Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на убития при спецакция в Лясковец Емил Шарков най-вероятно ще остане на улицата. Жената получила писмо с ултиматум в рамките на 30 дни да напусне апартамента, който й бил даден като служител на Министерството на отбраната.

Според гражданско движение "Боец" това е наказателна акция заради активната гражданска позиция на Ваня Рибчева.

Тя вече пета година

не спира да търси истината за смъртта на сина си

Убедена е, че отговорност за нелепата участ на Емил носят ръководителите на отряда и тогавашният Главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

В края на ноември част от българските командоси написаха гневно писмо до министри и депутати. Въпреки че не може да върне сина си, Рибчева напълно застава зад баретите в техните искания и оплаквания.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов бързо реагира на ситуацията и покани застрашената и почернена майка на разговор в Министерството на отбраната. След срещата стана ясно, че компромисен вариант не е намерен и до Коледа Рибчева трябва да се изнесе. За да се противопоставят на това решение, от "Боец" организират протест на 13 декември.

От Министерството на отбраната твърдят, че заповедта за напускане на ведомственото жилище е следствие на масова акция. Към момента тече преброяване на всички ползватели, както и дали те имат право на обитаване по закон. От пресцентъра на министерството съобщиха пред "168 часа", че действията им целят единствено да установят дали живеещите в държавни имоти имат право на това.

Военното министерство наскоро било задължено от законодателните органи

да задвижи процедурата по отстраняване

на всички, които са в подобни жилища в разрез с чл. 80 от Закона да държавната собственост. Според него "имот - държавна собственост, който се владее или държи без основание, ползва се не по предназначение или нужда, се изземва".

Към ведомството са разпределени общо 2591 апартамента, ателиета и гаражи. Помещенията са разпръснати в 22 области. Приблизително 700 от тях са в София, а останалите - в други 77 града.

Въпреки солидния брой жилища, с които институцията разполага, има значителен дефицит на служебни квартири. През 2017 г. над 4000 военни и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия се водят безквартирни. Изплащат се регламентирани от бюджета компенсации на хората, които са принудени да наемат частни квартири.

Рибчева живее в държавния апартамент още отпреди синът й да почине. Навремето получава това право като служител на Министерството на отбраната. Към момента тя е пенсионерка, но след кончината на командоса Ваня получава уверение, че като редовен платец на наеми, консумативи и ремонтни разходи тя няма да бъде лишена от единствения си дом в жк "Люлин".

"Случващото се не е по нейна вина, тя е търсила някакво решение и развитие, за да може оставането й в този апартамент да бъде регламентирано - казва пред "168 часа" Георги Георгиев, лидер на гражданското сдружение. - В случая става въпрос за тежка човешка трагедия и тя изобщо не заслужава подобна участ."

Предвид социалната чувствителност, която предизвиква конкретният казус, министърът на отбраната Красимир Каракачанов разпорежда на директора на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" да преразгледа случаите на всички засегнати поотделно. Задължение на Валери Стоянов било да предложи и адекватни алтернативи на засегнатите.

След посещението на почернената майка в Министерството на отбраната стана ясно, че нито едно от тези разпореждания не е дало резултат. Решението, което задължава Ваня да напусне жилището, където е живял и убитият командос, остава.

Въпреки спецификата на казуса и моралната гледна точка, от която може да бъде разгледан,

Рибчева приема смирено съдбата си:

"Аз обитавам това жилище без правно основание. В Министерството на отбраната са в правото си да поискат да им го предам. На мен не ми харесва да съм извън правилата. Тази ситуация не е резултат от мое решение, а от стечение на обстоятелствата."

"Моят проблем е проблем и на много други хора - казва Рибчева пред "168 часа". - Държавата е в дълг към гражданите си и аз ползвам моя конкретен случай, за да повдигна въпроса за цялостно решаване."