годината на промяната - 1989-а. Няколко пъти по време на събирания и купони дамата твърдяла, че са набори с Лили - родени са през 1937 година. И затова са били и в един поток в института. Каспичанката била горда, че Лили се е издигнала и

от медицинска сестра се е изкачила на пиедестала на звезда

в естрадата през 60-те, 70-те, 80-те години. И славата и продължава и до днес. След завършването на института са се виждали. Но през годините контактите им били преустановени.

Друг мъж, роден през 1937 година, от Шумен наричал Лили "звездната ми наборка"- твърди пред "168 часа" дъщеря му, известна журналистка. "Баща ми е вече покойник. Но си спомням как пощуряваше от възторг, когато наборката му се появи на телевизионния екран. Даже татко запяваше с Лили.

Правеше го неподправено и с кеф, още повече че се познаваха лично", казва дъщерята. Баща винаги казвал, че е фен на Лили, и с гордост показвал автограф от наборката си.

Лили Иванова с композитора Иван Пеев
Лили Иванова с композитора Иван Пеев
Преди време известният композитор и баща на "Диана експрес" Митко Щерев също беше обявил, че истинската рождена дата е през 1937 г. Той твърдеше, че е направил собствено проучване по въпроса при което срещнал големи трудности, тъй като оригиналните документи на певицата били унищожени "вероятно от ДС".

Четете още:

След 13 дни на свобода Георги Танчев - Манджата отново в затвора. Духнал от зандана като казал, че отива при сестра си, нямал такава

Убита с куршум в лицето българка е намерена захвърлена до сицилиански плаж по сутиен и яки. Разследването се води в средите на проституцията