Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Броят на членовете на групировката намалял наполовина

Гангстерите раздават безплатни маски и дезинфектанти

50 процента от мафиотите са в рисковата група и с хронични заболявания

Татуировки по цялото тяло са техен отличителен белег, а традициите и ритуалите им датират още от времето на самураите. Името на могъщата японска мафия Якудза се изрича в страната със страх, макар бойците й да се представят пред народа за защитници на слабите.

Групировката определено не

е тайно общество

и развива дейността си в известни на всички офиси. Тя дори издава официално списания за фенове с последните клюки за мафиотски босове, има си и свой собствен сайт. Същевременно Якудза държи в страх японците, защото те добре знаят какво се крие зад истинското лице на мафиотската организация. Официално тя не е незаконна, но съществуват данни, че Якудза се издържа от престъпна дейност с широк диапазон, подобно на италианската мафия - от хазарт през лихварство и рекет до наркотрафик и проституция. Групировката има интереси и в сферата на финансите и строителството. Мафията има силни позиции и в порноиндустрията.

През последните години една от най-могъщите групировки в света започва да отслабва и членовете й от над 100 хил. започват рязко да намаляват. Пандемията от коронавируса, която започна през 2020 г., още повече допринася за разпада на мафията и след нея привържениците й са наполовина. Причината за оттеглянето на членове от групировката е загубата на финансови ресурси. Якудза се издържа предимно от

бизнеси, свързани

с нощния живот

в страната,

а малко след началото на пандемията той остава затворен почти в цял свят.

Много от собствениците на заведения в предимно туристическите квартали на Япония имат връзки с Якудза и именно там мафията развива доходоносната си дейност със забавления за възрастни. След началото на пандемията в страната употребата на наркотици и

секс срещу заплащане

рязко спадат, а това са услуги, с които се издържа една от най-могъщите групировки в света.

Десетки оборотни бизнеси затварят врати и оставят Якудза без доходи и без достъп до възможности за държавна помощ заради нелегалната й дейност.

Преди пандемията освен с приходи от нощен живот членовете на мафията в страната са се издържали и със сравнително законна работа през деня. Те често продават храна от преносими колички по време на някои традиционни фестивали.

Подобен бизнес

се оказва учудващо печеливш,

особено покрай честванията на лунната Нова година, но след пандемията той почти замира. Броят на сергиите рязко спада и малцина се осмеляват да излизат спокойно, продавайки на улицата.

Освен че финансовите ресурси на Якудза намаляват заради коронавируса, лидерите на групировката ограничават сериозно работните си срещи от страх да не се заразят. Реорганизират дейността си така, че да провеждат срещите си онлайн. Те отменят и редица важни чествания и празници, което допълнително намалява интереса към групировката.

Причината е, че много от мафиотските босове са възрастни хора с куп хронични заболявания, свързани с разгулния им живот на младини. Статутът им трудно би им позволил добра болнична грижа, ако се заразят, защото повечето от тях живеят в нелегалност и на ръба на закона.

Според данни на японската полиция

51 процента от членовете на мафията са над 50-годишни,

а 11 на сто са на над 70 години. Затова следват здравните препоръки точно както и обикновените японци, макар че това може да доведе до пълен разпад на уж могъщата Якудза.

Подобно на бандите по света, и Якудза се опита да се адаптира към ситуацията с пандемията, но локдауните и затварянето на границите повлияха трайно на незаконни бизнеси като проституция, наркотрафик и трафик на оръжия.

И докато мафиите в Италия, Русия и на Балканите реагираха бързо, в Япония гангстерите дълго време се ориентираха в новата обстановка и не успяха да се справят с финансовата криза, последвала от ограниченията.

Пандемията се превърна в ново бойно поле

за престъпните банди в страната, като по-старите групировки като Якудза се опитваха да възстановят репутацията си чрез благотворителност и социални дейности, докато по-новите формации се ориентираха към лесната печалба от продажбата на медицински консумативи.

Якудза открай време има традиция да раздава храна и по време на криза. Това е част от старата философия на групировката, според която тя има социална роля в японското общество и трябва да помага при случаи на нужда.

Така, когато в Япония от магазините се изчерпаха дезинфекциращите гелове и маските, именно членове на Якудза излязоха и започнаха да раздават безплатни консумативи на училища, детски градини и болници. Според експерти това е бил хитър ход от страна на мафиотите, но за целта преди това те е трябвало доволно да се запасят с тези материали, за да излязат на бял кон като спасители.

По време на

най-тежките месеци от епидемията

в страната един от големите гангстери дори предложи неговите хора да влязат в круизния кораб "Даймънд принцес", където беше едно от големите огнища на заразата, и да го дезинфекцират. Според него "хора като нас трябва да се занимават с тази мръсна работа".

През 2013 година пък няколко изявени членове на Якудза дори бяха арестувани за намеса в работата по възстановяването на АЕЦ "Фукушима", защото участвали в търсенето на нелегални работници на обекта.

Така, оказвайки помощ на правителството, Якудза често са се опитвали да запазят репутацията си и да намерят нови членове за редиците си, но този път действията им се оказват безуспешни. В момента групировката е в най-намаления вид след началото на своето създаване. Тя трудно намира хора за престъпните си сделки. Преди епидемията мафията лесно си набавяла млади жени главно от Корея, Тайван и Индонезия, като ги заставя към принудителна проституция. Членове пък идвали от покрайнините на обществото и се молели да бъдат част от групировката.

Доскоро в Япония действаха над 20 клана на Якудза.

Най-големи са “Ямагучи гуми”,

"Сумиеси кай" и "Инагава кай".

В тях са около 70% от членовете на групировката. През 2015 година в най-голямата групировка "Ямагучи гуми" става разрив. От нея се отцепват около 3000 души.

В момента бандите не са официално забранени в Япония и произлизат от професионални комарджии и продавачи от врата на врата. Някои от тях имат легален статут и официални офиси, а всеки от членовете е регистриран в местното полицейско управление.

През 2011 г. обаче

Япония налага сериозни рестрикции върху дейността им

Например не е възможно да отвориш банкова сметка на името на регистриран мафиот или да подпишеш застраховка с такъв, защото ще бъдеш преследван от закона. По този начин да си от Якудза, става непривлекателно за клиентите и бизнес партньорите.

В резултат на това хората от по-ниските нива на мафиотската групировка вече не могат да събират ежемесечните си суми, които впоследствие трябва да предадат на своите началници. Мнозина се отказват, докато други създават собствени по-нискобюджетни синдикати.

Младите японци вече не мечтаят да са в Якудза - те стигат дотам само ако ги заплашва крайна бедност. С ограничена дейност мафиотите се обръщат към дребни измами като тези с възрастни хора по телефона.

Около една от най-известните мафии в света се носят множество легенди. Те включват истории за престъпници и професионални бойци, следващи стриктен етичен кодекс. Днес Якудза се смята за една от най-силните и страховити организации в света, а незаконната й дейност включва както контрабанда на оръжия и трафик на жени, така и проституция, наркотици и дори манипулиране на фондовите пазари в Япония. Освен с множеството си татуси

бойците на Якудза

са известни и с липсата на част

от пръстите си

При грешка член на организацията е длъжен да отреже част от пръст и да го даде на шефа. Ако последният приеме подаръка, грешката е опростена.

В периода от 40-те до 80-те години на XX синдикатът на Якудза е ръководен от човек на име Кадзуо Таока. Това е един от най-легендарните босове в историята на организацията.

През последните години много от най-значимите мафиоти в групировката са преследвани след данни за убийства, рекет и незаконна дейност. Заловени са малцина от тях.