Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайла Бакалова и Веселин Денков се оплакаха от искан подкуп срещу услуга, предложена им от групата на Нотариуса.
Ивайла Бакалова и Веселин Денков се оплакаха от искан подкуп срещу услуга, предложена им от групата на Нотариуса.

Ивайла Бакалова е търсила контакт с Мартин Божанов - Нотариуса и адвокат Емил Писков, за да бъде освободен Веселин Денков от ареста, а не те с нея. Това обяви ръководителят на градската прокуратура Илиана Кирилова в парламентарната комисия, която проверява дейността на разстреляния през януари лобист в съдебната власт.

Потърсена от “24 часа”, Бакалова отрече тази информация.

Мартин Божанов - Нотариуса беше осветен през юни 2021 г., когато Антикорупционният фонд излъчи филма “Списък за бърз контрол”. В него Мис България 2001 записва разговорите си с Божанов и Писков, които искат поне 100 хил. евро, за да помогнат за освобождаването на Денков.

Двамата свидетели споделиха, че Бакалова лично от тях е потърсила връзка с Емил Писков и после с Мартин Божанов. С Божанов е провела разговор от телефона на един от свидетелите. Те са влошили отношенията си след това, защото са разбрали, че тя ще го даде на Антикорупционния фонд. Ще разследваме случая. На един от записите се виждат лицата, в чийто дом е била. Говоря за делото на Мартин Божанов, каза прокурор Кирилова.

Според нея това обръща нещата с разследването срещу Божанов. По информация на “24 часа” свидетелите са Ветко и Маринела Арабаджиеви. Кирилова обаче отказа да посочи имената им. Двамата бяха и в списъка с “клиенти” на Нотариуса, чиито имена присъстваха в доклада, получен от ген. Атанас Атанасов в парламента и раздаден на депутатите. Срещу имената им беше записана сумата от 1 милион лева. Те са подсъдими за данъчни престъпления.

Това е нелепо. Не можах да разбера какво искаше да каже прокурор Кирилова. Никога не бях чувала за Мартин Божанов. От хората, които ни запознаха, разбрах какво прави. Няколко пъти предлагаха услугите му. Когато разбрах какво прави, исках да го запиша, за да го разоблича. Той ми се обади и тогава го записах. Пуснах записа на Антикорупционния фонд и тогава взехме решение да се срещна с него. Сега посредниците са станали свидетели, защото ги е страх. През 2021 г. никой не ме извика, за да ме разпита. Божанов беше жив. Напротив - искаха да ми образуват дело, разказва за събитията тогава Ивайла Бакалова. Тя припомня и части от филма, където заявява на Писков, че няма да ползва услугите му, а той ѝ казва да му се обади, ако размисли. Твърди, че записите не са манипулирани и само лицата на домакините са заличени по тяхна молба - тревожели се, че Нотариуса ще се саморазправи с тях. 

Теодора Точкова, Илиана Кирилова, Радослав Димов и Ясен Тодоров пред комисията за дейността на Нотариуса. На малката снимка - Мартин Божанов
Теодора Точкова, Илиана Кирилова, Радослав Димов и Ясен Тодоров пред комисията за дейността на Нотариуса. На малката снимка - Мартин Божанов

Прокуратурата обаче има запис от срещата в дома на свидетелите, на който се виждат и самите те. Според Кирилова трябва да се провери дали записите на неправителствената организация са манипулирани. Тя се яви в парламентарната комисия днес, след като миналия път отказа. Заяви, че не е виждала Божанов, нито е ходила в клуба му. Повтори думите си от показанията по делото срещу Пепи Еврото, че са били колеги и е посещавала “Осемте джуджета”, но никога не е влияла на дела. Бившият вътрешен министър и настоящ депутат Бойко Рашков обяви, че има данни в телефона си, че прокурор Кирилова е общувала и с Нотариуса. Отказа да назове човека, който го е уведомил, за да не се стовари върху него прокуратурата. Кирилова категорично отрече и повтори, че по отношение на Божанов е знаела за кражбата около делото срещу нотариуса Слави Крашевски, а съдружникът му Велимир Атанасов можело и да е разпитвала по старо дело, свързано с кражба на пари от банка.

В Софийската градска прокуратура още се разследва дейността на убития Божанов и групата около него. То е образувано през април 2023 г., два месеца пред отстраняването на Иван Гешев. Кирилова обяви пред депутатите, че е имало голям натиск да не се започва такова разследване. Не посочи от кого, но предупреди, че ще стане ясно. Имало и специални разузнавателни средства по разследването срещу Нотариуса преди да го убият. Кирилова посочи, че няма данни Божанов и Пепи Еврото да са работили заедно.

ГЕРБ и ДПС бойкотираха комисията, депутатите се скараха

Грозен скандал между депутатите се разрази, докато прокурори, инспектори от ВСС и следовател чакаха, за да бъдат изслушани. Депутатите от ГЕРБ и ДПС не се появиха в комисията за дейността на Нотариуса.

Въпреки липсата на кворум председателят Никола Минчев даде ход на заседанието. Пристигна обаче зам.-шефът Хамид Хамид и настоя за прекратяването му. И напусна бурно със заплахи към Минчев, че ще иска отстраняването му. Според Хамид предизборната кампания на ПП е започнала и в нея партията използва магистратите. След него дойде и другият зам.-председател Маноил Манев от ГЕРБ, който говори в същия дух, и също напусна. На излизане потупа по рамото Радостин Василев, а след остри реплики двамата си налетяха на бой. Шумно се скараха с Минчев и представителите на ИТН Гроздан Караджов и Атанас Зафиров от БСП.

“Прокуратурата е на последно място по обществено доверие, Народното събрание е на последно. Нека си взаимодействаме”, възмути се от ситуацията Илиана Кирилова. Въпреки всичко тя и колегите ѝ останаха, за да бъдат изслушани. (24часа)