Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Митов СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание
Даниел Митов СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание

Стефан Димитров бил неоткриваем в нощта, в която Иран нападна Израел 

Премиерът Димитър Главчев сменя външния министър в служебното правителство, научи "24 часа".

Той предлага на президента Румен Радев да назначи за външен министър Даниел Митов и да освободи Стефан Димитров.

Смяната идва, след като днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази негодуванието си от изява на министъра на външните работи Стефан Димитров. 

"Ако Главчев не смени Стефан Димитров, няма да има никаква подкрепа! ", закани се ядосано Борисов.

Неофициално източници на "24 часа" обясниха също, че смяната не е заради искането на Борисов. Стефан Димитров ядосал премиера Главчев в събота през нощта, когато бил неоткриваем докато течеше ракетната атака на Иран срещу Израел. Той е изумил  и няколко чужди посланици с изключения си телефон. Те искали часове след нападението да разберат каква е позицията на България. Някои от тях трескаво търсели номера му, а в самото външно министерство също нямали контакт със своя шеф. Още в неделя липсата на контакт и реакция от министър Димитров провокирало част от екипа му да се питат дали няма да има рокади в министерството заради безпрецедентното изчезване.

Неоткриваемият министър обаче публикувал в четири сутринта в социалните мрежи статус с българска позиция, която не била съгласувана. Пред свои хора ден по-късно обяснил, че връзката в Черна гора била трудна и заради това си бил изключил телефона. Димитров бил в Подгорица, за да събере багажа си.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга, съобщиха официално от Министерския съвет.

Стефан Димитров бе назначен за служебен външен в последния момент след отказ на първоначално предложения Ивайло Върбанов. Димитров заемаше поста на посланик на България в Черна гора.

Стефан Димитров е брат на бившия постоянен секретар на МВнР Георги Димитров, който бе уволнен от Външно докато министър бе Даниел Митов. Официалният мотив за уволнението бе, че не е отговарял на изискванията за заемане на поста. Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна сигурност. В периода 2002-2005 г. заемаше поста външнополитически съветник на тогавашния президент Георги Първанов.

Според източници на "24 часа" под влиянието на брат си Стефан Димитров за дни се е заобиколил във Външно с дипломати, които заемат открито антиукраински и антиизраелски позиции.