Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Денис Мустафа Камел ал Газзи избягал и се предал 2 дни след убийството. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Денис Мустафа Камел ал Газзи избягал и се предал 2 дни след убийството. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
  • Денис ал Газзи наръга момче в "Люлин" по време на изпитателния си срок по условна присъда за разпространение на дрога
  • Тогава изчезна за два дни, после се предаде. Сега е у дома с гривна, но я махат, за да ходи на делата - може да хване самолета, опасява се прокурорката Виолета Желева

Какво е общото между влизането ни в Шенген по въздух и домашния арест на млад мъж?

Може да избяга в страна от шенгенското пространство, ако не бъде върнат в ареста, казват от прокуратурата. Става дума за Денис Мустафа Камел ал Газзи, осъден на 18 години затвор за убийството по хулигански подбуди на Илиян Илиев. Съдът го остави под домашен арест, но от държавното обвинение настояват за връщане в ареста, за да не избяга.

Мотивът на наблюдаващата прокурорка Виолета Желева е, че гривната, която Ал Газзи носи, се сваля, за да може да ходи на заседанията на съда. Така след някое от тях може да отиде не обратно у дома, а на летището. След като вече сме в Шенген, може никой да не разбере, че има забрана да напуска страната, и да избяга например в Дания. А мъжът има история в бягането - след убийството на Илиян изчезна. Предаде се след 2 дни.

24-годишният Денис. има условна присъда за разпространение на дрога. След като го хванали, сам се признал за виновен и сключил споразумение. Така получил само година и половина условно с 4-годишен изпитателен срок. Той още течал през януари 2022 г., когато стана убийството, потресло най-големия столичен квартал “Люлин”, а и цялата страна.

В нощта срещу 10 януари жертвата Илиян Илиев и приятелите му пуснали фойерверки, за да отпразнуват, че един от тях е станал баща.

На моя голям брат в живота му се роди син! Обичам те, Mitko Mitev, пише Илиян в един от последните си постове във фейсбук. Затова бившият боксьор и компанията излизат да празнуват пред блок в “Люлин 3”. 

Убитият Илиян Илиев осъзнавал, че умира, давел се в кръвта си.
Убитият Илиян Илиев осъзнавал, че умира, давел се в кръвта си.

Групичката се забавлява, пуска фойерверки в чест на раждането на момчето. Илиян получава и втори повод за радост - същата вечер любимият му отбор “Ювентус” обръща резултата с “Рома” и от 1:3 побеждава с 4:3. Вратарят спасява дузпа, макар тимът му да е с човек по-малко, еуфорията на феновете е голяма. Хвана я, придружена с емотикони на фойерверки, е и последната изобщо публикация на Илиев в социалните мрежи, пусната в една от фен групите на клуба.

В този момент - около 23 часа, фойерверките в “Люлин” вече са заглъхнали. Сигнал срещу тях нямало. Дори от бабата, която в дните около Нова година се оплакала 7 пъти в полицията, че пиротехника стресира пекинеза ѝ. Вместо това от съседния блок излязъл 23-годишният Денис Мустафа Камел ал Газзи. Дошло и момиче, което започнало да пръска със спрей в лицата на празнуващите, но двамата слезли отделно.

Решихме, че момчето ще я успокои, разказа пред съда Георги Станев, който гледал отстрани празненството. Той още не знаел, че секунди по-рано Ал Газзи вече посегнал на един от младите мъже. Станев го чул да вика: Ще ви убия, ще ви изколя! Затова му обяснил, че момчетата празнували раждането на дете, но купонът вече свършил.

Ал Газзи обаче извадил нож и го заплашил с него. Станев успял да се отдръпне и избягал.

Тогава осъденият за разпространение на дрога Ал Газзи се насочил към Илиян и без предупреждение го атакувал.

Намушкал го във врата и избягал. “Егаси, тоя ме наръга”, промълвил изумен Илиев на своя приятел Станислав Стефанов, описа мъжът пред съда какво се е случило.

Наблюдаващата прокурорка Виолета Желева иска Ал Газзи да бъде върнат в ареста.
Наблюдаващата прокурорка Виолета Желева иска Ал Газзи да бъде върнат в ареста.

Станислав веднага започнал да притиска раната, а друг от компанията се обадил на тел. 112.

Настанала суматоха. Съседи излезли да видят какво става.

Децата ме събудиха и казаха, че се случва нещо пред блока. Слязох и видях, че на тротоара, който е срещу блока, лежи момчето и около него има много хора, разказва очевидец пред “24 часа”.

Видях, че един мъж стиска около врата му, попитах какво е станало. Той само дръпна ръка и ми показа, че има прободна рана, обясни той.

По това време Ал Газзи вече бягал. Камера го засякла как се отдалечава от местопрестъплението. Друга записала самия удар. По оперативни данни на разследващите след убийството мъжът отишъл и си взел наркотици.

“В понеделник разбрах, че момчето е починало. На следващия ден видях, че нещата са сериозни, и се предадох”, обясни Ал Газзи. Не можа да посочи как е разбрал, че Илиян е умрял, а едва на следващия ден - че нещата са “сериозни”. Той твърди, че бил провокиран от компанията на Илиев. Не признава за намушкването, а адвокатът му Мирослав Христов изтъква, че имало свидетел, който твърдял, че не забелязал нищо. Други четирима обаче са видели Ал Газзи да намушква Илиев.

Версията на Ал Газзи е, че го нападнали и затова извадил нож. Илиян се отдръпнал назад, при което се спънал и паднал на ножа. Как е ходил назад, а е паднал напред?, попита го прокурор Желева. Тогава мъжът смени версията - обяви, че някой бутнал ръката му. Нито един свидетел обаче не дава показания да се е случило така. Илиян е бил в съзнание и се е мъчил 20 минути, преди да издъхне от прободната рана. От удара с ножа до изпадането в безсъзнание и смъртта е изпитвал значителни страдания, осъзнавал е, че умира, обясни Желева. Адвокатът му Мирослав Хрисов опонира с думите: Самото причиняване на смърт винаги е свързано с определено прекратяване на жизнени процеси.

Заради бавната смърт Ал Газзи бе обвинен, че убийството е станало по особено мъчителен начин, но съдът го оправда за това. Магистратите обаче го признаха за виновен, че е извършил престъплението по хулигански подбуди. Причината - слязъл да се разправя, крещял и псувал, преди да прободе Илиев.

Появиха се и данни, че мъжът още тогава е бил надрусан. Видях Денис да пуши марихуана няколко часа преди убийството - това разказа Махмуд ал Матуласи, приятел от детските години на подсъдимия, пред разследващите на 10 януари м.г. По време на делото твърди, че не си спомня какво е казал, но съдия Веселина Ставрева му напомни. След като чу показанията си, мъжът ги потвърди. Разказа още, че Денис е агресивен. Същото казала и приятелката му, като посочила, че поне към нея е сдържан. А свидетелка сочи, че майката на Ал Газзи й звъняла многократно преди делото - искала да ѝ диктува какво да казва. Затова момичето се свързало с полицията.

Адвокатът на Ал Газзи - Мирослав Христов, защитава и Георги Семерджиев, помел двете момичета при адската катастрофа на “Черни връх”. След като всички свидетели бяха разпитани, той поиска финален свидетел, но се оказа, че оттогава Христов все е болен в деня на заседанията. След като клиентът му получи служебен защитник, адвокатът стабилизира здравето си.

А свидетелят излъга - заяви, че никога не е участвал в сбиване, но прокурор Желева извади документ, че са участвали заедно с подсъдимия Ал Газзи. Денис е разследван и за друг побой, както и за ползване на чужда шофьорска книжка и закана за убийство. И двете са ден преди да наръга смъртоносно Илиев. Ал Газзи блъснал спрялата на червен светофар кола на Василиса Георгиева. Когато слязох, за да видя какво се случва, веднага погледнах към водача на колата, която ме удари. Мога да го опиша като неадекватен човек. Според мен той беше дрогиран. Попитах го - какво прави, не ме ли вижда. Той ми отвърна: “Не, не те видях”. После допълни, че съжалява. Реших да не се занимавам, защото бях сама. Самият той ме помоли да не викам полиция. Аз бързах за работа и просто се съгласих. Единственото, което направихме, беше да напишем двустранен протокол, казва жената. После видяла, че мъжът не е попълнил номера на книжката си. Обадила му се, а Ал Газзи дошъл с чуждо свидетелство за управление.

Малко след убийството се появиха и клипове как Ал Газзи заплашва възрастен човек, както и мъжа, който станал да го защити. Що ме караш да си извадя ножа и да те наръгам, бе, е репликата му във видеото.

Въпреки всички тези обстоятелства и факта, че убийството е извършено в изпитателния срок на условната присъда, съдия Веселин Пенгезов го пусна и нарече наръгването безразсъдно поведение.

Прокурор Желева е протестирала както ниската според нея присъда на първата инстанция - 18 г., така и оправдаването на Ал Газзи по обвинението, че е извършил убийството по особено жесток начин. Прокурорката иска и съдът да го върне зад решетките.