Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свободното къмпингуване бавно и славно се превърна в безразборно къмпингуване. Процесът започна със съсипването на къмпингите, с които България беше известна през годините. Сега на мястото на много от тях има хотели, а ценните дюни край тях са заравнени.

И като няма къмпинги, хората отидоха и си направиха импровизирани, незаконосъобразни... Каравани и палатки до плажа, на плажа, в гората край морето. И така по цялото Черноморие.

През сезона, на територията на Бяла и Долни чифлик караваните са хиляди. Те вече се предлагат за отдаване в платформи за наем - на първа, втора линия.

 "За" или "против"?

    Казусът раздели обществото.

Няма лошо да е диво, ама си трябват определени правила, не може кой където иска да опъва биваци, палатки, каравани, без елементарни хигиенни условия, възмущават се противниците.

Ние обичаме природата и имаме право да използваме нейните дадености, не пречим на никого и не замърсяваме. Тези, които го правят, не са истински къмпингари, а минувачи за кратко, контрират подкрепящите идеята.

Държавата, обаче не преследва бетона, който е излят край морето, но кампанийно глобява безразборно "ваканцуващите" кемпери и каравани, намерили пристан в дюни, гори или земеделски земи.

Неотдавна ги погнаха отново, в община Долни чифлик разлепиха обяви, че дават двуседмичен срок да се изнесат каравани, паркирани целогодишно в курорта Шкорпиловци.

Срокът да разчистят местата, превърнати в импровизирани къмпинги изтече на 26 април.

Снимки: Огнян Стоянов, фейсбук групата "Да спасим Карадере".
Снимки: Огнян Стоянов, фейсбук групата "Да спасим Карадере".

На следващия ден, петък, заедно с представители на областна администрация и полицията направихме проверка. На територията на общината има един къмпинг в Шкорпиловци, който не е достатъчен и хората си строят импровизирани биваци където пожелаят. В бившите къмпинги "Изгрев" и "Хоризонт" имаше 73 каравани. За няколко дни остана само една, другите си ги прибраха собстваницинте. Търси се на кого е последната.

Това са защитени територии и дюни, част от Камчийски пясъци край Шкорпиловци, разказа за "24 часа" кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова.

Общината за своя сметка и за пореден път ще изчисти нотрупаните боклуци.

Подобни акции се организират след подаден от граждани сигнал, общината няма ресурс да наглежда територията, която е държавна.

Където има море, има проблем с дивото къмпингуване. Не се знае от кога караваните са там, но е явно намерението да останат за по-дълго, като се съди натрупаните материали около тях. Акцията беше добра стъпка за запазване на териториите и природата, казва Анастасова.

Радетели на дивото питат за общински къмпинг

Имаме общински терен, проучваме в момента възможността да го обособим като къмпинг, допълни още кметицата.

Аман от катунджийска колонизация на защитените територии, коментират във фейсбук групата "Да спасим Карадере".

Докъде стигна спасяването? Питаме администратора и природозащитник Огнян Стоянов.

До под кривата круша са нещата, община Бяла няма интерес нито да маха каравани, нито да подпомага палатки. Местните хора са против не само караваните, а и всякакви почиващи. Техният интерес е да си продадат земите, които според него са вкарани в някакви "псевдо регулации", на които ѝм е изтекъл срокът, коментира Стоянов.

Според природозащитниците от общината нарочно държат караваните и най-вече 10-тина бараки с дограми, дъски и талпи, за да покажат, че бивакуващите са някакви диваци и трябва да се премахнат оттам.

Защитниците на природата, всъщност, искат да има обособени места със санитарни възли и всичко необходимо, а не да се разполагат палатки и коли върху дюните.

Малко по-нагоре, край с. Горица има обособени места, където може да се къмпингува, държат ги хора от Варна и София, но не е много популярно, а и не е достатъчно за всички желаещи.

Изоставените, или оставени до следващото лято каравани са 20-тина, те са на хора предимно от Варна, Шумен, няколко софийски. Нито една от тях няма регистрационни табели, смъкнаха ги полицаите миналата година. Биха могли да открият собствениците и да ги санкционират, но не го правят, смята Стоянов.

Природосъобразно къмпингуващи е терминът, не диво, както мнозина го наричат, поправя ме той, когато питам за къмпингуващите.

Вече има палатки, по празниците сигурно са се появили още. Палатките на пречат на никого, ние от "Да спасим Карадере" чистим, когато е необходимо.

Природозащитникът се притеснява, че в момента местни младежи карат АТВ-та по плажа, а това е много опасно за дъждосвирците, които гнездят. Това е може би единственият плаж в България, където птиците гнездят направо на пясъка.

Решението за хигиената е в химическа тоалетна, срещу заплащане, можеше да се организира. Караваните да са в гората - срещу заплащане, може и в общ терен, палатки върху пясъка не пречат, смята Стоянов.

Какво следва - ще се изсипят 3000 души през сезона и никой няма да може да ги спре. Всяко лято е така. Глобяват най-близката каравана и с това приключва. Палатките са законни.

Стоянов е на мнение, че трябват кардинални мерки, да се махнат караваните и да се въведе ред. Но се съмнява, че това ще се случи на Карадере.

"Имаше съвместни акции, не можем да махнем караваните, не ни е в правомощията. Повечето собственици са неоткриваеми, рампата им е изтрита. Докато не се разпишат ясни правила за действие в защитените територии - така ще", смята кметът на Бяла Пеньо Ненов.

Той е категоричен, че липсата на наредба за режим на действие - кой какво може да прави, бърка процеса. Друга пречка е, че собствеността е смесена - частна, държавна, общинска и до ден не е ясно какво могат да правят с тези имоти.

"Мислили сме много варианти за организация, но е временно и не решава проблема, трябва да се намери баланса. Ние също не сме наясно - с публичната общинска собственост - как можем да осигурим достъп до медицинска помощ, пожарна, ток и т.н. Като се урегулира това всички заинтересовани страни, вярвам, че можем да се разберем", коментира още Ненов.