Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Шляпашки и Георги Нанчев
Пламен Шляпашки и Георги Нанчев
  • Близо 5 г. след престъплението експертиза показа, че и двамата са участвали в разчленяването – единият разфасовал треньора по борба Йордан, другият – жена му Марияна
  • Вещите лица твърдят, че части от трупа на мъжа са отделяни много прецизно и за по-дълго време

Строителите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев, които убиха и нарязаха възрастно семейство през юли 2019 г., са разфасовали телата им по различни методи. Това стана ясно от разпитаните вещи лица по делото срещу двамата в Софийския градски съд.

Бившият треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна бяха ликвидирани от двамата работници, които наели да ремонтират жилището им преди 5 г. Телата на жертвите бяха намерени в бидони и чували, изхвърлени до язовира на софийското село Негован.

След като бяха разкрити, Шляпашки и Нанчев даваха противоречиви показания. Така и не стана ясно кой от двамата е рязал телата на жертвите в дома им. Експертизите обаче показват, че труповете са разчленени от различни хора.

Специалистите установили, че върху останките на възрастната двойка са използвани "две различни методики" от лица "с различни анатомични познания и технически умения".

Според експертите обаче е било физически невъзможно само един от тях да се е заел с разчленяването, което е отнело близо 4 часа. Причините за заключението са няколко - трупът на Йордан е бил рязан прецизно, било е нужно повече време и физическо натоварване.

Вещите лица твърдят още, че нямало еднакъв почерк и по отношение на отделените части. Днес по-ангажиран към процеса и всеки детайл по него е Георги Нанчев. По време на мерките им за неотклонение той стои на крака зад адвокатите си с документи в ръка. Задава и въпроси. Изнервен е заради експертизата, която според него се бавела прекалено дълго време, а той бил задържан вече пет години за престъпление, за което твърди, че не бил извършил.

Георги Нанчев и Пламен Шляпашки в съда
Георги Нанчев и Пламен Шляпашки в съда

Шляпашки е по-спокоен. За него стана ясно, че има и предишни криминални прояви. Нов свидетел по делото дори разказа, че е пострадал от набезите на мъжа. Той е бил негов съсед.

"Имахме вражда с неговия зет, защото двамата ми разбиха колата, аз хванах зет му, но той (Шляпашки - бел.ред.) каза повече да не го закачам. Живее до мен на първия етаж. Само един път съм ходил до апартамента му и това беше, когато стана разправията със зет му. Търсих го да го питам защо ми разбиха колата. Знаех, че Пламен се занимава с бояджийски работи - вътрешни ремонти. Аз поправям боядисвани коли и така завързахме контакт", разказа съседът на подсъдимия за зверското убийство.

Той научил от комшиите за жестокото престъпление, което съседът му и Георги Нанчев са извършили. Прибирал се от работа, когато видял, че пред блока гъмжи от полицейски коли.

Йордан и Марияна Атанасови бяха убити в апартамента им на 7-ия етаж в блок на централния столичен булевард "Витоша". Според разследващите са застреляни с пистолет със заглушител. 

Пламен застрелял първо жената, после мъжа. След убийството заедно с Георги отишли до с. Световрачене, откъдето купили три осемлитрови бидона с капаци и винт, както и здрави найлонови чували за грозде. Върнали се обратно в апартамента на семейство Атанасови, затворили се в банята и четири часа разчленявали телата им. След това напъхали частите в бидоните и чувалите. Около 20 ч ги натоварили на джипа на Шляпашки. Били сигурни, че никой от съседите няма да се усъмни в тях, тъй като ремонтирали жилището. След като ги качили в автомобила, се върнали в апартамента, за да изчистят. Нанчев миел пода с белина, а Шляпашки навил килима. Двамата се качили в колите си. Планирали да скрият труповете в района на Техническия университет. Там Пламен имал склад. Нанчев обаче се разколебал - навън заваляло и той предложил да скрият останките на друго място, защото времето било благоприятно.

Отправили се към Чепинци с две коли. Когато стигнали до селото, Нанчев се прехвърлил в джипа на Шляпашки. Двамата продължили към Негован. Решили да се отърват от нарязаните човешки части във водоем в близост до селото. Изсипали бидоните във водата и тръстиката. Изхвърлили килима и ножовете, с които съпрузите били разчленени.

Месец след убийствата рибар усетил неприятна миризма на разлагане, носеща се около водоема. Първоначално помислил, че е от умряло животно. Изведнъж видял човешки череп с малко коса и парче от крак.

В следващите дни полицията пуска снимки на дрехите на жертвите и търси съдействие за установяване на самоличността им. Не открива никакви документи в тях. Моли хора, които могат да идентифицират свои познати и близки по предоставените фотоси, да се свърже с тях.

Разследването е любопитно, защото полицията първо стигна до извършителите на убийството, а след това стана ясно кои са жертвите.

Криминалистите стигнаха до Шляпашки и Нанчев по бидоните, които са намерени до водоема и мястото, откъдето са ги купили. Двамата са следени като основни заподозрени. Не изглеждали притеснени, а напротив - ходели на работа и дори спокойно обикаляли района, където е апартаментът на Атанасови.

След ареста им стана ясно, че мотивът за ликвидирането на съпрузите бил да задигнат пари от двойката, която наскоро продала жилище в кв. "Красно село". Семейство Атанасови имали много имоти. За период от 10 г. преди смъртта си успели да продадат седем жилища и да си купят три.

Делото срещу двамата започна в Софийския градски съд в началото на 2021 г. Съдия беше Даниела Талева. След като беше определена за прокурор, който да разследва обвинител №1 и заместниците му, процесът започна отначало с друг съдия.