Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Официалната снимка на кралското семейство след коронацията на Чарлз III 
СНИМКА: БЪКИНГАМСКИ ДВОРЕЦ
Официалната снимка на кралското семейство след коронацията на Чарлз III СНИМКА: БЪКИНГАМСКИ ДВОРЕЦ

Няма данни, че лицето на принцесата е насложено на фотото, нито за намеса на изкуствен интелект

Престолонаследникът принц Уилям е направил с дигитална камера и обектив на Canon снимката, заради чиято обработка съпругата му Катрин бе принудена да се извинява, а световни агенции я свалиха от платформите си. Вместо да предизвика буря на Острова кадърът трябваше да е официалният на Кейт за Деня на майката.

Снимката, изпратена на Прес Асосиейшън, е мината два пъти на Adobe Photoshop и е запазена на Apple Mac. Първата версия е от 8 март в 23,54 ч българско време, а втората - на 9 март в 11,39 ч. Кадърът, изпратен до Ройтерс, няма данни за фотошоп, но версията е от 13,34 часа на 10 март.

Скандалът гръмна неочаквано, след като експерти откриха точно 16 проблема с фотото (виж графиката).

Това всъщност трябваше да е първата снимка на Кейт след коремната операция, която претърпя през януари, а необичайно дългото ѝ възстановяване предизвика истинска истерия около нейното здраве.

“Лоша работа с фотошоп” е присъдата на проф. Хани Фарид, експерт по анализ на снимки. Според него най-явните проблеми са липсващата част от пуловера на принцеса Шарлът, размазването на дясната ръка на Кейт и косата ѝ от дясната страна на лицето. 

“При новите фотоапарати има допълнителна възможност, когато се снимат повече хора, да се направят повече кадри и самото приложение ги наслагва. За да няма различни погледи, някой да е мигнал, да не се усмихва. И тогава стават гафовете”, допълва той. Убеден е, че няма следи от изкуствен интелект при обработването на снимката.

Проф. Фарид е категоричен, че няма следи лицето на Катрин да е насложено, както твърдят някои конспиративни теории. В четвъртък принцесата бе снимана от папараци в колата със съпруга си. Според някои от двореца лично са ги известили, за да може да се разсеят слуховете, че Катрин все още е на легло.