Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването
Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Родителите на Амая са благодарили на здравната каса, защото когато са се обърнали към нея, всичко е било наред. В един момент са взели решение да се справят сами. Те не обвиняват държавата за трагедията. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков в студиото на "Събуди се" пред Нова тв. И добави: "Здравната каса има достатъчно средства, за да финансира лечения в чужбина".

Той каза, че една от промените в закона за лечебни заведения е създаването отново на Агенция по трансплантации. Преди години имаше фонд за лечение на деца в чужбина. Бавно обаче излизаха решенията от там. Създаването на една такава агенция по трансплантации сега ще координира много по-добре както транспланации в страната, така и в транспорта.

Амая обедини хиляди българи, за да се съберат 750 хил. лева за лечението й. Тя трябваше да замине за клиника в Индия, където да получи сърце и шанс за живот. Въпреки усилията момиченцето не успя да дочака трансплантацията. След фаталня край семейството на Амая обяви, че възнамерява да съди фирмата, наета да транспортира детето от България до Индия.

На 20 февруари Амая е била включена в служебен регистър "потенциални реципиенти за трансплантация на сърце". Междувременно родителите посочват, че до дни заминават за лечение в Индия, и се отказват от подаването на документи към НЗОК за финансиране на трансплантацията извън България.

Проф. Христов коментира също липсата на инсулин в страната. По негово мнение това е хроничен проблем, който се обостря периодично. "Нашите наблюдения са, че през декември имаме 15 сигнала за недостиг на инсулин. От януари и февруари сигналите са само 5 - това означава, че има някакво насищане на пазара", коментира здравният министър. По негови думи институцията осъзнава, че достигналите до нея сиглали са само върхът на айсберга. "Проблемът тук е свързан със скъсаната верига за доставки", посочи още той. Кризата тръгвала от търговците на едро - нямало връзка между тях и аптеките, които продават на дребно. Някои от търговците на едро имали и аптеки - там нямало липси, до колкото от ведомството са запознати.

Имало информация от ДАНС, че нерегламентирани фирми реекспортират инсулин и други лекарства. С това властите обвързвали конкретни фирми, но към момента информацията е секрета и разследването не е приключило.