Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веселин Маринов по БНТ
Веселин Маринов по БНТ
  • Фейсбук избухна: кич и дива чалга

Много обсъждана по социалните мрежи стана новогодишната програма на трите национални телевизии. Те бяха натиснали до ламарините спирачката на въображението и показваха буквално едно и също, стъпвайки на някакви недоказани хипотези, че зрителите - тъпи, безмозъчни и стари хора, това харесват.

Първата хипотеза е, че българите много харесват сръбско. Може би е било така през 1983 година, и то в някои части на страната. Но през 2023 г. две от националните телевизии да пускат изпълнения на Фахрета Яхич а.к.а. Лепа Брена е глупост. Ако попитате хората по улиците днес “Коя е Лепа Брена?”, половината от анкетираните изобщо няма да са я чували. Тя бе голяма звезда, но през 1983 г.

Втората хипотеза, е че българите не могат да се забавляват по друг начин, ако някой не им пее нещо, по възможност чалга. И като се напият, задължително тропат право хоро.

Ако на БНТ някак си отиваше да бъде носталгично мухлясала и да разказва стари смешки от времето на “Клуб НЛО”, нищо не оправдава другите две национални телевизии, които не направиха и малък напън да предложат нещо свежо и различно.

Третата хипотеза е, че съответният канал е единствен и живее в условията на монопол и каквото покаже на зрителите си, това ще гледат. Което изобщо не е така. Ако един зрител иска да гледа музикални изпълнения, независимо какви - чалга, сръбско, метъл, класическа музика, той има предостатъчно други източници, за да задоволи тези си щения.

“Планета” си има цял собствен канал, кому е нужно концертът за 17-ата годишнина на “Пайнер” да се излъчва в новогодишната нощ национално.

Още по-тъпо бе това, че т. нар. градски увеселения по центровете на градовете бяха уж с едни и същи участници. Как ги бяха клонирали - в София и в Пловдив едновременно група “Тангра” и ансамбъл “Тракия”? 

Как ще се спасим от всепояждащата чалга? Това се питам в първия ден на годината. Това пише във фейсбук председателят на СЕМ Соня Момчилова след излъчването на новогодишните концерти по трите национални телевизии.

Би Ти Ви изпрати старата и посрещна новата година с певците от телевизия “Планета”. А след това излъчи концерта “Шампанско и сълзи” на Ивана. По Нова телевизия в същото време имаше концерт на сръбските звезди Лепа Брена и Драгана Миркович. Преслава, Анелия, Деси Слава пък бяха част от традиционното шоу “Новогодишен калейдоскоп” по БНТ, което започна в 22,30 ч.

Заради попфолк музиката, която звучеше преди полунощ, зрителите нападнаха и трите телевизии във фейсбук: “Жалка картинка, кич и дива чалга по телевизията!”; “Срам!, И тази година големите телевизии се изложиха тотално с новогодишните си програми. Хората разчитаха да видят нещо хубаво в празничната вечер, за да им вдигне градуса на настроението. Уви!”; “Програмите бяха пълна боза - “претоплени манджи" от минали години, втръсналите “братчеди” и “комици” с техния скапан хумор, просташка чалга и млади певци, дето нямат една запомняща се песен - пълна творческа импотентност...”; “Културата ни ВЕЧЕ е умряла!” са само част от коментарите.

Освен попфолк и по трите телевизии, някои певци се появиха почти едновременно в програмите. Васил Найденов например се включи в забавните предизвикателства в предаването “С Рачков всичко е възможно” по Нова тв, а малко преди 12 ч запя красивата песен “Молитва за България” заедно с Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Веселин Маринов също едновременно забавляваше зрителите по Нова в празничното предаване “Галавечер по Нова” и пя в “Новогодишен калейдоскоп” по БНТ. Затова и потребител във фейсбук се удиви на невероятния синхрон, при който Михаела Маринова пее една и съща песен по едно и също време, но в различни телевизии.

За първи път футболистът Валери Божинов се изяви като водещ. Той партнира на Гала в “Галавечер” по Нова. Но дебютът му не е очаровал голяма част от зрителите, въпреки че има култов лаф “От новата година очаквам като старата, само че нова”.