Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излиза от пленарната зала
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излиза от пленарната зала
  • Пеевски първо предложил Христо Иванов за правосъден министър, но му отказал, затова избрали Атанас Славов
  • Само Сметната палата се паднала на ГЕРБ при деленето на регулаторите с ПП-ДБ и ДПС
  • С ПП-ДБ и ДПС си обещавали, че 10 години ще са един блок без значение от партиите

"Абсолютно съвпадение" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече смяната на външния министър Стефан Димитров няколко часа след критиките му към него.

"В мотивите, които е описал, е много ясно. Да ви кажа честно, дори когато видях, че президентът Радев, министърът на отбраната са се видели с помощник-държавния секретар Джим О'Брайън, а Главчев не се е видял, ми направи дори и това впечатление. Как може да не са му организирали такава среща?", коментира Борисов.

В понеделник следобед на партийна среща със симпатизанти Борисов заяви, че Димитров няма подкрепата на ГЕРБ и ще е по-добре служебният премиер Димитър Главчев да го смени. Малко по-късно през деня стана ясно, че Главчев иска да го смени с депутата от ГЕРБ и бивш министър от кабинета "Борисов 2" Даниел Митов.

На въпрос защо е искал външния министър да бъде сменен Борисов отговори: "Защото последните 9-10 месеца на това управление ГЕРБ е носел 100%, цялата отговорност за външната политика на държавата. Ярко политическо лице като Мария Габриел оглавяваше външното министерство, а аз - външната комисия. Искам доктрината, идеологията, това, за което сме се борили с колегите от другите партии през тези 9-10 месеца, да бъда продължено. Затова казах, че за отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да кажа, че ген. Запрянов не е водещ наш експерт. За нищо останало не искам да нося отговорност".

Предложеният за външен министър Даниел Митов пристига за началото на заседанието на парламента
Предложеният за външен министър Даниел Митов пристига за началото на заседанието на парламента

Той се съгласи, че зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов е ярка политическа фигура, но такива били и шефът на НАП Румен Спецов и транспортният министър Георги Гвоздейков, който бе изключен от "Промяната" заради решението му да остане в служебното правителство.

"Съвестта ми е чиста. Ако назначат Митов, ще кажа, че ГЕРБ носим отговорността и за външната политика. В момента мога да кажа, че носим отговорности ще защитим всичко, което е свързано с подкрепата за Украйна, модернизацията на българската армия, за Министерството на отбраната", каза Борисов.

За потенциалната смяна и на земеделския министър Кирил Вътев с шефа на Държавен фонд "Земеделие" експермиерът бе лаконичен - само призна, че с Вътев имат "много добри отношения". Не искал обаче да знае за тези смени.

Борисов честити рождения ден на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и му пожела всичко най-хубаво, но обясни, че още не му се е обадил, защото няма телефон. Наскоро пред медиите експремиерът се похвали, че има нова "Нокиа", но още я разучава.

"Философията на тази конституция беше направена така, че трите партии в този блок, 167 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, да носят отговорност след като се премести тежестта за избора от президентската институция в парламента. Нека бъдат любезни и колегата Петков, и Христо Иванов, и Делян Пеевски да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност за това, което сътворихме. Аз го подкрепях и преди няколко дни някой ме попита не носим ли отговорност. Да, ето това е отговорността - тази философия на тази конституция беше, че в парламента има високо отговорни системни партии, които могат да поемат не само отговорността, а с работещ парламент служебното правителство да върши нещата, които всяко правителство е задължено да прави", каза още той и припомни, че предишните служебни кабинети, назначавани от Радев, участваха в световни форуми и подписваха дългосрочни договори.

"Аз бях там, когато за правосъден министър Делян Пеевски посочи Христо Иванов. Той отказа и Пеевски предложи Славов. Какви са аргументите - не знам. Да са живи и здрави могат да отговорят. Славов дойде, прие и от там нататък сътворихме това, което имаме в момента", разказа Борисов. Той потвърди, че ДПС не са имали министри или зам.-министри в кабинета "Денков", нито в служебното правителство.

"В разговорите, за които става въпрос, защото правосъдният министър е водещ, когато се прави и правосъдната реформа, и конституцията, заедно започнаха да пишат законите след това, за да имаме 160 гласа. Затова дойде в последствие този разрив между тях, защото не можехме за регулаторите да съберем вече 160 гласа. От там тръгна разправията, но сега ги призовавам, за да не ни се смеят хората, това, което подкрепихме трите партии в тази некоалиция, да бъдем на висотата и отговорността на сътвореното, защото иначе ще се получи едно лошо отроче, а в случая може да бъде и една добра конституция", каза още той.

Борисов върна лентата назад до избирането на шефовете на регулаторите през лятото и разказа, че предложил Димитър Радев за втори мандат начело на БНБ, защото е работил в Международния валутен фонд и САЩ и е всепризнат експерт. "Тогава колегите от ДПС и ПП предложиха ярки партийни кандидатури - Чобанов, финансов министър от ДПС, и Гюров, водеща фигура от ПП. Разпределиха си другите регулатори и за ГЕРБ остана председател на Сметната палата. Вие помните, че преди десетина дни г-н Петков каза Гюров да стане премиер. Ако беше станал Гюров, какво щеше да стане? Въпросът е, че президентът избра Главчев. От всичките регулатори тогава само това се падна на нас", каза той.

Според него политическата отговорност за служебното правителство я носи парламента, а не президентът. "Затова сега се обръщам към колегите - и Христо Иванов, и Кирил Петков, и Делян Пеевски, защото и на него сега му е най-лесно, вика: "Аз нямам министри, не се занимавам, ще бъда опозиция". Само че когато гласувахме конституцията си говорихме как десет години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. И затова въобще никого не го притесняваше кой от коя партия е", каза още той.

"Майката на кмета от ПП е министър в правителството на Главчев, а кметът на "Подуяне" е от ПП", разказа още Борисов - научил го по време на срещата си със симпатизантите в района в понеделник, когато поиска и смяната на външния министър.