Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов остана в залата за целия дебат по свалянето на Росен Желязков. Снимка РУМЯНА ТОНЕВА
Бойко Борисов остана в залата за целия дебат по свалянето на Росен Желязков. Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

Свалянето на Желязков взриви диалога. Отървахме се от ПП, обяви лидерът на ГЕРБ. Засега - в "средносрочен план"

Росен Желязков вече не е председател на 49-ия парламент, свалянето му взривява диалога между ГЕРБ и ПП-ДБ в средносрочен план (по Тома Биков). Което се измерва в още поне 5-6 служебни правителства (по Бойко Борисов).

Това е краткият прочит на политическата ситуация след бутането в 12 без 5 на председателя на НС от обединилите се за целта БСП, ПП-ДБ, “Възраждане” и ИТН - общо 129 гласа.

Поздравявам колегите за новата коалиция, обърна се към тях Борисов. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки. Мисля, че поне 5-6 служебни правителства ще се изредят още, но

ще запозная всички евро-атлантически партньори,

за да стане ясно защо в България заради тези хора ползваме само руски петрол и газ, бяха първите думи след гласуването на лидера на ГЕРБ.

Ние се отървахме от ПП. Честито на “Възраждане”, честито и на ИТН - всичките им приказки срещу ПП ги видяхме в залата вече. Разбира се, на ПП и ДБ, които си намериха нови партньори, ние ще бъдем една достойна опозиция. Надявам се обаче сега народът да види всеки какво прави и да ни подреди така, че подобно нещо да не се случва, заяви Борисов.

Заседанието бе на косъм от проваляне поради игри с кворума от страна на ГЕРБ и ДПС, но в крайна сметка се събраха достатъчно депутати, за да свалят Росен Желязков. Който въпреки всичко благодари на тези, измежду които бе “пръв сред равни” 372 турбулентни дни на преговори, сглобки, разпади и ударно приемане на закони. (Виж словото му на сбогуване на по-долу)

Асен Василев също аплодира Желязков заедно с ГЕРБ и ДПС.
Асен Василев също аплодира Желязков заедно с ГЕРБ и ДПС.

И беше изпратен със сълзи, ставане на крака и аплодисменти от ГЕРБ и ДПС. Макар без да става от мястото си,

го аплодира и Асен Василев

А другият съпредседател на ПП Кирил Петков обясни, че актът бил не към човека Росен Желязков, а към парламентарния шеф.

Той наруши системно правилата на това НС. По, за съжаление, една- единствена причина - когато изпълняваше повелята на Пеевски и Борисов, които неведнъж му подвикваха от първия ред, заяви Петков. Бил убеден, че по своя воля Желязков нямало да направи никакви нарушения. Затова имало политическо послание: “Г-н Пеевски и г-н Борисов не притежават тази държава и ако иска ГЕРБ да има евро-атлантическа посока, ще трябва да се отърват от зависимостта си от Пеевски”.

Иначе изложените от ПП мотиви бяха всеобхватни - от това, че не е дал думата на шефа на здравната каса, когато неочаквано бе гласувана оставката му, през злоупотреба с правото на председателя да внася извънредни точки в дневния ред, провеждането на парламентарния контрол, та чак до нарушена процедура по почитане паметта на жертвите на арменския геноцид.

Г-н Желязков действително е уважаван и от мен колега, знам колко е тежко от тази позиция да вземаш решения, каза Мирослав Иванов от ПП. Порядъчен човек, добре образован. Бях много впечатлен, че говори с папата на родния му испански език. Моите уважения, включи се лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Но злоупотребявал с положението си на шеф.

Като лицемери определи Бойко Борисов доскорошните си партньори. Сред точките, заради които те обвиняват Желязков, че вкарал в нарушение за гласуване, са и връщането на държавата на пристанище “Росенец” - по линия на мерките срещу Русия, напомни лидерът на ГЕРБ. Както и изпращането на БТР-ите за Украйна.

Тези лицемери! Няма да ги обиждам на друго. Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент.

Срам за колегите от ДБ. Срам!,

каза Борисов.

Корнелия Нинова пък се разграничи от новата “коалиция” и призова ГЕРБ да не въвличат БСП “в калните си пехливански борби с ПП и ДБ”. Останала единствената партия, която в последните 10 г. “не лази пред кабинета на Борисов, не седи в ничии скутове”.

Събраха се, сега могат да отворят пак каналите, да върнат шефката на митниците и спокойно да крадат. Но са подценили народа. Имаме избори, виждате какви са резултатите и какво казват социологическите проучвания. Коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа, след това ще понесат отговорност за всичко, коментира пък лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Делян Пеевски и групата на ДПС подкрепяха Желязков в залата.
Делян Пеевски и групата на ДПС подкрепяха Желязков в залата.

Той обясни, че могат да работят с всички, които са готови да работят за хората, но не и с проруските партии. А според него сега се събрало “едно ясно руско мнозинство”.

Несъбираемото се събра. Честито на коалицията на пудела,

добави той.

Като взривяване на възможността да се води диалог между ГЕРБ и ПП-ДБ “в средносрочен план” обобщи ситуацията пък депутатът от ГЕРБ Тома Биков. “Ще има политически последствия и всеки ще си плаща цената”, предупреди той.

Напомни, че Желязков е избран именно с гласовете на ПП-ДБ, освен това е несериозно парламентът да се обезглавява, когато вече е постоянно действащ след промените в конституцията. Денков внесе оставката си точно в деня, в който бе договорено. Желязков - не, отвърна му Асен Василев.

На финала зам.-председателят на ДПС обяви: Работил съм с почти всички председатели на парламенти в новата история на България и мога да ви уверя, че г-н Росен Желязков е един от най-достойните. Към бурните аплодисменти на ГЕРБ от първия ред се присъединиха лидерите на ДПС Пеевски и Джевдет Чакъров.

Росен Желязков, с видимо вълнение и ръка на сърцето: Човещината пред егото! Благодаря и за недоверието - то също е огледало, макар и криво

Росен Желязков взе думата последен, но отказа словото му да бъде излъчвано пряко по БНТ и БНР. Изказа се, преди да е минал самият вот по оставката, но думите му ясно показаха - резултатът е предизвестен.

Росен Желязков напусна масата на председателите след като бе свален.
Росен Желязков напусна масата на председателите след като бе свален.

Няма да ви изненадам приятно да говоря политически. Няма да навеждам нито доводи към мотивите, нито политически такива. Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут, започна Желязков и залата го аплодира.

Всички ние в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Като хора ние имаме нашите слабости и страсти. Но като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим - човещина. Защото тези хора очакват от нас решения за техния живот, тяхното бъдеще и семейства, обърна се Желязков и към присъстващите в залата енергетици, дошли да проследят ще се гласува ли отлагането на либерализацията на пазара на ток.

Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си, че отиват на нея, се озовават на ешафода. Затова пак трябва да се връщаме към въпроса за човещината, продължи Желязков с леко треперещ глас.

Сега сме в Страстната седмица и е важно, и аз за себе си вътрешно съм убеден и го правя - трябва да потиснем грубостта и егото и на преден план да е смирението.

Искам да ви благодаря за доверието и за недоверието - и двете са огледала, едното е малко по-криво, но и двете създават някакъв образ и самооценка. Благодаря и за двете.

Не мога да се извиня на всеки поотделно, но искам да се извиня на всички вас колективно - за действие или бездействие, с които съм засегнал някои от вас като хора, обърна се той към депутатите. Благодари и на администрацията.

За мен беше чест да бъда председателят на 49-ото НС, завърши Желязков с ръка на сърцето. Беше изпратен от залата с дълги аплодисменти и ставане на крака. Росица Кирова пък се разплака, което предизвика нови аплодисменти в залата.

Стартът на кампанията в НС отложи безплатното висше и правата на психично болните

Сплетните между партиите, свалянето на председателя на парламента в последния момент и неофициално започналата предизборна кампания оставиха на заден план в дневния ред на депутатите няколко важни за хората промени. Които най-вероятно ще се гледат чак от следващия парламент.

Със сигурност отпада засега приемането на безплатното висше образование, което не успя да мине в образователната комисия в сряда поради липса на кворум. Така законопроектът не е отхвърлен, но остава да отлежава в деловодството на Народното събрание, тъй като няма време да мине през одобрението на ресорната комисия и пленарната зала.

Законовата забрана на зверствата с психично болните пациенти също ще бъде завещана на 50-ия парламент. От временната комисия за правата на хората с псхични заболявания написаха законови промени, според които се забранява всяка форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение към пациентите, както и хирургичните опити за промени в нервната им система.

Най-рано през юли ще бъдат приети и четирите останали промени, които Еврокомисията иска, за да отпусне на страната второто плащане по плана за възстановяване. То е в размер на 1,4 млрд. лева.

В петък и следващия четвъртък са последните официални работни дни на депутатите. Дали ще почиват и на 2 май, за да слеят 1 май с великденската почивка, ще се реши на председателски съвет, но нагласите са да се разпуснат.