Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Владимир Вазов е на преден план.
СНИМКАТА НИ БЕ ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ИСТОРИКА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ВЪЧКОВ
Ген. Владимир Вазов е на преден план. СНИМКАТА НИ БЕ ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ИСТОРИКА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ВЪЧКОВ

Владимир Вазов стихийно изгражда нови улици, над 100 км водопровод от Рила, проектира трамвайни линии и мотриси, настоява да се въведат революционните тролеи

Още тогава градоначалникът настоява столицата да е зелена и хората да дишат чист въздух, избрани са терените за Северния, Южния и Западния парк

За най-успешния кмет в историята на София инж. Иван Иванов е писано много, но малцина знаят, че предпоставките за блестящото му управление са заложени от героя от Дойранската епопея и брат на Иван Вазов - ген. Владимир Вазов. Харизматичен военачалник, обичан от армията, той се оказва истински визионер в столицата, стартирайки проектите за нов водопровод от Рила,

нови улици и булеварди,

нови трамвайни линии и мотриси, планира въвеждането на тролейбуси, които били новост дори за най-напредналите европейски градове през 20-те години на миналия век. Но най-интересното е, че именно по негово настояване екипът му планирал зоните за Южния, Западния и Северния парк - искал столицата да е зелена, за да има чист въздух и по-леко да дишат страдащите от масовата тогава туберкулоза. Повечето от тези мащабни проекти са започнати в неговия мандат, но са финализирани при управлението на наследника му инж. Иван Иванов и благодарение на това вторият ще остане в историята като най-успешния столичен кмет.

Именно затова сега - след оспорваната предизборна битка и дни преди балотажа в София - е толкова интересно да надникнем в миналото, когато

митичният

победител при Дойран

ген. Вазов трасира безпрецедентните мандати на Иван Иванов, след което скромно се оттегля да пише мемоарите си.

Със сигурност сред най-интересните въпроси в случая е кои черти на обичания генерал са били водещи, за да стане и добър кмет на София. С този въпрос се обръщаме към един от изследователите на живота му, историка д-р Александър Въчков.

“Владимир Вазов отраства в типично българско семейство - майка му Съба и баща му Минчо имат 9 деца и всички те са достатъчно добре реализирани в живота - обясни пред “24 часа-168 истории” Въчков. - Владимир е предпоследното дете. Когато е 9-годишен, баща му е посечен от турците при повторното завладяване на града. Със сигурност за малкия Владимир това е

сериозен житейски удар

и стрес, който впоследствие се отразява на характера му. Много е вероятно изборът на военната професия да е повлиян от по-големите му братя Георги и Михаил, които също са офицери.”

“На 27 май 1887 г. Владимир Вазов завършва с осми випуск военното училище и е произведен в чин подпоручик от артилерията - разказва Въчков. - По брой на достигналите генералско звание този випуск се нарежда веднага след първия. По време на Първата световна война основните командващи генерали са именно от него.”

Ген. Владимир Вазов 
СНИМКАТА НИ БЕ ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ИСТОРИКА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ВЪЧКОВ
Ген. Владимир Вазов СНИМКАТА НИ БЕ ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ИСТОРИКА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ВЪЧКОВ

В това отношение Вазов е бил късметлия - учил е заедно с бъдещия елит на армията. Самият той сякаш е бил роден за военната служба и едва 17-годишен се записва доброволец в Сръбско-българската война. След края й постъпва във Военното училище, върви уверено по кариерната стълбица, трупа боен опит в три войни, командвайки пехотна дивизия от 34 хил. души.

Макар Вазов да не е царедворец, той неминуемо се е ползвал със симпатиите на цар Фердинанд, смята Въчков, защото за разлика от мнозина други кариерата му се развива стремглаво без драматични обрати и застои.

“В продължение на 31 години той е успешен военен, със сериозен стаж зад гърба си, макар че приносът му като началник на пехотна дивизия е донякъде преекспониран - смята Въчков. - Боевете край Дойран напоследък са силно легендаризирани от любители историци.”

Кметът инж. Иван Иванов
Кметът инж. Иван Иванов

Битките край езерото, което днес е между днешна Северна Македония и Гърция, са три, но най-известна е тази, която се провежда през септември 1918 г. Именно в нея

изпъква пълководческата

дарба на Владимир Вазов

Замисълът на съюзниците е със силата на пет английски дивизии да пробият отбранителните линии на 9-а Плевенска дивизия и да обкръжат българската армия. “Със своите действия ген. Вазов осуетява този замисъл и благодарение на това две трети от армията успява да се изтегли в пълен ред и не попада в плен - подчертава доктор Въчков. - Нещо, което не се случва с войските ни на запад от т.нар. "Скопски меридиан", където 89 хил. души стават заложници и са оставени на милостта на победителите.”Самата битка отдавна е митологизирана, особено по отношение на броя на избитите англичани. Според Въчков

цифрите са преувеличени,

защото тогава никой не е имал време да ги брои. Истината е, че плевенчани едва са успели да погребат своите загинали другари, преди дивизията да се отправи към вътрешността на страната. Причината е, че е трябвало много бързо да се изтеглят, казва Въчков, който лично е изследвал във Военноисторическия архив документите, свързани с 9-а пехотна дивизия.

Така, покрит със слава, в края на кариерата си през 20-те години на XX век генералът е избран за председател на влиятелния Съюз на запасните офицери. Постът е повече от престижен, като се има предвид, че през Първата световна война армията наброява над 900 хил. души, а офицерите са около 17 хиляди. Голяма част от тях членуват в Съюза на запасното войнство. Енергичният запасен генерал, разбира се, не стои настрана от обществените катаклизми, а организира бившите военни да се противопоставят на заплахата от разрушаване на установения обществен строй.

Въоръжените сблъсъци

в София стават ежедневие,

особено след атентата в “Света Неделя” през 1925 г. По онова време да се живее в столицата, не е било лесно, тъй като тя е била един крайно несигурен град.

“В онези години по улиците редовно се е стреляло, имало е много атентати, политически убийства - дело на различни фракции на ВМРО, на земеделци, комунисти и анархисти - казва историкът. - Официалната власт отговаря с крути мерки и Вазов, като председател на Съюза на запасните офицери, играе важна роля в тези събития.”

Вероятно именно затова обичаният генерал е назначен за кмет на столицата през 1926 г., а година по-късно столичани го избират за пълен 5-годишен мандат.

“Подготовката и управленският му опит в армията много му помагат да постави основите на едно успешно кметуване - смята Въчков. - Самият той се отличава със силен характер, съчетан с топлота към близките си, подчинените и войниците. Това е

качество, което военните

наистина много ценят

Неслучайно той и подполковник Борис Дрангов са били много обичани, защото са открили как, отнасяйки се бащински с подчинените си, да изискват от тях съвестно да изпълняват задълженията си. Допускам, че именно този талант на ген. Вазов му помага да се справи успешно и като кмет в един много труден период.”

“След края на Първата световна война столицата е като един “малък Вавилон”, отбелязва още Въчков.

“Населението на София след войната нараства с близо една трета заради бежанците от Македония - разказва историкът. - Заедно с това е в ход и неконтролируемо преселване на хора, търсещи препитание в големия град, обстановката е трудна за овладяване и може би в това е късметът на София, когато начело застава ген. Вазов със своя сериозен опит и вероятно само той е можел да се справи с подобно предизвикателство.” С разрастването на населението къщите в крайните квартали никнат като гъби.

“Строят се къщи за по една нощ - разказва Въчков. - Причината е закон, с който, ако на сутринта постройката има покрив, семейството, което ще живее там, получава право да ползва общинската земя, като й плаща единствено данъците.”

В този период райони като “Коньовица” и “Ючбунар” стихийно се заселват с бежанци от Македония, но

за тях никой не е планирал

адекватна улична мрежа,

да не говорим за водопроводи и канализация.

“Вазов започва да урбанизира тези райони от нулата - казва историкът. - Някои дворове са с по 5-6 къщи, където живеят братовчеди, братя, сестри при много лоши битови условия.” Въпреки това всички приемали като мисия изграждането на църква в квартала. Тя била средището на всеки жилищен район.

“Вазов инициира изграждането на общински бани във всеки столичен квартал, с което се подобрява хигиената на населението”, коментира Въчков.

Но за целта били необходими водопроводна и канализационна мрежа. Очевидно е, че

генералът се е нуждаел

от огромни средства,

а такива не е имало

“Двадесетте години са труден период, защото се изплащат огромни репарации, а победителите стриктно са изисквали да се спазват предвидените в мирните договори срокове - казва Въчков. - Изключение е направено само след 1928 г. заради катастрофалното чирпанско земетресение. Така или иначе, бюджетът на столицата не е бил достатъчен за реализиране на планираните от Вазов промени в града. Въпреки това той решава да започне изграждането на Рилския водопровод, тъй като водата от Витоша не стига за разрастващото се население. Най-близкият възможен водоизточник е Рила и така е даден ход на този сложен над 100-километров инфраструктурен проект. По трасето са изградени няколко язовира, водни електроцентрали, шлюзове и хранилища.” 

Но заедно с това расте необходимостта и от транспорт.

“Изградената до момента трамвайна мрежа вече не задоволява нуждите от транспортна връзка на нарасналото население на столицата - казва историкът. - Затова екипът на Вазов започва планирането на нови линии. Заедно с това той започва въвеждането на автобусен превоз, като първите маршрути са открити 2 години след мандата на Вазов. Нещо повече, той е бил такъв визионер, че през мандата му се обсъжда и изграждането на тролейбусни линии, правят се проучванията и проектирането на трасетата. Първата тролейбусна линия от “Бъкстон” до “Горна баня” е открита през 1941 г. при инж. Иван Иванов. Интересното е, че тролеите са били новост дори в най-напредналите страни, и трябва да отдадем заслуженото за този поглед в бъдещето на ген. Вазов.” Но най-интересното е, че той още тогава настоявал София да бъде зелена столица.

“Отделял голямо внимание на разрастването на площите на градските паркове - разказва Въчков. - С увеличаването на населението, което се отоплявало предимно на твърдо гориво,

въздухът ставал

все по-мръсен

Нараствал и автомобилният парк в столицата. От друга страна, недохранването било причина за масовото боледуване от туберкулоза и страдащите от нея все по-трудно дишали. Затова Вазов заложил на развитието на обширни паркови зони. Всички проучвания къде да бъдат Северният, Западният и Южния парк са направени при Вазов.”

Те са част от Общия градоустройствен план на столицата, който е възложен на немския архитект-урбанист проф. Адолф Мусман и е приет окончателно от Столичната община през 1937 г. - година след края на мандата на Вазов, но някои заложени в него планове са в сила до 1980 година.

Благодарение на това при управлението на Вазов около

кварталните градинки

се обособяват много зелени площи, т.н. “бахчи”, наследени от заможни турци и български чорбаджии.

“Заслугите на Вазов за София са много, но те остават в сянката на следващия кмет, защото една част от планираните или започнатите проекти при генерала се осъществяват или завършват по време на мандата на инж. Иван Иванов - отбелязва Въчков. - В същото време двамата са чудесен пример за своите наследници. Пример как може да се постигне добра приемственост - единият е заложил добри идеи и практики, а другият ги е приел и доразвил. При това Вазов след пълния си мандат не се явява на избори, оттегля се, защото смята че е изпълнил мисията си. Вглеждайки се в миналото, днешните кметове могат да открият много добри поуки.”

Ген. Вазов празнува рождения си ден с немски офицери.
СНИМКАТА НИ БЕ ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ИСТОРИКА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ВЪЧКОВ
Ген. Вазов празнува рождения си ден с немски офицери. СНИМКАТА НИ БЕ ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ИСТОРИКА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ВЪЧКОВ