Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Билката е доказано ефикасна срещу бактерии, вируси, язви, диабет, гъбички и смъртоносни паразити
  • Елементът тимокинон в нея работи за намаляване размера на туморите

Професор Айсун Бай Карабулут е известна турска биохимичка, ректор на университета "Тургут Йозал" в Малатия, лектор в други висши училища с над 200 научни публикации.

Нейните изследвания за лечебния ефект на екстракта от горчиви кайсиеви семена срещу рак и чернодробни заболявания се следят с интерес от научния свят. Сега изследователката проучва влиянието на черния кимион (Nigella sativa) върху човешкото здраве.

Славата на това едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови се носи от векове. То произлиза от Югозападна Азия, но се среща и в Северна Африка. Източната медицина го използва за лечение на всякакви здравословни проблеми, затова го наричат "лек за всичко"...

Според Карабулут компонентите в черния кимион

се борят с инфекциите, противодействат на

депресията и повишават концентрацията

Черният кимион е доказано ефикасен срещу бактерии, вируси, язви, диабет, гъбички и смъртоносни паразити. Той помага при проблеми с черния дроб и панкреаса, дори при рак, уверява специалистката.

През XI век лекарят философ от персийски произход Авицена в своята медицинска енциклопедия "Канон на медицинската наука" отбелязва, че билката има защитни и възстановителни функции, стимулира метаболизма и енергията на тялото, прогонва умората. Той препоръчва различни лечения с нея в зависимост от темперамента на човека.

„Всички знаят тези малки черни семена, техния горчив вкус и аромат, които са лек за всеки проблем, освен за смъртта", казва д-р Карабулут. - От древни времена на черния кимион са отдавали голямо значение. Консумирали са го с прясно и кисело мляко. Това се превърнало в традиция, символизираща изобилието. Но днес билката е загубила предишното си значение. Традиционните терапии с нея са отстъпили пред съвременната медицина и фармакология, много източници на информация са се затрили."

В Турция има 14 разновидности на черен кимион,

отглеждан в Северна Анатолия, Средиземноморския регион и Тракия. Там той е изсвестен като "благословеното семе". Изследванията на Айсун Бай Карабулут потвърждават важната роля на това растение в здравеопазването.

Черният кимион е богат на витамини от група В, по-специално витамини В1 (тиамин) и В3 (ниацин). Както и на цинк, фосфор, желязо, калций, мед, фолиева киселина. Той съдържа съединения, известни със своите антиоксидантни свойства. Силата на неговото действие се дължи на уникални съставки като карвакрол, t-анетол и 4-терпинеол, алфа-хедери, които предпазват от хронични заболявания, включително онкологични. Растението се смята за мощен продукт срещу рака.

Един от активните му елементи - тимокинон, е ефикасен за намаляване размера на съществуващи тумори, казва проф. Карабулут. В САЩ ползват маслото от това растение срещу левкемия.

Семената на черния кимион повишават имунитета, укрепват кръвоносните съдове и подобряват храносмилането

Сред лечебните свойства на етеричните масла в кимиона турската биохимичка нарежда неговите антиспазматични и бронхоразширяващи свойства. Той се прилага срещу дихателни разстройства, астма, коклюш.

Като антихистамин намалява симптомите на алергия. Помага за изчистването на токсините в тялото.

Доказано е, че маслото от черен кимион е ефективно срещу някои бактерии, включително устойчиви на антибиотици. Ползват го против ревматични възпаления и болки в гърба.

Маслото действа срещу затлъстяване и е сред най-ефективните природни средства за отслабване.

Специалистите уверяват, че черният кимион

подобрява съня

Рецептата за сън е доста популярна: чаена лъжичка масло от билката и чаена лъжичка мед се разбъркат в топло мляко и сметта се пие по малко от 1 час преди лягане, пише "Сабах".

Можете да добавите маслото към салата в комбинация с лимон, към различни ястия и печива.

Вестникът публикува една от универрецептите с черен кимион: 1/2 чаена лъжичка семена се накисват за 60 мин в 300 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно преди хранене. Препоръчва се обаче консултация с лекар при хора, пиещи други лекарства, и при пациенти с алергии.