Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева СНИМКА: Десислава Кулелиева
Екатерина Захариева СНИМКА: Десислава Кулелиева

Моят съвет към ПП-ДБ е да спрат да се занимават с нас, а да се занимават със собствените си листи и проблеми. Те тласкат България от избори в избори, горят всички мостове. Тотално задраскват всякакви възможности за разговори със свалянето на г-н Желязков. Сдружиха се в последните дни с БСП и "Възраждане".

Това анализира бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Г-н Борисов има изключително силен политически нюх, неслучайно сме първа политическа сила. Това беше предупреждение към тях - престанете да правите това, късате всякаква възможност за разговори след изборите, каза тя за думите на Борисов, че очаква още 5-6 служебни кабинета.

Някак си мина и замина, а вчера имаше едно много важно гласуване - предложихме в дневния ред да влезе точка, за да се поправи една голяма несправедливост по отношение на репресираните от комунистическия режим. Те гласуваха "против" заедно с БСП и "Възраждане". Ето ви доказателство къде стоят те, посочи Захариева.

От две години предупреждаваме, че парите по ПВУ ще бъдат загубени - изтеглиха го, вкараха лобистки промени, после пак си ги изтеглиха, когато станаха скандалите. Да не говоря в какво състояние са законопроектите. Един от тях е писан в Министерството на иновациите, каква му е работата на него, запита Захариева. Според нея е "смешно и абсурдно" да не можеш да напишеш и един законопроект, който да не трябва да се пренаписва тотално от депутатите.

Виждам връщане на старата им мантра - никога с Пеевски, никога с Борисов. И после писане на конституционни промени с тях. Аз самата съм имала забележки по тези текстове, разговаряла съм с Христо Иванов. Постигна се този компромис, тази конституция и трябва да й дадем шансове да работи. Не мисля, че беше грешка, каза тя.

Когато писахме текстовете за служебното правителство, всички депутати гледахме да ги вмъкнем така, че ако бъдат обявени за противоконституционни, да няма конституционна криза, посочи Захариева.

Ние имахме един министър и то на външните работи, благодарение на чиято работа ние успяхме да влезем в Шенген, каза още тя.

Толкова голяма арогантност в политически лица не съм виждала, заяви Захариева по отношение на ПП-ДБ.

Съжалявам, че г-н Митов беше отхвърлен от президента Радев. Външната политика не трябва да е нито на ГЕРБ, нито на ПП-ДБ, а да е национална, дългосрочна и последователна. Както в банките, така и в дипломацията, не обичаме много шум. Радвам се, че нещата се успокоиха, защото и в самото министерство имаше напрежение, коментира тя.