Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васко Василев случайно откри първата си плоча в антикварна книжарница
Васко Василев случайно откри първата си плоча в антикварна книжарница

Само за 5 дни бяха изкупени билетите за концерта му на Айфеловата кула

Когато срещнеш случайно себе си в антикварна книжарница… а случайност според писателя Том Робинс в “Бърни Кълвача” е “място, където Бог се подписва с псевдоним”.

Текстът е под снимка в социалните мрежи, на която прочутият български цигулар Васко Василев гледа малко момче, което държи цигулка. Детето с бяла риза и пионерска връзка всъщност е самият той - на корицата на първата си дългосвиреща плоча, която записва със Софийската филхармония и диригента Константин Илиев. Музикантът попада случайно на копие на винила в антикварна книжарница, но не уточнява къде.

Плочата включва цигулковите изпълнения на Васко Василев и Софийската филхармония на Бах, Вивалди и Моцарт. Момчето е като своите връстници. Обича да играе, да кара колело... Но много често игрите или хубавата книга трябва да се оставят точно на най-интересното място, да се пропусне интересен филм или екскурзия с приятели. Защото за Васко Музиката е вече съдба. Защото той е поел кръста на едно призвание и една професия. Васко учи удивително бързо и натрупва завиден технически потенциал... гласи текстът на Юлия Христова на обложката на плочата.

Кариерата на световноизвестния цигулар доказва колко са били верни думите ѝ. Васко Василев пълни всяка зала, без значение в коя част на света. Само 5 дни след обявяването му напълно е разпродаден и акустичният концерт в Париж по покана на Българския културен институт. Василев ще свири на 26 май със солистите от оркестъра на Кралската опера “Ковънт гардън” в зала “Густав Ефел” на Айфеловата кула. Подготвя и турне - Vasko & The Violin, което започва през ноември от София.