Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Караколев
Георги Караколев

Антимафиотът Георги Караколев понижаван заради страст към чашката, учил студенти да се борят с трафика на хора

Американската разузнавателна служба ЦРУ е подала сигнала, че антимафиотът от ГДБОП Георги Караколев и агент на ДАНС изнасят информация към изгонен от България руски дипломат. Така двамата са поставени под контрол в последните няколко месеца до задържането им в понеделник сутринта.

В почивните дни съдът е издал над 20 разрешения за претърсвания в служебни кабинети и жилища, научи “24 часа” от източник, запознат с разследването. Според информацията двамата са пращали данни от масивите на службите.

Караколев от ГДБОП дори го правил от служебния си компютър. Данните са свързани с опити за заобикаляне на санкциите на ЕС за руски капитали, които бяха наложени след началото на войната в Украйна.

Това е резултат на съвместни действия на ДАНС, ГДБОП, Софийската градска прокуратура и Дирекция “Вътрешна сигурност”. За съжаление, става въпрос за служител на МВР, по-конкретно на ГДБОП, който е наблюдаван и контролиран. Подозира се шпионаж в полза на Русия, коментира от Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев.

Караколев е дългогодишен служител на МВР. Ходил е и на задгранични мисии, откъдето има контакти с чужденци. Попада в аналитичния отдел след понижение. Преди това бил в дирекция “Международно оперативно сътрудничество”. На официален прием обаче се почерпил и бил наказан.

Той е работил в няколко отдела на ГДБОП, сред които “Трансгранична организирана престъпност” и “Трафик на хора”. През 2016 г. опитал да отиде и в Гранична полиция. Кандидатствал за сектор “Фронтекс” от отдел “Международно-гранично полицейско сътрудничество”, но не бил допуснат до конкурса. Няма необходимия 4 години професионален опит в области, свързани с функциите на длъжността, посочени в длъжностната характеристика, гласял отказът.

Въпреки дългата си служба не е награждаван за работата си у нас. Има обаче отличия по повод задграничната си служба.

Освен антимафиот Караколев е и бивш преподавател по сигурност. Работел на хонорар, а не на щат. Заради незадоволителни резултати на студентите по неговите дисциплини бил освободен. Предодавал им за борбата с трафик на хора.

Караколев и колегата му от ДАНС са поредните бивши или действащи спецченгета и военни, които бяха обявени за руски шпиони.

През последните години това се случи с групата на Иван Илиев-Резидента (бившия главен прокурор Иван Гешев нарече групата му българския аналог на “Петорката от Кеймбридж), военен ексразузнавач, шефа на секретното деловодство на парламента Красимир Медаров, пенсионирания генерал Валентин Цанков, както и друг служител от ДАНС.

Досега никой от тях не е изправен пред съда. (Какво се случи с разследванията, виж долу).

Не е ясно дали Караколев и колегата му от ДАНС са работили заедно, или са вербувани независимо един от друг.

Разследването ще търси и други замесени.

Уточнява се и срещу какви суми двамата са давали информация на бившия дипломат, откога и как са се запознали.

След началото на войната в Украйна много компании с руски капитали бяха санкционирани и загубиха част от печалбите си от международен бизнес в държавите от Европейския съюз. Въпреки това те се опитват да заобикалят забраните по различни схеми. За това има поне 300 разследвания в службите за сигурност, а с международния обмен те са достъпни и до колегите им в България.

Санкциите са за руски банки и финансови институции и дружества във военния сектор, въздухоплаването, корабостроенето, машинната индустрия, телекомуникации, медийни организации и много други.

Експулсирането на руски дипломати заради шпионаж в България започна през 2020 г. и досега те са над 80 души. Сред тях са и търговски аташета, които се грижат за бизнеса на сънародниците си в Европейския съюз.

За последно преди 5 месеца - през септември, от България бяха изгонени и тримата свещеници от Руската църква, които също бяха обявени за руски шпиони. Седмица преди това предстоятелят на подворието архимандрит Васиан Змеев получи забрана да влиза в Северна Македония.

Акцията в ГДБОП и ДАНС срещу зловредното руско влияние даде повод и за политически коментари.

Акцията е по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Информацията идва от други служби. Ето това е плашещо - някой друг вижда колко сме пробити, ние - не. Реформата в службите трябва да се случи час по-скоро!, написа във фейсбук депутатът от “Продължаваме промяната” Явор Божанков.

От години алармираме, че службите ни са пробити от руски агенти и са слабо ефективни. Това днес е само върхът на айсберга, допълни го колегата му от парламентарната група Ивайло Мирчев.

В понеделник руският посланик Елеонора Митрофанова говори пред медии за това, че Москва може да си прибере войнишките паметници от България, но не коментира поредния шпионски скандал.

Обвиниха пенсионери и разузнавачи от ниски нива, само Николай Малинов предаден на съд

Засега единственото шумно дело за шпионаж в полза на Русия, което е внесено съда, е срещу лидера на движение “Русофили” Николай Малинов. За последните 4 години имаше няколко гръмки скандала за издаване на държавни тайни с арести, но разследванията по тях още продължават. Всички отдавна са на свобода и никой не е клиент на Темида. Единственият, и то за приготовление към шпионство, е Николай Малинов.

Процесът срещу него започна в специализирания съд, а след неговото закриване продължи в Софийския градски. Политикът, който не крие симпатиите си към Русия и руския президент Владимир Путин, беше обвинен през 2019 г. През септември същата година той отиде в Москва, където получи орден от руския президент. Пътуването му предизвика скандал, а съдията, който го позволи - Андон Миталов, се сдоби със забрана да посещава САЩ. Малинов отрича обвиненията на прокуратурата.

Другото разследване, което тръгна много шумно, беше срещу пенсионирания военен разузнавач Иван Илиев, станал известен като Резидента. Тогава той беше на 75 години, днес е на 78.

За шпионската му мрежа се разбра на 19 март 2021-а. Обвинени бяха също съпругата на Илиев Галина, която е руска гражданка, и още четирима военни разузнавачи, някои от които бивши. Любопитен детайл е, че Илиев и жена му се запознали именно в централата на ГРУ, където и двамата се обучавали по време на комунизма.

Бившият главен прокурор Иван Гешев, който лично участва в пресконференцията, на която бяха разкрити детайли около действията на групата, я сравни с “петорката от Кеймбридж”. Досъдебното производство, което се води от военна прокуратура, вече е приключило, съобщиха оттам. Делото всъщност веднъж беше внасяно в съда, но беше върнато на прокуратурата, за да поработят още по него.

Според обвинението групата дълго време работила в полза на Русия. Съпругата на Иван Илиев - Галина, предавала държавните ни тайни в руското посолство. Те били давани на Иван Илиев от двамата действащи към онзи момент военни разузнавачи Димитър Влахов и Димитър Грахов, шефа на дирекция в Министерството на отбраната полк. Петър Петров и началника на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, смятат от прокуратурата.

Разследването започнало през септември 2020-а, като началото му съвпаднало с изгонването на руските дипломати Вадим Биков и Сергей Николашин, които официално се водиха служители в търговското представителство в мисията, но всъщност били агенти на ГРУ. За двамата беше съобщено, че се интересували от модернизацията на армията ни, купуването на американските изтребители F-16 и военнопромишления комплекс.

От записани със СРС разговори между Илиев и жена му станало ясно, че малко преди акцията възнамерявали да прекратят своята дейност.

След задържането на шестимата бяха изгонени дипломати от мисията на Москва, както при всяка акция срещу шпиони у нас. В момента всички са на свобода.

Друг шпионски скандал гръмна през април 2022-а, когато прокуратурата и ДАНС разкриха шпиони в агенцията.

Обвинен беше един служител, който беше пуснат на свобода срещу парична гаранция. Според разследващите следователят, който работил по случая, бил пратил делото в прокуратурата с мнение за прекратяване. Държавното обвинение дало указания по разследването, които в момента се изпълнявали.

Пак през март 2022-а беше задържан и обвинен в шпионаж и пенсионерът от армията бригаден ген. Валентин Цанков. Той не е лежал в ареста.

Подозираха го, че е изнасял тайни на НАТО и ЕС в полза на Русия.

По делото били иззети голямо количество флашки и в момента била назначена експертиза. Вещите лица трябвало да кажат дали информацията в тях представлява държавна тайна.