Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от одумвания клип. Самото видео бе свалено от мрежата
Кадър от одумвания клип. Самото видео бе свалено от мрежата

Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да ги осъществиш

Едно закачливо, леко еротично видео, с което актьорът Башар Рахал приканва студенти да се явят на кастинг за телевизия Алма Матер, предизвика голям шум в държавата. Толкова силен, че на моменти заглушаваше дори клаксоните на недоволните от цените на горивата.

Дали видеото с красивата млада жена и погледът на шефа в посока, която е извън благоприличието, е прескочило някакви граници, е спорно. Важният въпрос е дали да има студентска телевизия и кой да я ръководи. И тук вече се питам и си отговарям защо медиите

се нахвърлиха с такава злост върху този иначе безобиден рекламен клип

Тъжната истина е, че Алма Матер има лиценз от 10 години и никой не се решава да се ангажира сериозно да я превърне в истинска студентска телевизия. Появява се човек, който има желание да се заеме с тази тежка задача и преди още да е започнал, едни хора го саботират. Вероятно защото са засегнати нечии интереси.

Ръководството на Софийския университет правилно е преценило, че управлението на подобна телевизия трябва да се повери на човек с опит и репутация. Въпреки критиките за рекламния клип, едва ли ще се намери човек, който да каже, че Башар няма квалификация за този пост. Той е един от най-популярните актьори, но по-важно е, че се е доказал като успешен продуцент. Продуцирал е филми, предавания и е участвал в създаването на две телевизии (Нова телевизия и Канал 3).

Ян Янев
Ян Янев

За съжаление, докато вниманието се е съсредоточило върху онази девойка пред университета, никой не иска да чуе и види, че новият екип е предложил амбициозна програма за телевизията. След 10 години бездействие! Башар планира да излъчва всекидневна програма по 6 часа и то още от идния май. Ще има публицистика, култура, но най-важното - студенти от цялата страна ще получат шанс за разследващата журналистика.

Вместо поздравления и насърчение за смелия проект последваха нападки: Видеото не било морално и разваляло имиджа на студентите, университета, журналистите и на още кой ли не. Изведнъж еротичната закачка се превърна в трагедия на обществото, каквато и Вип Брадър не е показвала. Глупости!

Всеки ден гледаме много по-провокативни неща в реклами, предавания и сериали и никой не им обръща внимание.

Проблемът е с казана - всеки път, когато някой тръгне да прави нещо смислено, се намират 10 човека, които да го дръпнат надолу. Очевидно има хора, които искат нещата да си вървят по старому - нищо да не се прави, да капе заплатата и студентската телевизия да живее само на хартия, както повечето неща в България. Ако тръгне проектът на Башар, ще трябва да се работи, а не да се мрънка от заплата до заплата.

Дали актьорът ще превърне Алма Матер в успешна студентска телевизия, е друг въпрос, но поне трябва да му дадат шанс. Защото е време да осъзнаем като нация, че докато дърпаме надолу всеки, който се опитва да излезе от казана, ще останем всички на дъното.

---------------------------

*Авторът е политолог и кинопродуцент