Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живко Коцев КАДЪР: БНТ
Живко Коцев КАДЪР: БНТ

Живко Коцев е подал молбата си за напускане под натиск както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на високопоставени лица в прокуратурата.

Това обяви премиерът Николай Денков след среща с подалия оставка главен секретар на МВР Живко Коцев. Самият той обяви, че оттегля оставката си.

Срещу мен стои огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист, мен и моите близки. От сряда насам не се спират спекулациите и внушенията спрямо моята личност. Очаквам в следващите дни кампанията да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко, заяви самият Коцев след разговора си с акад. Денков. Коцев обясни, че е бил подложен на огромен морален и психологически натиск. Първоначалната му реакция била на огромна обида и болка. 

Днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това ме задължава да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения, заяви още Живко Коцев. Тук не става въпрос само за мен, а за цялата държава, за всички граждани, на които трябва да се осигури спокойствие и ред, каза още той.

Денков е разговарял и с президента Румен Радев и се разбрали, че процедурата по уволнението на Живко Коцев няма да бъде придвижена. Оказа се, че той също е имал разговор с г-н Коцев. Президентът знае и той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно, каза Денков.

Коцев отказа да назове от кой прокурор го е натискал. Обясни, че на 3 април бях поканен на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ, в прокуратурата, а на по-късен етап бяха извършени действия в дома ми и в служебното ми помещение. Това, което се твърди за колосални парични средства не отговаря на истината, каза още Коцев. 

Денков пък обясни, че Живко Коцев трябва да бъде внимателен какво говори в тази ситуация. Премиерът в оставка припомни, че е снел доверието си от Калин Стоянов, а не го е уволнил, защото това ставало с решение на парламента.                                 

Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев, даже изпратих писмо в ДАНС, за да питам къде е, защото нямаше връзка с него, а нямаше връзка с него защото му бяха взели и телефона и нямаше как да се свържем. Установихме контакт и се свързахме. Той е специалист с над 33 години опит. Той си даде сметката, че бягството в този случай е грешният ход. Аз смятам, че това е правилно, но не по партийна линия, а че се надига вълна от безпочвени мнения и има нужда от професионализъм, каза Денков.

МВР има задачи, които трябва да изпълнява. Ние сме длъжни да работим в екип. Дали ще бъде министър Стоянов, или Иванов, ние ще трябва да си изъплняваме задълженията по закон в синхрон и в партньорство, каза Коцев как ще работи с министър Стоянов.

Денков отказа, да даде оценка на иманата в бъдещия служебен кабинет, защото това щеше да е проява на лош вкус.

Не бих искал да смесвам позициите, но който се интересува повече може да отвори устава на "Продължаваме промяната" и разбере за какво става дума, каза Денков за номинацията на Георги Гвоздейков да остане на поста министър на транспорта.  Обясни, че трима са го информирали за решението си Гвоздейков, Вътев и Цоков, а с Калин Стоянов отдавна не е говорил. 

Преди около 30 г. станах обект на въоръжено нападение. Причинени са ми болки и страдания, но преодолявайки страха оцелях и към днешна дата съм пред вас. Не се страхувам за живота си, каза още Коцев.