Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подсъдимият Петър Тодоров влиза в съдебната зала.
Подсъдимият Петър Тодоров влиза в съдебната зала.

Родителите на ученика искат най-сурова присъда - ще е знак към всеки, който кара пиян

Петър Тодоров, който блъсна на пешеходна пътека в София с висока скорост и след употреба на алкохол 14-годишния Филип, дълбоко страдал от случилото се. Това разказа след разпоредителното заседание в Софийския градски съд адвокатката му Капка Гергинова. Делото бе отложено за 23 май заради служебен ангажимент пред Окръжния съд в Стара Загора на защитника на семейството на Филип- Нацко Дойчев.

Близките на загиналото момче и до днес не могат да приемат, че

обвиняемият за смъртта на детето им е под домашен арест

През февруари месец те излязоха на протест, след като стана ясно, че Софийският градски съд е пратил вкъщи 37-годишния Петър, променяйки мярката му за неотклонение. Тогава почернената майка Николина Петкова беше поразена от новината и обясни, че е разбрала за определението на съда от своя адвокат.

Сега Николина не вярва на думите на адв. Гергинова, че клиентът ѝ страда заради случилото се. Пред “24 часа” Петкова обясни, че не е получила съболезнования от Петър, въпреки че той е имал възможност да ѝ ги изкаже. Дори и в съдебната зала мъжът не погледна близките на момчето. От адвокатката му те чуха: Съжалявам, това е трагедия и за двете семейства. Петър Тодоров остана безмълвен.

И до днес нито той, нито негови близки са правили опит да се свържат с мен, за да говорим - разказa още майката на Филип Николина. - Явно няма желание. Адвокатката му се изказва от негово име, а аз се питам дали изобщо изпитва съжаление предвид факта, че уби Филип по такъв начин. Може би съжалението е само за едно - че ще лежи в затвор и ще има присъда.

Искаме Петър да получи най-суровата, защото го заслужава. Това ще бъде знак за всички шофьори, които карат под въздействие на алкохол или наркотици, че няма да останат безнаказани. След заседанието ще пуснем бели гълъби - символ на чистотата и младостта, която бе отнета от Филип със смъртта му, допълни Петкова. 

Николина Петкова, майка на Филип
Николина Петкова, майка на Филип

Според адв. Капка Гергинова по делото имало “пороци”: Но всичко ще бъде изяснено. Правната квалификация според мен не е правилна - тоест трябва да е неумишлено, а не умишлено. Този човек е в шок, защото това е първият му досег със съда. Дълбоко страда за това, което се е случило. Казва ви го чрез мен, защото аз имам този мандат. Всеки заслужава справедливост, това важи и за подсъдимите. Чака ни доста работа. Не само нас, но и всички.

Преди началото на разпоредителното дело протестиращи, сред които и от сдружение “Ангели на пътя”, се събраха пред Съдебната палата с плакати с надписи: “За пътните убийства доживотен затвор!!!”, “България няма деца за убиване”, “Докога убийците на децата ни ще са на свобода?!?”.

Преди да влезе в сградата, майката на Филип Николина постави на оградата плакат, на който пише: “Филип искаше да живее!”,

“Висока скорост, алкохол, дрога = пътно убийство!”

В момента Петър Тодоров е обвинен в причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение. При ограничение от 30 км/ч той се е движел с 88 км/ч в градски условия в центъра на София. Управлявал е автомобила си и с 2,2 промила алкохол в кръвта. Приближавайки кръстовището на улиците “Гурко” и “Шишман”, на пешеходната пътека не е спрял, блъснал е момчето и го е убил. По време на катастрофата в автомобила на Тодоров са се возили жена и малко дете.