Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел и Кирил Петков 
СНИМКА: Велислав Николов
Мария Габриел и Кирил Петков СНИМКА: Велислав Николов

ПП отричат Кирил Петков да е искал по-ранна дата за нови началници на ДАНС и разузнаването

Делян Пеевски припомни, че е имало два опита за смяна в ДАНС - с ген. Атанас Атанасов и Веселин Марков, но ДПС са против рокади сега

От коя дата специалните служби ДАНС, разузнаването и тази за подслушването (ДАТО) да имат нови закони и началниците им да бъдат сменени.

Това е бил спорът между ГЕРБ и ПП-ДБ във вторник, който финално е "взривил" разговорите за ново правителство, твърдят източници на "24 часа". Според други обаче темата е била договорена и не е повдигана в последния ден на преговорите.

Че има такъв спор потвърди и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своето изказване в сряда сутринта. За срок за службите не се договорихме, защото твърдя, че в момента те са интегрирани изключително добре от нашите партньори, заяви Борисов.

Същото каза в парламента и Делян Пеевски: Има две други спорни точки -  за службите и за следствената тайна. За службите,  не мога да разбера каква е точно темата. Трябва да знаете истината. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС. Първо с ген. Атанасов, който обмисля един месец и отказа да стане шеф на ДАНС. И след това с кандидатура на съветника на Денков-Веселин Марков, на която Кирил Петков се противопостави след време, първо беше съгласен, обясни председателят на ПГ на ДПС. Можеха да поемат отговорност с лицата си , в лицето на ген. Атанасов и г-н Марков, но не го направиха, допълни той.

За нас, от ДПС, службите работят изключително добре с нашите евроатлантически партньори, структурирани са добре и в персонален състав, няма нужда от никаква смяна. Смятаме че, началниците на тези служби работят по най-добрия начин със западните партньори и ДПС седи на позиция да си останат, докато имат доверието  на нашите западни партньори, защото службите не могат да работят без това доверие, защото сме част от една система с нашите евроатлантически партньори, подчерта председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Затова това желанието да се овладяват политически службите, не го разбирам. За момента има едно политическо назначение в ДАНС и то е на Петър Петров, депутат от ПП- ДБ. Други политически назначения, както виждате няма, подчерта Пеевски.

Във вторник следобяд при разговора на Мария Габриел с президента Румен Радев, след като тя му представи проекта си за кабинет, държавният глава също останал с впечатлението, че специалните служби са спорни между ГЕРБ и ПП-ДБ, а не имената на министрите и тъкмо заради това той толкова бързо пратил указа за избирането на нов премиер към парламента, разказа източник от екипа на Радев.

При началото на разговорите ПП-ДБ бяха поставили срок за промяна в специалните служби в края на април 2024 г. ГЕРБ още тогава обявиха, че такъв срок е нереалистичен. И са предложили във финалното споразумение да фигурират плановете за промени в службите, но без дата, към която да бъдат завършени тези промени.

Финално все пак е било договорено реформата и смените на началници на специални служби да бъде изместена за края на юли 2024 г., когато приключва сегашната сесия на парламента и депутатите излизат в лятна ваканция. Това стана ясно от текста на споразумение, който в неделя публикуваха от ПП-ДБ. В него точният текст на тази глава от споразумението гласеше:

СЛУЖБИ ЗА СИГУРНОСТ
1. След ротацията един от основните приоритети в работата на Народното събрание ще бъде реформата на службите за сигурност съгласно законодателството и въвеждането на механизъм за ефективното им управление от изпълнителната власт в съответствие с член 105 от Конституцията.
2. Реформата включва:
● Стратегическо планиране и оценка;
● Законодателна реформа;
● Ефективен контрол и координация чрез Съвета по сигурността към министър председателя;
●Засилване на сътрудничеството, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с международните партньори;
● Преглед и оптимизация на системата за проверка и получаване на допуск до класифицирана информация с цел ограничаване на порочни и корупционни практики за натиск.
3. Двете страни се споразумяват, че промените в съответните закони, уреждащи процедурите по назначаване на ръководителите на всички служби за сигурност трябва да бъдат приети в максимално кратки срокове, но не по-късно от края на пленарната сесия, приключваща на 31 юли 2024г.

Според информация на "24 часа" обаче в текста на споразумение, за който се твърди, че е подписан от Мария Габриел, след като е бил одобрен от Христо Иванов, такъв срок няма. Въпреки това от ГЕРБ били склонни да приемат 31 юли.

Във вторник обаче по време на последните преговори съпредседателят на ПП Кирил Петков поискал датата за реформа в службите и назначаване на нови шефове да бъде издърпана отново за края на април. Това гласи версията на източници от ГЕРБ.

Договореният срок е 31 юли и всички го бяха приели. Самите ние знаем, че такава реформа не може да стане за един месец, бе отговорът обаче от източник от ПП-ДБ, който е запознат с хода на преговорите.

Факт е, че промяната в ръководството на специалните служби е приоритет за ПП-ДБ. Още преди създаването на правителството лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви пред президента Румен Радев, че неговите шефове на служби ще бъдат сменени. Сегашните началници на службите бяха назначени с указ на Радев по предложение на назначения от него служебен премиер Стефан Янев през 2021 г.