Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Униформи за над 45 млн. лв. ще получат военните в Българската армия.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Униформи за над 45 млн. лв. ще получат военните в Българската армия. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
  • Срокът за изпълнението е 3 г. Договорът е с ведомственото дружество "Интендантско обслужване"
  • Обвинените от КЗК в картел фирми за доставки за военните и полицаите отричат да са свързани помежду си

46,3 млн. лв. за полеви униформи по спецификации е дало ведомството на собствената си фирма “Интендантско обслужване” ЕАД чрез инхаус поръчки. Това обясняват от ведомството в отговор до “24 часа - 168 истории” във връзка със запитване за специалните облекла на армията.

Най-сериозната сума е 45 млн. лв. при Тодор Тагарев,

който бе титуляр в правителството на Николай Денков. Договорът е УД 05-14/26.06.2023 г. за срок от 3 години. От МО не уточняват какви точно артикули и количества са поръчани за грандиозната сума. Дори и да са облекли цялата армия - около 29 хил. души, това означава по 1551 лв. на човек. Само за сравнение:

дизайнерски костюм от висококачествена фина вълна,

ушит от неаполитанска фирма, струва под 900 лева, при това за единична цена. А маркова риза на Карл Лагерфелд - за 369 лв.

Още две поръчки са описали администраторите в министерството - за 1,3 млн. лв. за ушиване на униформи и за 35 хил. лв. за 100 униформени палта.

Изпълнител отново е “Интендантско обслужване” ЕАД. Първата е по договор УД 05-1/25.02.2022 с допълнително споразумение УД 05-11/25.05.2023 г. и срок на договора до 25.02.2025 г. Втората е по договор УД 05-6/20.02.2023 с допълнително споразумение УД 05-8/16.05.2023 г. и срок на договора до 20.02.2025 г.

Едната е сключена по време на правителството на Кирил Петков, когато министър на отбраната беше Стефан Янев, а другата - при служебния премиер Гълъб Донев, когато титуляр на МО е Димитър Стоянов.

От ведомството добавят още, че договорите с “Интендантско обслужване” ЕАД са сключени

по реда на т.нар. инхаус обществени поръчки.

Според администраторите цялата информация е публикувана в регистъра и е публична.

В отговора на министерството не се споменават частни фирми, които са получили пари за ушиване на униформи или за изработване на обувки. 

“24 часа - 168 истории” се свърза с обвинените в картел фирми, за да чуе становището им. Станислав Бусерски, управител на “Кристън”, заяви, че веднага са изпратили становището си до КЗК, а

вече не участват в поръчки на Министерството на отбраната.

“Имахме само няколко преди години”, добави Бусерски. Той предполага, че сигналът е подаден от конкурентни фирми.

На въпрос защо адресът и стационарният телефон на “Кристън” съвпада с друга от обвинените в картел - “Лортън”, той заяви: “Това е голяма сграда с офиси под наем. А обикновен телефон нямаме от години”. От “Лортън” обещаха да отговорят на въпросите ни при първа възможност, защото ръководителите отсъстват.

Също обещание за допълнителен разговор заради отсъствие на собствениците Веска и Николай Цветанови дадоха от “Аполо”. Секретарката няма права да каже каквото и да било. 

Управляващият бургаската “Краси стил 8” Красимир Борисов заяви, че не иска да коментира поръчките към Министерството на отбраната. Очаквал КЗК да се произнесе. На въпрос дали са свързани с другите фирми от сигнала, бе категоричен: “Не, по никакъв начин”. А на допълнително питане защо има близки оферти, заяви, че пише само собствените си и няма никаква идея какво предлагат останалите.

От “Техномат-Меркурий” казаха, че ще предадат на управителя си Стоян Стоянов въпросите на вестника, но отговор така и не последва. От "Трудово-производителна кооперация "Здравоход" пък заявиха, че председателят им не е на място и ще му предадат да се обади, когато това е възможно, но до редакционното приключване на броя разговор не се състоя.

"24 часа - 168 истории" се опита да се свърже и с "Кавалер Юнион 2001" ЕООД, но телефонът на сайта им е програмиран само за поръчки на обувки, не и за контакт с фирмата им.

КЗК все още не се е произнесла окончателно. Единствено в хода на проверката си е предявила твърдения за наличие на картел между “Кавалер Юнион 2001” ЕООД, “Техномат-Меркурий ЕООД и Трудово-производителна кооперация за инвалиди “Здравоход” за манипулиране на множество обществени поръчка.

Фирмите са имали един месец да изпратят

своите писмени възражения, но оттогава е минала още една година. Комисията няма срок, в който да се произнесе по въпроса.