Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нарочно използвал патрони за глигани.

Във видео към родителите си: “Обичам ви, не сте виновни вие! Ще ви чакам на едно по-хубаво място.”

Опасната руска игра "Син кит" е причината за смъртта на 11-годишният Венислав от Стрелча. Това стана ясно след щателна проверка на иззетите от дома му технически средства за комуникация, научи "168 часа". Играта започнала с изпълнението на различни предизвикателства, но успешното й "превъртане" изисквало момчето да се самоубие.

Часове преди да натисне спусъка на ловната пушка на баща си с палеца на десния си крак, момчето записало два видеоклипа с телефона си. В първото разказва, че е взел решение да посегне на живота си, "защото така трябва да се случат нещата". Във втория клип се обръща персонално към майка си и баща си, като завършва с думите: "Простете ми, отивам на едно по-хубаво място и ще ви чакам там. Обичам ви, не сте виновни вие!"

Трагедията сполита семейството на 4 септември надвечер. Йонка, майка на Венислав, се прибира вкъщи около 18 часа, качва се на втория етаж на къщата, където се намира спалнята, и там намира безжизненото тяло на сина си.

При вида на огромната прострелна рана в главата на детето си жената припада, покрусена от бруталната гледка. Непосредствено до него била и ловната пушка, с която впоследствие се разбира, че се е самоубил.

Минути след като Йонка изпада в безсъзнание, на мястото пристигат полицаи, които констатират смъртта на момчето и факта, че намереното оръжие е това, от което е загинало. Започналите процесуални действия установяват, че става въпрос за законно притежавана от бащата Сава руска ловна пушка, марка ИЖ, 12-ти калибър.

Първоначално не става ясно дали се касае за посегателство върху Венислав, за съзнателно решение за самоубийство или за насилствено подтикване. В хода на разследването се потвърждава, че към момента на инцидента в къщата, където живеят три семейства - това на загиналото момче, на чичо му и на неговите баба и дядо, не е имало никой. Сава дава показания, че пушката е част от ловния му арсенал, но е държана заключена. В семейното жилище са открити общо три каси за съхранение на огнестрелно оръжие. Една от тях била пълна с 19 патрона 16-ти калибър, за които ловецът нямал разрешение. Поради това срещу него е започнато досъдебно производство за незаконно притежание на боеприпаси.

След направената аутопсия се установява, че огнестрелният удар е от долу на горе, в дясната част на бузата, което категорично изключва чужда намеса. Венислав се е застрелял директно в главата, от което горната част на тялото му е напълно отнесена. Опитни следователи определят пред "168 часа" 11-годишния младеж като изключително интуитивен. Всичките му действия говорят за това, че решението му е предварително обмислено, а техническата подготовка е повече от добра, предвид възрастта му. Близки до семейството споделят пред "168 часа", че това не е първият досег на Вени, както го наричат, до това оръжие. Той можел да сглобява пушката, да я зарежда и неведнъж е стрелял с нея по време на лов с баща си.

В деня, когато посяга на живота си, момчето умело отключва касата, взима пушката и я зарежда с възможно най-мощните налични патрони - такива, които се използат при лов на глигани. Според опитни ловци Вени е натиснал спусъка с палеца на десния си крак. Това е единственият и много популярен сред самоубийците вариант, при който едновременно оръжието може да бъде опряно в главата и да се стреля. Цевта на този модел ИЖ е дълга от 90 до 95 см. Към това като се добави и разстоянието до самия спусък, дължината, която трябва да се преодолее, надхвърля метър. Така дори възрастен трудно би могъл да се простреля. 

Защо момчето е посегнало на живота си четете в хартиеното издание на "168 часа".