Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първият от двата нови бойни кораба бе пуснат на вода от корабостроителницата “Делфин” това лято. В момента той се дооборудва с въоръжение и надстройки и трябва да бъде предаден на ВМС през 2025 г.

СНИМКА: МТГ-ДЕЛФИН
Първият от двата нови бойни кораба бе пуснат на вода от корабостроителницата “Делфин” това лято. В момента той се дооборудва с въоръжение и надстройки и трябва да бъде предаден на ВМС през 2025 г. СНИМКА: МТГ-ДЕЛФИН

Над 37,5 млн. лв. получи в четвъртък Министерството на отбраната, за да закупи ракети и торпеда, стана ясно след заседанието на Министерския съвет.

Парите ще бъдат насочени за модернизация на бреговата артилерия и закупуването на ракети RBS-15. Те се ползват за боеприпаси на поръчаните два нови кораба.

Военните планират да закупят и брегова артилерия от интегратора на въоръженията на корабите “Сааб”, като целта е да се ползват едни и същи боеприпаси.

Проектът за модернизация на бреговата артилерия стана спешен заради агресивната политика на Русия в Черно море.

“Подаден е сигнал в НАТО, че Русия се опитва да направи Черно море руско езеро, единственият начин да се противопоставим е, че на сила се отговаря със сила. Искам да кажа, че трябва да подсилим нашите военноморски сили, така че никой да не посмее да приближи нашите пристанища. Преди много, много години Варна е обстрелвана от Русия от Черно море. Не трябва да го позволяваме”, коментира вчера и премиерът акад. Николай Денков. Той също подчерта, че правителството приоритетно ще инвестира в закупуването на ракети за бреговата охрана.