Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демонтажът на паметника стана за седмица.
СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Демонтажът на паметника стана за седмица. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

707 хил. лв. отпусна правителството и за реставрация на "Калето" във Видин

179 535 лв. за демонтаж, транспортиране до площадката за съхранение и опазване на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия ще плати държавата.

Това става ясно от решение на Министерския съвет от сряда, прието по предложение на министър-председателя. Същия ден парламентът прие подадената във вторник от премиера Николай Денков оставка на кабинета.

Първоначалните сметки в края на 2023 г. показваха, че демонтажът и съхранението ще струват 260 хил. лв. Затова и на 12 декември правителството пое ангажимент да ги плати, но без да ги превежда предварително на Областната управа в София, която ръководи процеса. В крайна сметка тези дейности са излезли с около 80 хил. лв. по-малко.

Не е ясно колко ще струва реставрацията на фигурите

Пари за нея не бяха предвидени в първоначалната сметка и за целта ще се прави отделна обществена поръчка, но след като се направи ново обследване на елементите.

Именно лошото състояние на фигурите бе официалната причина за демонтажа им. Той започна на 12 декември и приключи в рамките на седмица и в същия ден, в който административният съд, сезиран от “Изправи се. БГ” и “Възраждане”, реши, че премахването им трябва да бъде спряно. От Коледа насам нарязаните фигури се съхраняват в склад в софийското село Долни Лозен. А областният управител на София-град Вяра Тодева обжалва съдебното решение.

Планира се след реставрацията фигурите да бъдат преместени в Музея за социалистическо изкуство в София. Такова е решението на Столичния общински съвет от 2023 г. Кога обаче ще се случи това, засега не е ясно. В момента текат геоложки изследвания на терена в музея, като има два варианта къде да стоят фигурите. Те ще бъдат представени на Министерството на културата, когато приключи изследването, обяви през февруари Тодева.

Постаментът на паметника няма да се маха,

докато не се вземе решение как да се използва пространството около него в Княжеската градина.

След демонтажа на паметника в столицата такава идея се зароди и по отношение на този на Альоша в Пловдив. Жители на града обаче протестираха. А общинските съветници в града решиха, че такава идея трябва да мине през местен референдум. Тепърва ще се правят изчисленията колко би струвал такъв, говори се за поне 6 млн. лв. Демонтажът също щял да излезе скъпо, тъй като паметникът е направен от масивен гранит и бетон, коментираха съветници.

“Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници на своя територия”, коментира в интервю за RTVI през февруари посланикът на Москва у нас Елеонора Митрофанова. Но подчерта, че Паметникът на Съветската армия е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се възстанови.

В сряда правителството отпусна и 707 662 лв. за консервация, реставрация и аварийно укрепване на крепостни стени на османската крепост “Калето” във Видин. Заради срутване на една от стените достъпът до нея и намиращата се в близост “Баба Вида” бе забранен за кратко в края на 2023 г.