Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАРТИН БОЖАНОВ
МАРТИН БОЖАНОВ

Мартин Божанов-Нотариуса е държал магистрати чрез компромати, най-вече видеоклипове със сексуални сцени, някои от които между хора от един и същи пол. Те били създавани със съдействието на Любена Павлова, бившата съпруга на Петьо Петров - Пепи Еврото. Това става ясно от публикувана в понеделник справка, за която от Антикорупционния фонд твърдят, че е на ГДБОП. Тя била изготвена през 2022 г. В публикувания материал са заличени имена и лични данни на участници в схемите на Нотариуса, както и информацията за антимафиота, който е подготвил справката.

ЛЮБЕНА ПАВЛОВА
ЛЮБЕНА ПАВЛОВА

Тя била направена след получени четири сигнала през февруари и март 2022 г., по които били проведени т.нар. оперативно-издирвателни мероприятия. Единият от сигналите, който е от 22 февруари 2022 г., бил адресиран до министъра на вътрешните работи. По това време на този пост е Бойко Рашков, настоящ депутат от ПП-ДБ. От публикуваното става ясно, че сигналът е от жена. От ГДБОП я извикали за допълнителни сведения, които тя дала на 22 март 2022 г. В тях твърди, че Божанов много пъти ѝ е отправял заплахи за здравето и живота. Заради това през 2017 г. била подала сигнал в 4-о РУ в София, но после го оттеглила, защото се уплашила, че той може да изпълни заканите. Жената казала, че е ставала свидетел на срещи, на които Нотариуса уреждал дела “благодарение на близките му контакти с прокурори и съдии”. Пред ГДБОП тя изброила няколко човека. В публикувания от Антикорупционния фонд материал имената са заличени, оставени са инициали. Самата свидетелка била виждала, че Божанов направил подаръци - бижута, мобилни талефони и чанти, на един магистрат.

Нотариуса също така изпращал на свидетелката свои снимки с Любена, с което намеквал за близките им отношения. По твърденията на свидетелката двамата били в интимна близост и бившата жена на Пепи Еврото му помагала да заснемат видеата с представители на правосъдната система.

Компроматите се съхранявали в апартамента на майка му, а след като си построил къща, ги преместил там. Криел ги в кухините на различни уреди - озвучителни уредби, видеа и други.

Божанов също така давал имота си в Гърция за ползване на магистрати, като домът бил оборудван с видеонаблюдение. Към момента на проверката обаче не били ясни магистратите, които ползвали къщата.

Натариуса и Любена пътували до Гърция на 13 февруари 2022 г., като престояли там 9 часа. Това показала и справка в системата на МВР.

Любена Павлова вече е обвиняема по друго дело заедно с бившия си съпруг Пепи Еврото, който пък изчезна в края на април м.г. То е за това, че иззети като веществени доказателства златни монети по “Осемте джуджета” се озовали в багажника на нейния джип. Още преди време стана ясно, че двете групи за влияние - на Петров и на Божанов, са се преплитали.

Според свидетелката основните престъпни дейности на Божанов били имотните измами и “оправяне на дела чрез определени служители в правосъдната система”.

В справката също така пише, че се посочва, че от 2005 г. служител на 3-о РУ на МВР е регистрирал Божанов като доброволен сътрудник и информатор. Анализирана е била възможността той де е привлечен фиктивно, за да се попречи срещу него да бъде открито оперативно дело.

В друг сигнал пък се съобщавало, че Нотариуса бил платил пари, за да бъдат заличени криминалните му прояви. Прикрил и факта, че преди 18 години е лежал в затвора в Бобов дол. След запитване от Главна дирекция “Изтърпяване на наказанията” отговорили, че Божанов е пребивавал като обвиняем в софийския затвор от 12 ноември 1993 до 17 август 1994 г., когато бил освободен срещу парична гаранция. За втори път влязъл зад решетките на 18 декември 1996 г., но този път в затвора в Бобов дол, отново като обвиняем. Излязъл пак срещу парична гаранция.

От 2023 г. в Софийската градска прокуратура се води дело срещу престъпна група, в която участвал и Божанов. До този момент няма обвиняеми.