Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От началото на годината цените у нас се успокояват, а вдигането им с 0,3% през февруари се дължи основно на горивата.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
От началото на годината цените у нас се успокояват, а вдигането им с 0,3% през февруари се дължи основно на горивата. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Годишната инфлация в края на февруари се сви до 3,3%, най-ниска е от 3 години насам

Ако цените се задържат в рамките на следващите два месеца, България има реален шанс да въведе еврото на 1 януари 2025 г. В четвъртък НСИ обяви, че през февруари цените са се качили само с 0,3% спрямо януари, на годишна база увеличението е с 3,3%.

За да влезе страната ни в еврозоната, се изисква инфлацията да не надвишава с повече от 1,5% тази в трите държави в ЕС с най-ниско ниво. В момента това са Дания, Италия, Латвия, Литва и Финландия, където годишната инфлация е от 0,9 до 1,1%. Това означава, че у нас тя трябва да падне до 2,5%, за да покрием и този критерий за еврото. Останалите - за бюджетен дефицит, дълг към БВП, дългосрочен лихвен процент, вече са изпълнени.

Данните на НСИ показват, че годишната инфлация у нас е паднала от 4,7% в края на декември до 3,3% сега, което е най-ниското ниво от 2021 г. Ако този темп на намаление се задържи, то през май страната ни вече ще покрива и последния критерий за еврото. Конвергентният доклад на Европейската централна банка и Еврокомисията, от който ще стане ясно дали България влиза в еврозоната, се очаква през юни.

Страната ни ще има още един шанс, защото е получила одобрение да актуализира данните за конвергентния доклад в края на септември. Това означава, че ако до юни не сме стигнали нужното ниво на инфлацията, а това е станало през септември, ще въведем еврото от март 2025 г.

От началото на годината цените у нас се успокояват, а вдигането им с 0,3% през февруари се дължи основно на горивата. Според статистиката през миналия месец бензин и дизел са поскъпнали с 2,4%. Справка в специализирани сайтове показва, че средната цена на литър при тях се движи от 2,66 до 2,77 лева. Природният газ обаче е поевтинял с 4,6%, а твърдите горива с 0,6%.

От храните най-много са поскъпнали рибата и зеленчуците. Ресторантите са вдигнали цените с 0,8%, а хотелиерите - с 1,8%. При услугите съществено намаление има при пощенските - с 4,9%, както и при самолетните билети, където намалението е с 4,1%.

Спрямо февруари 2023 г. има поевтиняване на млякото, млечните продукти и яйцата с 2,2%, а при олиото намалението е голямо - около 17%. Чувствително поскъпване има при хляба и месото - съответно с 4,8 и 8,2%. Най-голям скок има при водата - 23,5%, след като нейната цена се вдигна в 37 града.

Най-голямо увеличение при услугите се отчита при застраховката “Гражданска отговорност”, която за година е поскъпнала с 42%. Застрахователите се аргументират за скока с по-високите цени на резервните части, труда в автосервизите и други фирми.