Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов

"Работихме по управленска програма, всички сте я видяли. Голямата част от нея за този период, която беше предвидена, е изпълнена. Това е отговорността, за която мога да коментирам. Ако има проблеми с изпълнението за процедурата, тогава ще коментираме. Отсега да се предпоставя конституционна криза ми се вижда доста несериозно. Имаме още стъпки от процеса, такава процедура има в другите държави. Както виждате, там не е настъпила конституционна криза".

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков, след като ПП-ДБ взеха и веднага върнаха на президента Румен Радев папката с втория мандат празна.

Денков обясни, че е имало предложение изобщо да няма служебно правителство, но ако беше станало така, тогава щеше да има обвинения, че управляващите ще искат да са на власт по време на избори. Именно това са му предложили и от Венецианската комисия.

На въпрос дали очаква политическо служебно правителство той отговори: "Не мога да коментирам. Това, което трябва да се изпълни, са разпоредбите в конституцията, така, както са описани". 

Вас не Ви ли притеснява тази къса листа и партийна обвързаност, попита го репортер, а той отговори: "А вас не ви ли притеснява нещо друго - че в институции, които трябва да бъдат партийни независими, се оказва, че има партийно зависими лица и то от само един политик от единия край на политическия спектър. Ето това е проблем и което през цялото време се опитвахме за наложим като реформи. Да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори се оказвам оцветени политически".

След промените в конституцията ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС записаха, че за служебен премиер могат да бъдат избирани само шефовете на БНБ и Сметната палата или техните заместници, председателят на Народното събрание, омбудсманът или негов заместник. По-рано днес стана ясно, че единствената заместничка на омбудсманката Диана Ковачева е подала оставка вчера. Самата Ковачева пък бе избрана за новия български съдия в Страсбург. Така потенциалните служебни премиери останаха само осем.

Самият Денков разбрал за оставката днес по време на заседанието на Министерския съвет и обясни, че не знае какви са причините.

"Предстои да се връчи трети мандат, президентът ще реши на кого. Трябва да се изпълнят разпоредбите на конституцията. В институции, които трябва да бъдат независими има партийно зависими лица", каза Денков.

Той отново настоя, че изборите трябва да са 2 в 1, за да ме се протака процеса, а и за да се спестят пари.

"Съдът е възстановил лабораторията "Евролаб" на Капитан Андреево. Ето това е образът на новата власт", съобщи ген. Атанас Атанасов.

 

Коментар на ПП-ДБ след като върнаха папката с мандата неизпълнен

Коментар на ПП-ДБ след като върнаха папката с мандата неизпълнен

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Сряда, 27 март 2024 г.

Само преди минути остри реплики за възможността на президента да назначи служебен кабинет и за това кога да са изборите, си размениха Румен Радев и ПП-ДБ по време на процедурата по връчване на втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото НС. Папката бе приета от акад. Николай Денков, който веднага я върна празна.

Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото НС няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, която е със срок до края на 2024 г. Няма подкрепа и за реформите. Коалицията ГЕРБ - ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание, обясни Денков защо връща папката.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в писмо, че от партията му няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. То е отговор на офертата, която Атанас Атанасов му отправи по-рано от парламентарната трибуна - вторият мандат да е общ и национален, като премиерът да бъде посочен от ГЕРБ, а министрите да останат същите като в кабинета "Денков". ПП-ДБ отправиха предложението по време на дебатите, предшестващи решението на парламента да обяви първия мандат за неуспешен.

Първият мандат за образуване на правителство с премиер Мария Габриел приключва неуспешно, решиха депутатите, като гласуваха предложението на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС за обявяване мандата за неуспешен. То беше подкрепено от 226 депутати, само един гласува с "въздържал се".

СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов