Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер
Даниел Лорер

Привърженици на партия "Възраждане" са нападнали вербално депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на иновациите Даниел Лорер.

"В рамките на вчерашния ден /14.03.24 г./ народният представител Даниел Лорер бе заобиколен плътно от група хора, които бяха идентифицирани от медиите като привърженици на ПП "Възраждане", и нападнат вербално. След като Лорер напуска кафене в близост до Народното събрание, той става жертва на хулигански прояви и реч на омразата на база неговия еврейски произход", съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

В социалните мрежи се появиха и видеа на някои от протестиращите, които причакват Лорер. На тях ясно се чуват викове "Сатана", "Айде, излизай", "Умрял", "Арестувайте го за държавна измяна" и множество нецензурни изрази. С помощ от полицията Лорер излиза от кафенето и се отправя обратно към входа на парламента, който е на метри от заведението. Протестиращите обаче също тръгват след него и продължават с обидите и нападките, а на моменти се и вика "еврейски боклуци", "ционист" и "Айде в Украйна".

Хората, притискали и заплашвали Лорер, се събраха на входа на Народното събрание по обяд на протест. Наброяваха 20-ина души, а самият протест бе обявен като "Народни родолюбиви организации срещу фашистката хунта". По-късно през деня пък "Възраждане" организираха протест пред американското посолство.

Ето какво написаха още от "Промяната":

Политическа Партия "Продължаваме Промяната" се противопоставя твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки. За нас, като партия в държава членка на Европейски съюз, е недопустимо в XXI век все още да съществува подобен тормоз на етническа или верска основа.

"Продължаваме Промяната" многократно се е доказала като привърженик на свободата на изразяване, но остава ожесточен противник на речта на омразата.

Използваме случая, за да изразим отново силно безпокойство от безнаказаното засега разпалване на етническа омраза в българското общество. С ясното съзнание, че се прави с предизборни цели, сме убедени, че мълчаливото поощряване на такова поведение далеч не е безобидно.

Нападението над народния представител Даниел Лорер е недопустимо и очакваме замесените в тази хулиганска атака да бъдат подведени под отговорност.

Българи притискат депутата Даниел Лорер, навлизат в личното му пространство, показвайки само мостра от това, което би могло да бъде, когато се съберем повече. Следете за организация на следващи действия тук: Референдуми за справедливост Тук съставяме списък на хора и организаци, които специално да бъдат поканени за оповестяването на следващи действия: https://t.me/referendumibg Видеото е на Цанка Джумбешлиева

Публикувахте от Сърнела Воденичарова в Петък, 15 март 2024 г.