Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мирослав Боршош
Мирослав Боршош
  • Борис Бонев очевидно не се асоциира с консенсусна личност, която да ръководи този пъстър местен парламент. Независимо коя е личността, тя или той трябва да търси баланс в това мнозинство и да може ясно и прозрачно да представя политиките му , казва общинският съветник от ГЕРБ-СДС в София

Още акценти от интервюто:

  • Тезата с "плаването" по теми катастрофира
  • Първо трябва да изчистят въпроса за лидерството в нея, после да се намери балансирана личност, иначе политическата криза в София ще прерасне в управленска
  • Доста е объркано кой взема решения и кой с кого води преговори в ПП-ДБ-СС
  • Като съветник аз не бих искал да участвам в мнозинства тип "накъдето задуха вятърът"
  • Гражданската енергия е изключително важна, сигурен съм, че хората с поглед извън партийния ще свършим много работа в полза на софиянци

- Г-н Боршош, така ли си представяхте началото на този мандат - погромът след мача, блокажът в общинския съвет, а и бурята Фредерик вилня и взе човешки живот. Мислите ли, че на софиянци им трябват политически игри, а не работеща община на прага на зимата?

- Какво си представяме и какво се случва, често са две много различни неща. За това са важни опитът, умението да прогнозираш, да организираш много като брой и като обем структури - това дава възможност не само да следваш събитията, а да действаш превантивно.

От бурите до протестите - всичко е въпрос на организация и координация на институции. Погромът на футболните агитки миналия четвъртък показа съществени пропуски в работата на общината -

при такъв протест общината да остави пълни с отпадъци контейнери на сборния пункт, е недопустимо

Несъбрани купчини с павета в близост също е недопустимо - това са огромни пропуски, които можеха да доведат до много по-сериозни последици.

За преодоляване на блокажа в общинския съвет е нужна ясна визия за управлението. Когато не умееш това, всичко изглежда като игра, която е лишена от правила.

- Близо 35 см сняг натрупа в София, има над 1000 сигнала за паднали клони, но като цяло градът и основните улици са проходими за разлика от много населени места, където има и блокирани хора. Справи ли се новият кмет с първия си сняг?

- Снегът вали, без да се интересува от това кой е кмет на София. Снощи много от основните булеварди не бяха почистени. Сега основната задача на новото ръководство е да разчисти в най-кратки срокове счупените клони и дървета. Все още не виждаме адекватна реакция за тях.

- Започна вторият кръг от преговори за председател на СОС, които стартираха с БСП. ГЕРБ ще отиде ли този път?

- Епистоларното общуване на коалицията ПП-ДБ-“Спаси София” отдавна пресече границите на логичното и разумното. Получихме писмо с мейла на “Спаси София”, в което приканват политическите групи в съвета да разкажат за програмите си – тази на ГЕРБ-СДС е на сайта ни. Аз лично продължавам да не разбирам каква е целта на г-н Бонев, който не иска подкрепа от ГЕРБ-СДС, но сега ни кани на разговор. Абсурдно е! Това е някакъв техен политически театър, в който ние няма как да участваме.

- Какъв е изходът от патовата ситуация с избора на председател? Какъв е вашият по-дистанциран поглед, след като дори не сте партиен член?

- Една ситуация е патова за тези, които не могат да предложат решение. Напоследък не съм убеден дали се търси решение за управлението, или оправдание за неспособността да се носи отговорност. А всъщност е много просто. Нужен е само отговор на въпроса с кого иска да управлява кметът Терзиев и какво мнозинство търси. Опитът да се създават “плаващи мнозинства” - теза, която беше лансирана по време на изборната кампания, катастрофира още на първата ни сесия. Защото изборът на председател на Столичния общински съвет е резултат от действие на мнозинство. Видя се, че никой не иска да “плава” според вятъра в платната на групата на ПП-ДБ и “Спаси София”. И аз, като съветник, не бих искал да участвам в мнозинства тип “накъдето задуха вятърът”.

Терзиев трябва първо да проведе една честна среща с най-важната група за работата му - собствената му, тази, която го издигна. Опасявам се, че там нещата са доста объркани кой и как взема решения и кой с кого води преговори. Ако те намерят отговор на тези въпроси и ги оповестят публично, нещата ще станат много по-ясни.

- Чухме, че ще сте опозиция в СОС, но чухме от Бойко Борисов и че Терзиев е спечелил благодарение на ГЕРБ. Защо и сега не ги подкрепяте?

- Никой не е искал подкрепа от нашата група за мнозинство, което да избере председател на съвета. Напротив, чрез своя основен говорител г-н Бонев те заявиха, че няма да търсят подкрепа от нас. И протегнаха ръка към БСП и “Възраждане”, като преди формалните разговори стана ясно, че г-н Бонев е водил и неофициални разговори за подкрепа. Странно е, че това са политическите сили, които лидерите на ПП-ДБ определиха като символи на злото в дните преди балотажа, а сега искат да се прегърнат с тях. В такава ситуация честната позиция е да сме опозиция.

- За вас все пак кметът диалогичен човек ли е, искрен ли е в намеренията си да чуе всички политически сили, да отстъпи евентуално за кандидатурата на Борис Бонев и да намерите и най-подходящия председател, и шефове на комисии в съвета? Ще отидете ли на срещата с него?

- Не е проблем в отиването на срещи, а в смисъла и най-вече в резултатите от тях. Проследете кратката хронология на тези дни.

Беше политически наивно от “Промяната” да издигнат кандидат на първата сесия,

без да имат мнозинство и очаквано той не събра нищо повече от гласовете на собствената си група. И на първи тур, и на балотажа. Веднага след това Борис Бонев заяви, че няма да търси подкрепа от ГЕРБ/СДС, а два дни след него Терзиев заяви, че ще търси подкрепа от всички. Това постави изключително остро въпроса за лидерството вътре в тази група.

В крайна сметка всички групи в съвета заявиха, че не подкрепят кандидатурата на г-н Бонев, а те отново го издигнаха. Разбира се, получиха същия резултат, тоест, никакъв. Дадохме им още десет дни да се справят с политическата криза, която предизвикаха, но ако отново издигнат Бонев, вината за блокиралото управление на София ще е изцяло тяхна. Защото политическата криза вече ще прерасне в управленска. И Терзиев ще се окаже, че е саботиран от собствената си група начело с Бонев.

- Личността на Борис Бонев ли е проблемът? Друга фигура от ПП-ДБ може ли да получи подкрепата на вашата група?

- Личността на г-н Бонев е въпрос само за собствената му група, по реакцията на всички останали се вижда, че той очевидно не се асоциира с консенсусна личност, която да ръководи този пъстър местен парламент. Независимо коя е личността, тя или той трябва да търси баланс в това мнозинство и да може ясно и прозрачно да представя политиките му.

- А неутрален трети, за какъвто вече започнаха да сочат Вили Лилков например? Или пък да има председател на ротация?

- Мнозинство. В това е решението, а не в човека или формата.

- Вие имахте успешен мандат като зам.-кмет по културата, може ли да ви видим отново на подобна длъжност или начело на ресорната комисия? Всъщност след всичко в биографията ви като размах, позиции, съучастие в много културни събития не ви ли е малко скучно в общината? Защо избрахте да сте съветник?

- Приех поканата, защото гражданската енергия е изключително важна. Тя често дава по-широк поглед от партийния. Гражданската квота е чудесно решение за партии, които не искат да губят връзката с реалния живот и не са се втренчили в чисто партийните си интереси. В моята група работя с такива хора и съм сигурен, че ще свършим много работа в полза на софиянци.

- Според анализатори все пак най-логичният и прагматичен вариант е да се пренесе “сглобката” и на “Московска”. Време ли е лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ да се чуят и да се разберат, както препоръчва и колегата ви от “Възраждане” Деян Николов?

- Време е г-н Терзиев и политическите лидери, които издигнаха неговата кандидатура, да излязат от ступора и да дадат своето решение за управлението на София.

Ние казваме, че София може и трябва да се управлява от ясно мнозинство, което да носи отговорност, а не да се крие зад плаващи мнозинства по всяка тема. Това може да е звучало добре в главите на изборните стратези, но изборите свършиха и сега трябва да се носи отговорност. Г-н Терзиев спечели тези избори с исторически най-ниския резултат от десетилетия и сега пред него стои голямата задача за управлението. Виждаме, че вече две седмици той не представя екип, зам.-кметове се назначават тихомълком.

Разбираме за назначенията от табелите, които се появяват по вратите, а не от кмета

Това изглежда странно на фона на заявката от изборите, че “идваме с подготвен екип от ден първи в управлението”, и обещанията за публичност. За всички стана ясно, че нещо в “сглобката“ между Васил Терзиев, ПП, ДБ и “Спаси София” на Бонев скърца. Невъзможността да изпълнят ангажиментите, които са поемали един към друг, не е извинение да блокират управлението на столицата.

- За какво ще настоявате в новия бюджет?

- Първо настояваме в най-кратък срок да бъде публикуван бюджетът за почистването на града. По закон той трябва да бъде приет до 31 декември и обявен публично месец преди приемането му от съвета. Екипът на г-жа Фандъкова остави проект на план-сметката по чистота, постъпвайки отговорно, с грижа за града. Законът е безпощаден в сроковете и не се интересува от това кой колко и дали е подготвен. В бюджета на София за 2024 г. аз лично ще настоявам да бъдат включени средствата за довършване на детските градини, които строим в момента. 10 ще са готови до края на годината, а 12 трябва да бъдат завършени през следващата. Настоявам да продължи строителството и на другите подготвени проекти, включително и нови училищни сгради, за които осигурихме средства от плана за възстановяване.

Ще настоявам в бюджет 2024 да бъдат заложени допълнителни средства за повишаване на заплащането на непедагогическия персонал в яслите и детските градини. Това е политика, по която работихме и ако не се случи, работата на детските градини ще бъде изключително затруднена.